Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

7 najikonickejších čísel futbalovej histórie

Top
Futbal je hra čísel a v tejto hre čísel je mnoho momentov, ktoré sa zapíšu do učebníc dejepisu alebo získali nesmiernu slávu vzhľadom na ich dôležitosť. Tu je 7 ikonických čísel, ktoré si fanúšikovia budú pamätať po mnoho rokov.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

92:48 - Ramosov gól proti Atleticu Madrid

24. mája 2014 hralo Atletico Madrid svoje prvé finále Ligy majstrov po 30 rokoch a mohlo si pripísať double potom, čo týždeň pred finále zvíťazilo v La Lige. Zverenci Diega Simeoneho sa svojho veľkého súpera nezľakli a v 36. minúte šli zásluhou Godina do vedenia. Real bol na pokraji porážky a v poslednej minúte sa mu naskytla možnosť posledného rohu. Luka Modrič poslal loptu do šestnástky a tam hlavou skóroval Sergio Ramos. Vyrovnal v čase 92:48, čo je číslo, ktoré sa zapísalo nielen do histórie „bieleho baletu“, ale aj futbalu. Real navyše tento gól nakopol a nakoniec finále vyhral 4:1.

96 - Obetí tragédie v Hillsborough

Tlačenica v Sheffielde na štadióne Hillsborough sa odohrala 15. apríla 1989. V prvých minútach semifinále Anglického pohára FC Liverpool – Nottingham Forest vpustili usporiadatelia do už zaplneného hľadiska 4000 liverpoolských fanúšikov bez vstupeniek. Výsledkom toho bolo, že mohutný príliv tisícov fanúšikov valiaci sa úzkym tunelom na zadnom konci tribúny do už aj tak preplnených centrálnych sektorov spôsobil obrovskú tlačenicu v prednej časti tribúny, kde boli ľudia váhou davu za nimi natlačení na plot. Problémov na tribúne si nejakú dobu nikto nevšimol okrem postihnutých. Pozornosť väčšiny ľudí bola zameraná na zápas, ktorý sa už začal. Až o 15:06 bol políciou informovaný rozhodca Ray Lewis, ktorý prerušil zápas. To sa už fanúšikovia niekoľko minút snažili šplhať cez plot, aby unikli z davu. Malá brána v plote bola vyrazená a niektorí fanúšikovia cez ňu utiekli, ďalší stále liezli cez plot, iní boli vytiahnutí do bezpečia fanúšikmi z tribúny West Stand priamo nad Leppings Lane. Nakoniec sa plot pod tlakom davu zrútil. Fanúšikovia boli v dave stlačení tak silne, že mnoho z nich nemohlo dýchať a udusili sa postojačky. Na ihrisku sa rýchlo začali hromadiť spotení ľudia lapajúci po dychu, zranení v tlačenici a telá mŕtvych. Polícia, usporiadatelia a záchranná služba prítomní na štadióne nestačili. Pomáhali tiež nezranení fanúšikovia, mnohí sa snažili resuscitovať a niektorí strhávali reklamné tabule, aby ich použili ako provizórne nosidlá. Tragédia si vyžiadala 96 obetí a cez 200 zranených.

7 - Číslo dresu Cristiana Ronalda, Beckhama a mnohých ďalších

Číslo 7 je jedno z najikonickejších a najuznávanejších čísel dresu v histórii futbalu a dnes je osoba, ktorá nás ako prvá pri „sedmičke“ napadne Cristiano Ronaldo. Portugalčan si s týmto číslom vytvoril svoju vlastnú značku „CR7“. Ronaldo dostal toto ikonické číslo od Sira Alexa Fergusona, keď prestúpil do Manchestru United. Pred ním nosili tento dres legendy ako David Beckham, Eric Cantona a George Best. Nositeľ tohto čísla je veľkou osobnosťou aj v iných kluboch. V Liverpoole to boli Kenny Dalglish a Luis Suarez a v Bayerne Mníchov patrí číslo sedem momentálne Franckovi Riberymu.

10 - Číslo dresu Messiho, Maradonu či Pelého

Ak číslo sedem bolo zvečnené velikánmi tejto hry, potom číslo 10 potrebuje ešte lepšie adjektíva na svoje popísanie. Toto ikonické číslo nosia najlepší futbalisti všetkých čias a pravdepodobne najväčší hráči jednotlivej doby, z ktorých väčšina boli Juhoameričania. Číslo 10 nosili brazílsky majster sveta Pelé či argentínska legenda Diego Maradona, ktorý bol vo svojej krajine tak obľúbený, že Argentínčania chceli číslo 10 úplne vyradiť. Lenže pravidlá FIFA vravia jasne, že na medzinárodných turnajoch musia byť hráčske dresy od 1 po 23, a tak ho momentálne oblieka Lionel Messi. Ten je nositeľom čísla 10 aj v Barcelone, kde ho „zdedil“ od Ronaldinha.

91 - Najviac gólov v kalendárnom roku

Lionel Messi je držiteľom mnohých futbalových rekordov, ale jeden z nich je mu zabezpečil obrovské uznanie verejnosti. V roku 1972 Nemec Gerd Muller stanovil rekord za najviac gólov v kalendárnom roku, keď skóroval 85-krát a zlepšil rekord Ferenca Deaka z roku 1946 o 19 presných zásahov. Vyzeralo to, že prekonať Mullerov rekord bude extrémne náročné, ale potom prišiel Messi a v roku 2012 ho zlepšil o šesť gólov.

1 311 - Rekord Edwina van der Sara za najväčší počet minút bez inkasovania ligového gólu

Edwin van der Sar je jedným z hráčov, ktorých hviezda zažiarila v amsterdamskom Ajaxe. Po deviatich rokoch v hlavnom meste Holandska sa presunul do Juventusu. Po príchode Gianluigiho Buffona však musel odísť do Anglicka, kde sa cez Fulham prepracoval až do Manchestru United. A tam pomohol klubu stanoviť nový rekord Premier League s jedenástimi vychytanými „nulami“ v rade. Van der Sarova rekordná séria napokon skončila v deviatej minúte zápasu v Newcastli a zastavila sa na čísle 1 311 minút.

49 - Počet zápasov Arsenalu bez prehry

V predposlednom zápase sezóny 2002/03 porazil Arsenal Southampton 6:1 a následne si poradil aj so Sunderlandom. V nasledujúcej sezóne vyhral 26 zápasov z 38 a v ďalších udržal remízu. Znamenalo to, že sezónou prešiel bez jedinej porážky. Séria však pokračovala aj v ďalšom ročníku. Po ôsmich výhrach a remíze v prvých deviatich zápasoch, zakopli „kanonieri“ v 10. kole na Old Trafford a ich šnúra neporaziteľnosti sa zastavila na čísle 49.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články