Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

ALL STARS CORGOŇ LIGY 2013/14

Oddané, bojovné tímové výkony a vyskakujúce individuality – aj v uplynulom ročníku Corgoň ligy sa bolo na čo pozerať. Týždeň po skončení ligy zložila redakcia Futbalového sveta ALL STARS TEAM našej najvyššej súťaže za poslednú sezónu. Ktorí hráči upútali najviac, kto sa stal najlepším trénerom a kto z 2. ligy by mohol v budúcej sezóne oživiť najvyššiu súťaž?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

ALL STARS JEDENÁSTKA CORGOŇ LIGY

Miloš VOLEŠÁK (AS Trenčín)
Jasný post jednotky si počas sezóny vytvorilo päť mužstiev, všetky stretnutia odchytal Martin Kuciak (Zlaté Moravce) a Michal Šulla (FK Senica), 32 stretnutí má na konte Miloš Volešák (AS Trenčín), 29 zápasov Peter Solnička (Spartak Myjava) a o jeden menej Darko Tofiloski (MFK Košice). Svojimi zákrokmi vzbudzovali najväčšiu pozornosť predovšetkým Volešák s Tofiloskim. Vzhľadom na počet odchytaných duelov, žltých kariet (Tofiloski ich má 5, najviac z ligových brankárov, Volešák nula), ale aj kvalitu zákrokov či formy (ktorú Volešák prezentuje už v niekoľkom ročníku po sebe), bol výber celkom jednoduchý. Malé plus však musíme pripísať aj Kuciakovi zo Zlatých Moraviec, ktorý síce nepodržal mužstvo v každom zápase, ale až v jedenástich vychytal čisté konto, čím sa stal tohtosezónnym rekordérom v tejto štatistike.

Peter ČÖGLEY (AS Trenčín)
Trenčín mal najlepšiu defenzívu po jesennej časti a 2. najlepšiu po celej sezóne (o gól za Slovanom), čo nie je solídna vizitka len pre brankára Volešáka, ale aj pre defenzívu samotnú. Hoci kraje obrany sú v slovenskej súťaži obrovskou slabinou, v trenčianskom tíme sme našli krídelníka, ktorý kvalitatívne aj výkonnostne patrí do tohto výberu. Odchovanec trenčianskeho futbalu patrí k ikonám mužstva a pri svojich 25 rokoch by už mohol pomýšľať aj na odchod za hranice. Ako jeden z mála našich domácich hráčov sa nebojíme povedať, že na to určite má!

Branislav NIŇAJ (ŠK Slovan Bratislava)
Slovenská ligová scéna dopraje rok čo rok priestor aj mladým, vychádzajúcim futbalovým talentom a čert by v tom bol, keby aj v tejto sezóne niekto nevyskočil. Iba dvadsaťročný stopér Branislav Niňaj si v priebehu ročníka vybojoval nielen pevné miesto v zostave majstrovského Slovana či slovenskej reprezentácii do 21 rokov, ale svoje prvé minúty si pripísal aj v A-tíme Jána Kozáka proti Gibraltáru. Všetko nasvedčuje tomu, že v belasom drese nám vyrastá nová defenzívna hviezda. Dotiahne to tak ďaleko ako napríklad Martin Škrtel?

Michal PINTÉR (FC ViOn Zlaté Moravce)
Obrancovia väčšinou gólom zabraňujú, ale keď sú šikovní, vedia sa presadiť aj sami. Najlepším „defenzívnym kanonierom“ sa stal stopér Zlatých Moraviec Michal Pintér. Zverenec Branislava Mráza vsietil v aktuálnej sezóne 5 gólov, čím prekonal nielen stredných, ale aj všetkých krajných obrancov Corgoň ligy.

Otto SZABÓ (FK DAC 1904 Dunajská Streda)
Ako sme už spomínali, krídelné oblasti v defenzíve corgoňligistov boli hlavne na jeseň mimoriadne slabé a zimné nákupy kvalitu veľmi nezvýšili, až na Dunajskú Stredu. Tej sa podarilo pritiahnuť do svojich radov skúseného Otta Szabóa. Bývalý hráč Slovana Bratislava, Artmedii Petržalka, ale aj Rapidu Viedeň či viacerých maďarských klubov ukázal vo svojich 33 rokoch, ako by mal hrať správny krajný obranca. Bezchybný v defenzíve a nápomocný pre ofenzívu – aj on prispel tomu, že DAC bude hrať najvyššiu ligovú súťaž aj v ďalšom ročníku.

Erik SABO (FC Spartak Trnava)
Dostať sa z domácej ligovej scény do reprezentačného výberu býva v niektorých krajinách obyčajné, u nás je to považované za menší zázrak. A ak navyše v drese s dvojkrížom na hrudi predvedie dobrý výkon, vtedy uznanlivo kývajú aj hlavy tých najväčších neprajníkov. Za poslednú sezónu sa to podarilo iba dvom hráčom – tradične Viktorovi Pečovskému zo Žiliny a naposledy aj Erikovi Sabovi z Trnavy. Krídelníkovi Spartaka pokazili sezónu kartové tresty, keďže nazbieral 7 žltých a až 2 červené, ale štatistiky si vylepšil desiatimi gólmi a fantastickou formou počas všetkých 30 zápasov, do ktorých nastúpil. Niet divu, že mu dal Ján Kozák priestor v zápasoch proti Čiernej Hore i Rusku.

Tomáš ĎUBEK (MFK Ružomberok)
Mnohí tvrdia, že už to nie je ten Tomáš Ďubek, ktorý sa v závere minulej sezóny dostal do reprezentačnej nominácie Stanislava Grigu a Michala Hippa, nuž, ako upadal samotný Ružomberok, tak sa zmenšovalo aj meno Tomáša Ďubeka. Ten v úvode jesene ešte stále patril medzi hviezdy ligovej súťaže, no po odchode viacerých lídrov už akoby nemal v Ružomberku spoluhráča. Naďalej síce patril medzi najlepších hráčov mužstva, skvele prihrával i strieľal, ale sám Ružu nevykúpil. Mnohých prekvapilo, keď klub oznámil, že Tomáš Ďubek je na predaj. Pokiaľ neostane na Slovensku, pre domácu futbalovú scénu to bude veľká strata.

Ondrej DUDA (MFK Košice)
Nebolo jednoduché vybrať to správne meno do zostavy z mien ako Piroska, Pečovský, Tawamba Kana a iní. Keď sme však mohli dať do zostavy obrancu, čo strávil v našej súťaži len jar, pre rovnováhu sme určili do zostavy aj futbalistu, ktorý u nás strávil len časť jesennú. Košičan Ondrej Duda sa narozdiel od ostatných, ktorí kopú v našej súťaži už nejednu sezónu, dokázal vo svojej prvej prelomovej sezóne presadiť, nastrieľať 5 gólov, zažiariť aj v mládežníckych reprezentáciách a predať sa do tímu poľského majstra Legii Varšava. Niet divu, že sa o tohto stále len 19-ročného záložníka teraz po sezóne bije bruselský Anderlecht, nemecké Schalke či iné európske mužstvá. Duda našu domácu súťaž bezpochyby kvalitatívne pozdvihol.

Marko MILINKOVIČ (ŠK Slovan Bratislava)
Najnovší Slovák medzi prvoligistami. Srbský legionár dostal behom jarnej časti sezóny slovenské občianstvo a pri pohľade na kvalitu jeho výkonov nás môže mrzieť len fakt, že si už nemôže zahrať za našu reprezentáciu. Milinkovič už dozrel na futbalistu európskych kvalít a bude otázne, dokedy si hráč, ktorý prevýši kvalitu súťaže, bude udržiavať výkonnostnú stabilnosť. Tomuto 26-ročnému stredopoliarovi sa to zatiaľ darí a napriek zraneniu, ktoré ho mierne pribrzdilo, stále baví nielen slovanistických fanúšikov.

Pavel FOŘT (ŠK Slovan Bratislava)
Českému forvardovi to po boku Róberta Vitteka slušalo. Obaja dali po dvanásť gólov, no 30-ročnému rodákovi z Plzne na dosiahnutie tejto méty stačilo 16 zápasov, kým najlepší strelec v histórii slovenskej reprezentácie má na konte o jeden duel viac. Aj keď obaja odohrali v tejto sezóne pomerne málo zápasov, Pavel Fořt si miesto v All Stars teame zaslúži hlavne za jednu veľkú výhru – prekonal pľúcnu embóliu. Od 14. kola do hry nezasiahol a aj keď to vyzeralo, že sa preňho skončí sezóna či možno aj futbalová kariéra, na prekvapenie všetkých sa mu ešte podarilo stihnúť záverečné tri zápasy sezóny a z toho v dvoch dokonca aj skóroval.

Miloš LAČNÝ (MFK Ružomberok)
Slovenskej súťaži chýba kanonier – veta, ktorá bola povedaná na konci minulej sezóny, sa vraví aj teraz. Kým uplynulý ročník opustil corgoňligové vody po zimnej prestávke David Depetris, teraz sa vzdal boja o kráľa strelcov na polke cesty Ružomberčan Miloš Lačný. Aj keď za jeseň nastrieľal liptovský Messi a Ronaldov brat v jednej osobe „iba“ jedenásť gólov, dlho trvalo, kým ho niekto stihol dobehnúť či dokonca predbehnúť. Ktovie, či budúci ročník nájdeme na domácej scéne kanoniera, pretože vyhrať „zlatú slovenskú kopačku“ vďaka 14 gólom nie je, veru, žiadna veľká sláva...

TRÉNER SEZÓNY

Juraj JARÁBEK (FC Spartak Trnava)
Neustále meniť trénerov, to je také slovenské. K personálnym zmenám na lavičke pristúpila počas ročníka väčšina tímov, preto honor tréner sezóny si zaslúži ten, kto odkoučoval na lavičke corgoňligistu všetkých 33 kôl. Takí sú za ostatnú sezónu piati, paradoxne, až štyria z dolnej polovice tabuľky. Na lavičke vydržal počas sezóny – a aj po sezóne – Mikuláš Radványi (Dunajská Streda, 11. miesto), Branislav Mráz (Zlaté Moravce, 10. miesto), Adrián Guľa (Žilina, 9. miesto), Norbert Hrnčár (Banská Bystrica, 8. miesto) a Juraj Jarábek (Trnava, 3. miesto). Vzhľadom na umiestnenie jednotlivých mužstiev nie je o tom, kto sa má stať trénerom sezóny, ani najmenších pochýb – blahoželanie letí do Spartaka, ktorý sa z minulosezónneho predposledného miesta či tohtojesennej 6. priečky prepracoval do predkola Európskej ligy.

DRUHOLIGOVÁ LAVIČKA

Corgoňligové kluby sa môžu počas letnej pauzy popozerať aj po druholigových kádroch, kde každý rok vyrastajú zaujímaví futbalisti. Ani tento ročník nebola núdza o zaujímavé mená. Niektoré už do prvej ligy prestúpili, iní tam postúpili s Podbrezovou a niektorí čakajú na ponuky.

Na brankárskom poste vynikal tradične Jozef Hanák z Podbrezovej, čo sa ukázalo aj na počte inkasovaných gólov – 16 za celú sezónu! Spomenúť však môžeme aj (už bývalého) dubnického gólmana Andreja Maťašovského či aktuálne seneckého brankára Petra Kostolanského, ktorý v zime opustil Rimavskú Sobotu.

Ani hráči v poli sa neukázali v zlom svetle. Krajný obranca Lukáš Migaľa z Rimavskej Soboty zaznamenal behom sezóny úctyhodných osem gólov a mohol by v budúcej sezóne zdvihnúť kvalitu v najvyššej súťaži na tomto problematickom poste. Zo stredopoliarov vynikli prešovskí strelci Dávid Leško (12 gólov) či Lukáš Hruška (10 gólov), ale futbalový cit preukázal v Senci aj Andrej Urban, ktorý pre školské povinnosti neposilnil v zimnej prestávke Spartak Myjava. Pokiaľ by hľadali corgoňligové mužstvá kanoniera, zaostriť môžu do Michaloviec, kde 23-ročný Michal Hamuľak nastrieľal fantastických 26 gólov. Svoje umenie predviedol v Podbrezovej mladík Štefan Gerec (15 gólov), ktorý tam bol na hosťovaní z Ružomberka a opäť starú formu hľadá aj Blažej Vaščák, ktorý nastrieľal 13 presných zásahov.

HRÁČ SEZÓNY 2013/14

Ktorý futbalista bol najlepší z najlepších? Túto kategóriu nebudeme hodnotiť my, ale vy čitatelia! Pripravili sme pre vás anketu s 10 menami na pravom boku stránky. Hlasujte za hráča, ktorý vás za ostatných 33 stretnutí zaujal najviac!

ANKETA: Hlasujte za najlepšieho hráča Corgoň ligy 2013/14!

  • Tomáš Ďubek (MFK Ružomberok)

    4%

  • Roman Gergel (DAC Dunajská Streda)

    6%

  • Martin Kuciak (ViOn Zlaté Moravce)

    8%

  • Branislav Niňaj (Slovan Bratislava)

    29%

  • Viktor Pečovský (MŠK Žilina)

    6%

  • Juraj Piroska (FK Senica)

    2%

  • Jakub Považanec (Dukla B. Bystrica)

    4%

  • Erik Sabo (Spartak Trnava)

    19%

  • Peter Šinglár (MFK Košice)

    4%

  • Miloš Volešák (AS Trenčín)

    17%

Zdieľajte:
Autor: Mišo Iks
Zdroj informácií: vlastná tvorba

Diskusia

Podobné články