Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Futbalová jedenástka sdrciarov

V dnešnom futbale sú prestupové obdobia veľkým lákadlom pre mnoho futbalistov, ktorí by radi zmenili svoje doterajšie pôsobisko. Avšak existujú aj takí, ktorých letné a zimné prestupové obdobie vôbec nezaujímalo. My Vám teraz predstavíme najlepšiu jedenástku srdciarov, ktorí boli alebo sú, verní svojmu klubu do konca kariéry.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Brankár – Lev Yashin

Mnohokrát označovaný za najlepšieho brankára histórie, Lev Yashin odohral celých 22 rokov svojej kariéry v jedinom klube a tým bolo Dynamo Moskva. „Čierny pavúk“, ako bol prezývaný tento brankár bývalého ZSSR kvôli typickému čiernemu dresu, chytil vo svojej kariére 150 penált a stal sa zatiaľ jediným brankárom, ktorý vyhral zlatú loptu. Aj napriek svojmu talentu a schopnostiam však ostal lojálny jedinému klubu a preto si zaslúžil post jednotky v našom tíme srdciarov.

Ľavý obranca – Paolo Maldini

Jednoznačne jeden z najlepších (ak nie najlepší) ľavý obranca v histórii futbalu. Maldini strávil na San Siro 25 rokov a je veľkými písmenami zapísaný v histórii rossoneri. Celkovo odohral 902 zápasov za AC Miláno, z toho 647 ligových stretnutí a sedem krát dopomohol k zisku titulu talianskeho šampióna. Tohto futbalistu obdivovali jednoducho všetci, dokonca aj priaznivci Interu, čo je medzi rivalmi raritou.

Stredný obranca – Franco Baresi

AC Miláno má vo svojej histórii viacero takýchto srdciarov a jedným z nich bol aj Franco Baresi. Za svoj klub odohral 719 zápasov a mnoho z nich bolo proti vlastnému bratovi Guiseppimu, ktorý hrával za konkurenčný Inter. Aj napriek nižšiemu vzrastu, bolo Baresiho na ihrisku stále vidieť. Jeho kondícia a pohyb po trávniku bol neuveriteľný. Po 20 sezónach aktívnej kariéry šiel do futbalového dôchodku a jeho číslo 6, ktoré nosieval na drese, šlo s ním.

Stredný obranca – Tony Adams

Z Apeninského polostrova sa presunieme na Britské ostrovy. Legenda Arsenalu Tony Adams strávil na Highbury celých 19 sezón. Z kapitánskeho mostíka 14 sezón dirigoval nie len obranu, ale celú hru kanonierov. Jeho územie bolo pred bránou a bolo mu jedno ktorou. Vo vlastnom pokutovom území maril snahu súpera, no rovnako dobre dokázal zakončiť a ukázal, že má aj kanonierske schopnosti. Profesor defenzívy, ako ho nazýval Arséne Wenger, mal však aj svoju temnejšiu tvár. V určitom bode svojej kariéry totiž podľahol alkoholizmu. Túto závislosť ale postupom času dokázal potlačiť a v srdciach fanúšikov bude navždy zapísaný ako Mr. Arsenal.

Pravý obranca – Carles Puyol

Áno, máte pravdu. Puyola poznáte skôr ako stredného obrancu, no Carles začínal v Barce na pravom kraji obrany a v roku 2002 bol menovaný najlepším hráčom na tomto poste. Tu sa ukazuje komplexnosť tohto legendárneho futbalistu z Katalánska, ktorý mohol v obrane nastúpiť na ktoromkoľvek poste. Bol to futbalový nezmar, ktorý aj v tých najhoršie vyzerajúcich situáciách pre bránu Barcelony, dokázal včas dobehnúť a prekaziť akciu súpera. Srdciar a veľký bojovník, toto je Carles Puyol ako si ho pamätáme.

Ľavý záložník - Ryan Giggs

Na tejto pozícii nemôže byť nikto iný ako legendárny Ryan Giggs, ktorý momentálne vedie Manchester United ako asistent Louisa van Gaala. Obratnosť, vytrvalosť, rýchlosť, zakončenie, futbalový rozum, to všetko a mnoho iných vlastností charakterizuje tohto Walesana. 672 ligových zápasov z neho nerobí legendu len v červenej časti Manchesteru, ale v celej Premier League. Je totiž jediný futbalistom, ktorému sa podarilo skórovať v každej sezóne najvyššej anglickej súťaže.

Stredný záložník - Matt Le Tissier

Matt Le Tissier nikdy nehral za veľký klub, v reprezentácii nastúpil len 8 krát, no aj napriek tomu bol považovaný za skvelého futbalistu Southamptonu. Barcelončan Xavi sa na jeho adresu vyjadril slovami: „Jeho talent bol úžasný, dokázal obísť 7-8 hráčov bez akéhokoľvek zrýchlenia, jednoducho okolo nich prechádzal. Pre mňa je to niečo neuveriteľné“. Bol prvým záložníkom, ktorý dokázal streliť 100 gólov v Premier League a jeho penaltový inštinkt bol ohromný. Zo 49 penált nepremenil iba jednu. Mnoho fanúšikov sa preto pýtalo, prečo tento hráč nastúpil za Anglicko iba osemkrát.

Stredný záložník – Paul Scholes

Ďalšia ikona červených diablov. Zidane sa o ňom vyjadril ako o najlepšom záložníkovi svojej generácie. A to bol v tejto generácii sám Zinedine Zidane. 17-ročná kariéra v Manchesteri mu priniesla mnoho titulov v Anglicku, ale aj za hranicami. Jeho strela zo stredných vzdialeností bola povestná a bojovnosť bola jeho typickou vlastnosťou. Bol vždy tam, kde to bolo potrebné. Sir Alex Ferguson dobre vedel, čo hovorí, keď Scholes končil svoju kariéru: „Bude nám chýbať, je to môj najlepší hráč“.

Pravý záložník – Steven Gerrard

Možno trocha netypická pozícia pre legendu Liverpoolu, no vo svojej kariére nastupoval aj na tomto poste a určite to neznižovalo jeho kvalitu. Streľba, prihrávka, kreativita v útočnej fáze, dôraz v defenzíve. Kapitán The Reds je jednoducho modlou všetkých fanúšikov a hráčov na Anfield. Jeho prínos pre mužstvo je obrovský, či už po hernej alebo mentálnej stránke. Stačí, že je Stieve na trávniku a všetci na štadióne vedia, že dá do hry všetko.

Útočník – Francesco Totti

Novodobý Rímsky cisár, Totti je pre fanúšikov AS Rím niečím posvätným. Kapitánsku pásku nosí od roku 1997 a aj v dnešnej dobe patrí na trávniku olympijského štadióna medzi najlepších. Rovnako ako pri Gerrardovi, s príchodom Tottiho rastie nie len herná, ale hlavne mentálna stránka mužstva. Totti mal počas svojej kariéry mnohé ponuky a všetky odmietol. Florentino Pérez by o tom vedel povedať svoje. Podľa jeho slov doteraz ľutuje, že nebol schopný priviesť Francesca Tottiho do Realu Madrid, bolo to vraj nemožné. Tomuto s hovorí vernosť klubu.

Útočník – Nat Lofthouse

Tento anglický futbalista je typickým príkladom anglického útočníka v období po druhej svetovej vojne. Nekompromisná tvrdá strela, to bolo hlavnou črtou Lofhousea. Jeho strelecké schopnosti sú naozaj obdivuhodné. V 33 medzištátnych zápasoch dokázal skôrovať 30 krát a na strelenie 255 ligových zásahov potreboval 452 zápasov. Nie zlá štatistika na chlapa, ktorý strávil väčšinu svojej mladosti v lancashireských baniach. Potom však obliekol dres Boltonu, ktorý už nikdy nevymenil za iný. Neskôr sa stal trénerom, tak manažérom, po rokoch skautom a nakoniec prezidentom Boltonu Wanderers.

Všetkým týmto futbalistom patrí veľký obdiv za to, že celú svoju kariéru dokázali zotrvať na jednom mieste aj napriek mnohým atraktívnym ponukám a zmluvám. Láska ku klubu bola však v tomto prípade silnejšia.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články