Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Slováci z hviezdnych akadémii. Kde sú dnes?

Prinášame vám päť slovenských futbalistov, ktorí svoju mladosť strávili v akadémiach svetových veľkoklubov. Presadiť sa do prvého tímu sa im však nepodarilo a tak museli odísť. Kde sú teraz?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Vladimír Wiess – akadémia Manchestru City

Po futbalových začiatkoch v bratislavskom Interi, prešiel ako 15-ročný do City a začiatky mal veľmi ťažké. Ako osemnásťročný podpísal dvojročnú profesionálnu zmluvu a časom sa prepracoval do rezervného tímu. Z prvé mužstvo „Citizens“ však odohral len jedno stretnutie, 24. mája 2009 nabehol ako striedajúci hráč v zápase proti Boltonu. Od januára 2010 však putoval po hosťovaniach a postupne hral za Bolton, Glasgow Rangers a Espanyol Barcelona. V lete 2012 prestúpil do talianskej Pescari, rok nato putoval do Olympiacosu Pireus. V januári minulého roka prekvapil prestupom do katarského Lekhwiya SC. Fanúšikovia nielen na Slovensku, ale aj v Grécku ho častovali prezývkou Wei$$. V Katare sa mu darí a patrí medzi opory nielen Lekhwyii, ale aj reprezentačného tímu.

Miroslav Stoch – akadémia Chelsea FC

Otec ho zapísal do futbalovej prípravky Nitry ako šesťročného. Do kabíny A-mužstva spod Zobora zavítal v necelých šestnástich rokoch. V roku 2006 dostal šancu pôsobiť vo futbalovej akadémii jedného z najlepších klubov sveta FC Chelsea. Veľká debut v modrom drese prišiel 30. novembra 2008, keď v 80. minúte zápasu proti Arsenalu striedal Portugalčana Deca. Následne sa dostal na trávnik ešte v 3 ligových zápasoch. V lete 2009 odišiel na hosťovanie do holandského Twente, kde sa stal miláčikom fanúšikov. Rok nato prestúpil do Fenerbahce, v drese ktorého získal v roku 2012 cenu Ferenca Puskása, pre najkrajší gól roka. V Istanbule patril k ťahúňom mužstva, aj preto bol prekvapivý jeho presun na hosťovanie do gréckeho PAOK Solún. Po vzore reprezentačného kamaráta, Vladimíra Weissa, prestúpil vlani v auguste do arabského Al-Ain.

Róbert Mak – akadémia Manchestru City

Prvé futbalové kroky robil v drese Slovana Bratislava. Ako trinásťročný sa v roku 2004 presunul do akadémie Manchestru City, kde sa okrem Weissa stretol aj s brankárom Filipom Mentelom. V sedemnástich sa dostal do rezervného tímu City, v A-mužstve však nikdy nedostal šancu. V júni 2011 podpísal trojročný kontrakt s 1. FC Norimberg, za ktorý odohral 77 ligových zápasov. V lete 2014 sa upísal gréckemu PAOK-u Sloún.

Albert Rusnák – akadémia Manchestru City

Na rozdiel od predchádzajúcich troch hráčov nášho výberu, Rusnák štartoval svoju kariéru na opačnom konci Slovenska, v MFK Košice. V roku 2010 odišiel do akadémie Man City, kde strávil 3 roky v mládežníckom a rezervnom tíme. V úvode ročníka 2013/2014 hosťoval v Oldhame, neskôr si ho na mesiac „požičal“ tím Birmingham City. V júli 2014 odišiel na hosťovanie do holandského klubu SC Cambuur. V Eredivisie debutoval proti Twente a hneď strelil gól, ktorý znamenal remízu 1:1. Na konci minulého roka sa dohodol na prestupe z Manchestru City do FC Groningen.

Jakub Vojtuš – akadémia Interu Miláno

Nielen v akadémiach anglických veľkokluboch sme mali slovenské zastúpenie. To je príklad aj Jakuba Vojtuša. S futbalom začínal v Spišskej Novej Vsi, ako 13-ročný prestúpil do MŠK Žilina. V najvyššej súťaži debutoval vo veku 16 rokov a dvoch dní. Začiatkom roka 2010 ho získal taliansky Inter Miláno, kde hrával v mládežníckom a rezervnom tíme. Od januára do júna 2011 hosťoval v mládežníckom tíme Chieva Verona. V lete 2012 odišiel na ročné hosťovanie do chorvátskeho NK Záhreb, kde začal zbierať skúsenosti v mužskom futbale. V auguste 2013 bol na testoch v portugalskom SC Olhanense. Vedenie klubu presvedčil a podpísal zmluvu v tíme. Momentálne je na skúške v trnavskom Spartaku, kde môže podpísať 2,5-ročný kontrakt.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články