Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Prevratné novinky na MS v Brazílii!

Bol gól, alebo nie? Takéto otázky na týchto MS nebudú čakať, pretože rozhodcovia majú po prvý krát na veľkom turnaji možnosť využiť novinku ktorá dokáže rozhodnúť či gól bol a či nie.
Zdroj: screen
Zdieľajte:

Už by sa nikdy nemalo stať to čo sa stalo pred štyrmi rokmi Anglicku na MS v Južnej Afrike. V osemfinále proti Nemecku Frank Lampard vtedy vyslal strelu a všetci začali oslavovať nádherný gól na 2:2, až pokým rozhodca rozhodol že gól neplatil. Týmto rozhodnutím potopil celé Anglicko a Nemecko zápas doviedlo do víťazného konca 4:1 a postúpilo ďalej.

Fifa sľubuje že v Brazílii sa nič takéto nestane. Rozhodcovia budú používať GoalControl. Je to technológia kvôli ktorej je na každej bránke sedem vysokorýchlostných kamier, ktoré zbierajú údaje, ktoré pošlú na hlavný počítač štadióna kde ich počítač zanalyzuje a pošle správu rozhodcovi. Rozhodcu prostredníctvom hodiniek zistí či gól bol alebo nie. Na hodinkách sa mu zjaví GOAL a rozhodca už nemôže pochybovať. „Píšeme históriu Fanúškovia nechcú hovoriť o neuznaných góloch. Oni to proste chcú vedieť a my im to umožníme“povedal Dirk Broichhausen z nemecké firmy, ktorá systém GoalControl vyvinula a prvýkrát ho vyskúšala vlani na Pohári FIFA. "Majstrovstvá sveta je pre nás veľmi dôležité a nemôžeme si dovoliť chybu. Veríme, že presvedčíme o tom, že technológia má vo futbale svoje miesto,“ povedal Broichhausen.„Je to úžasná pomoc a absolútne spoľahlivá. Vítame tento systém s otvorenou náručou,“ priznal Howard Webb.

Ďalšia novinka je Miznúci sprej! Tento sprej sa používa na označenie vzdialenosti 9,15 m pri priamych kopoch, aby múr neskracoval vzdialenosť. Sprej ktorý vyvinuli a otestovali v ligách v Brazílii aj Argentíne, sa osvedčil aj na MS hráčov do 17 rokov v SAE. Používal sa aj na MS klubov FIFA v Maroku.

"Je to dobré riešenie. Niektorí síce hovoria, že to zaberá veľa času a aj my sme boli spočiatku skeptickí. Ale všetci rozhodcovia, ktorí ho použili, s ním boli spokojní. Použijeme ho aj na MS v Brazílii" povedal Blatters.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: 

Diskusia

Podobné články