Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Zubatá kosí futbalistov: Najšokujúcejšie odhalené príčiny smrti!

BRATISLAVA - Určite ste si niekedy položili otázku, prečo zomierajú profesionálny športovci priamo na ihrisku. Odpoveď na ňu sa hľadá veľmi ťažko. Neustále narastajúce nároky na intenzitu a objem tréningu sú rizikovým faktorom a spôsobujú srdcu športovca čoraz väčšiu záťaž, ktorá môže viesť až k tragédii.
Zdroj: 28016
Zdieľajte:

4. marec 2018 - Davide Astori 31 r.

Podľa správy agentúry AP našli hráča ráno bez známok života v izbe hotela, kde sa mužstvo ubytovalo pred ligovým duelom.

Súdna pitva potvrdila, že kapitán talianskeho futbalového klubu ACF Fiorentina Davide Astori zomrel na zástavu srdca. Bez známok života ho našli v nedeľu ráno v izbe hotela, kde sa tím ubytoval pred ligovým duelom v Udine.

Dvaja lekári, ktorých prokurátori v Udine vybrali, aby pitvu vykonali, uviedli, že náhla smrť futbalistu môže mať bradykardický pôvod. Bradykardia, čiže spomalenie srdcového rytmu, je stav, pri ktorom sa frekvencia srdcovej činnosti spomalí pod 60 sťahov za minútu. Niektorým ľuďom, ktorí ňou trpia, spôsobuje vážne ťažkosti, zatiaľ čo iní o nej vôbec nevedia.

24. marec 2018 - Bruno Boban 25 r.

V 15. minúte sobotňajšieho zápasu chorvátskej 3. ligy medzi tímami NK Marsonia a NK Slavonija Požega sa po náraze lopty do hrudníka zvalil na zem len 25-ročný najlepší strelec súťaže Bruno Boban.

Rozhodca prerušil hru, na hraciu plochu vbehli aj zdravotníci, zatiaľ čo ostatní mávali na sanitku. Brunovi Bobanovi už však nikto pomôcť nedokázal. Lekári sa ho pokúšali oživovať 40 minút, no márne. Vzápätí ho vyhlásili za mŕtveho.

Prečítajte si aj

VIDEO Hráč Realu je rozčarovaný: Prečo ma nechcú v prvom tíme?

2. november 2017 - Joel Lobanzo 17 r.

Belgickom klube Royal Antverpy zavládol obrovský smútok. Len 17-ročný talentovaný hráč tímu do 19 rokov Joel Lobanzo počas tréningu skolaboval, pričom bol následne prevezený do miestnej nemocnice. Mladý futbalista bohužiaľ v stredu v noci zomrel. Ako sa neskôr ukázalo tento nebohý futbalista zomrel na zlyhanie srdca.

Prečítajte si aj

Ibrahimovič s lukratívnym kontaktom: Ešte budeme o ňom počuť!

5. jún 2017 - Cheick Tioté 30 r.

Tiote skolaboval počas tréningu svojho tímu Peking Enterprises. "Celý čas čo som ho poznal, bol skutočný a odhodlaný profesionál a predovšetkým skvelý človek. Naše srdcia sú v tomto smutnom čase s jeho rodinou a priateľmi," povedal jeho bývalý tréner v Newcastli Rafael Benitez.

"Cheick Tiote bol jeden z najmilších a najsilnejších spoluhráčov, ktorých som mal," povedal kapitán Manchestru City Vincent Kompany, ktorý pôsobil s Tiotem v Anderlechte Brusel. "Sme zničení správou o tragickej smrti nášho bývalého stredopoliara Cheicka Tioteho dnes v Číne," uvádza sa vo vyhlásení Newcastlu. Tiote by 21. júna oslávil 31 rokov.

Prečítajte si aj

Nový Xavi? Megaprestup do Barcelony na spadnutie!

Možné príčiny smrti

Nediagnostikované problémy so srdcom sú najčastejšími príčinami náhlych úmrtí športovcov a tvoria až 80 percent takýchto tragických udalostí. Vo vyspelých krajinách sú preto podrobné zdravotné prehliadky povinné. V roku 2004 Medzinárodný olympijský výbor spolu s Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) vydal k problematike vyšetrení športovcov tzv. Lausannské odporúčania, čo je vlastne špecializovaná lekárska prehliadka zameraná na kardiovaskulárne riziká. Takáto prehliadka obsahuje aj podrobnú anamnézu zameranú na náhle úmrtia a, samozrejme, EKG. Bohužiaľ, ani tieto prehliadky nezaručujú, že prípady náhlych úmrtí sa už nebudú opakovať. Neustále narastajúce nároky na intenzitu a objem tréningu sú rizikovým faktorom a spôsobujú srdcu športovca čoraz väčšiu záťaž, ktorá môže viesť až k tragédii. Našťastie, pre väčšinu ľudí, ktorí športujú kvôli samotnej radosti z pohybu a nikto od nich neočakáva gigantické výkony na hranici možností, je šport stále tou najprirodzenejšou cestou, ako zostať dlho fit a zdravý.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovýsvet.sk/Peter Koropecký

Diskusia

Podobné články