Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Holanďania vyškolili Španielov

Futbalisti Španielska vykročili za obhajobou titulu na MS v Brazílii debaklom 1:5 s Holandskom.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Španieli vyrukovali na "oranjes" v netradičnej bielej kombinácii dresov a začala sa vysoko taktická bitka dvoch európskych gigantov. Po úvodnom oťukávaní Robben v 8. minúte "narysoval" peknú uličku na Sneijdera, ktorý postupoval na Casillasa, ale jeho zakončenie nemalo gólové parametre a španielsky brankár loptu pohodlne vyrazil. Holanďania sa sústredili najmä na pozorné bránenie, ale aj tak sa ich súperom podarilo dvakrát dostať do nádejnej pozície. Costa však individuálne nedokázal zužitkovať dobré prihrávky Xaviho a Silvu, pričom sa vôbec nedostal k ohrozeniu Cillessena. Naturalizovaný Brazílčan dostal v 26. minúte ďalšiu nádejnú loptu do šestnástky, pri jej spracovaní mu v sklze "potiahol" nohu de Vrij a rozhodca odpískal jedenástku pre Španielov. Cillessen síce vystihol smer strely Xabiho Alonsa, ale gólu zabrániť nedokázal - 1:0. V 43. minúte Iniesta skvele vysunul Silvu, ktorý sa mierne z uhla rozhodol vyskúšať prehodiť Cillessena, ten však loptu vyrazil na roh. Už o pár desiatok sekúnd platilo nepísané futbalové pravidlo nedáš - dostaneš. Z hĺbky poľa na ľavej strane dostal od Blinda skvelú loptu do svojho územia van Persie, ktorý ju ekvilibristickým podvihnutím poslal ponad bezmocne sa prizerajúceho Casillasa - 1:1.

Holanďanom sa po prestávke podarilo dokonať famózny obrat. V 53. minúte sa opäť do role asistenta prevtelil Blind, ktorý ľahúčko preniesol loptu na Robbena, ten sa v pokutovom území pohral s Piquem a nezadržateľne skóroval - 1:2. Dvojgólová studená sprcha s úradujúcimi majstrami sveta zamávala, na takýto priebeh zápasu si po dlhých rokoch dominancie odvykli. Španielov sa začala zmocňovať nervozita, dôkazom boli aj Costove nešportové strkanice pri súbojoch s obrancami súpera. Po hodine hry mohlo byť s nimi ešte horšie, keď van Persie rozozvučal brvno. Túto predzvesť Španieli nevzali vážne a napokon inkasovali aj tretíkrát. Po centri Sneijdera na vzdialenejšiu žrď sa hlavou presadil de Vrij a vidina bodového zisku sa zdecimovanej "Furii Roja" rozplývala - 1:3. V 69. minúte Silva síce dopravil loptu do brány, ale gól pre ofsajd neplatil. O štyri minúty si Španieli vypili kalich horkosti do dna. Casillas trestuhodne neodkopol loptu pred nabiehajúcim van Persiem a ten ju špičkou kopačky poslal do siete - 1:4. Štadiónom sa niesli oslavné ódy fanúšikov v oranžových dresoch a Španieli v duchu odrátavali zostávajúce minúty do konca stretnutia. Ich deravá obrana ešte v 80. minúte inkasovala piaty direkt od Robbena, ktorý doslova zosmiešnil stopérov i Casillasa - 1:5. A to ešte španielsky gólman zabránil šiestemu gólu, keď "vychytal" Wijnalduma i Robbena, ktorému pokazil radosť z hetriku.

B-skupina:

Španielsko - Holandsko 1:5 (1:1)

Góly: 27. Xabi Alonso (z 11 m) - 44. a 72. van Persie, 53. a 80. Robben, 65. de Vrij.

ŽK: Casillas - de Guzman, de Vrij, van Persie. Rozhodovali: Rizzoli - Faverani, Stefani (všetci Tal.), 48.000 divákov.

Španielsko: Casillas - Azpilicueta, Ramos, Pique, Alba - Busquets, Xabi Alonso (63. Pedro) - Silva (78. Fabregas), Xavi, Iniesta - Costa (63. Torres)

Holandsko: Cillessen - Vlaar, de Vrij (77. Veltman), Martins Indi - Janmaat, de Jong, de Guzman (62. Wijnaldum), Blind - Sneijder - van Persie (79. Lens), Robben

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články