Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Indická Superliga "bývalých" hviezd

Mnohí z Vás si povedia, že exotické ligy nemajú žiadnu alebo majú nízku úroveň. No ak sa pozrieme na mená ako Trezeguet, Pirés, Del Piero, Materazzi a ďalší, už to možno tak beznádejné nevyzerá. Reč je o novovzniknutej indickej Super League - ISL.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Super League je novým projektom, ktorý odštartoval tento rok. V Indii je športom číslo jeden kriket, na druhom mieste sa nachádza badminton a preto je jasné, že to futbal v tejto ľudnatej krajine nebude mať vôbec ľahké. Na margo tejto skutočnosti sa vyjadril aj tréner kanonierov, Arséne Wenger: „Keď sa pozriete na históriu futbalu, tak vidíte ako sa rozrastá stále rýchlejšie. Je to ako vírus, ktorý sa násobí, preto si neviem predstaviť, že by tento projekt nezožal úspech. V USA to chvíľu trvalo, ale teraz je tam futbal veľmi populárny. V Indii bude čeliť kriketu, ale vždy je tu miesto aj pre druhý šport. Momentálne sú tam len dva športy, badminton a kriket, no aj napriek tomu si myslím, že sa nájde priestor aj pre ďalší.“ Ďalej dodal: „Viem, že tam ľudia sledujú Premier League, a som presvedčený, že s takým množstvom obyvateľov sa nová liga presadí.“

Táto liga odštartovala 12. októbra a trvá už vyše mesiac. O veľkoleposti tohto projektu svedčí aj zahájenie sezóny, ktoré prebehlo v Kalkate a na štadióne ho sledovalo 70 tisíc divákov. Podľa vyjadrenia Jakuba Podaného, jedného z českých futbalistov, vládne v projekte striktný poriadok a všetko sa dokonale dodržiava. Harmonogramy sú vypočítavané doslova na sekundy. Vďaka tomu zažil aj niekoľko humorných situácií: „Šli sme na rozcvičku o dve minúty skôr, ale nechceli nás pustiť na ihrisko. To mi príde už prehnané."

Ďalšou zaujímavosťou indickej ligy je spôsob získavania hráčov do klubov. Nábor prebiehal prostredníctvom draftu ako napríklad v NHL alebo NBA a to z dôvodu, aby bola liga čo najvyrovnanejšia. Každý tím môže mať na súpiske len jednu hviezdu a maximálne sedem ďalších zahraničných hráčov. Zvyšok musia tvoriť domáci futbalisti, ktorých musí byť v základnej zostave minimálne päť. Sú to najlepší hráči z paralelne prebiehajúcej miestnej prvej ligy. Po finále sa títo hráči vrátia späť do svojich klubov.

Pravidlá Superligy sú nasledovné. Behom dvoch mesiacov odohrá osem klubov, ktoré túto ligu tvoria, spolu 56 zápasov - každý s každým dvojkolovo. Prvé štyri mužstvá postúpia do semifinále, z ktorého vzídu finalisti a následne samotný víťaz.

Samozrejme, ak chcete do takejto, povedzme „nefutbalovej“ krajiny, prilákať hviezdy formátu Alessandra Del Piera alebo Roberta Pirésa, musíte sa poriadne buchnúť po vrecku. Platy najlepších hráčov sa pohybujú vo výške okolo jedného milióna dolárov ročne. Najviac zarába ambasádor projektu Alessandro Del Piero (1,7 mil. dolárov).

Kluby v ISL vlastnia väčšinou indické celebrity alebo herci Bollywoodu. Jedným z vlastníkov je aj španielsky klub Atlético Madrid. Pred začiatkom ligy sa špekulovalo o rôznych hráčov, ktorí by do Indie mohli prísť najpopulárnejší šport na svete spropagovať. Hovorilo sa o futbalistoch ako Dwight Yorke, Robbie Fowler, Hernán Crespo alebo bývalí českí reprezentanti Baroš s Kollerom. Títo hráči nakoniec v Indii nehrajú, no aj napriek tomu sa organizátorom podarilo prilákať futbalistov svetovej triedy. Veď posúďte sami.

Účastnící ISL a ich najzaujímavejší hráči:

Atlético Kalkata: Luis García, Jakub Podaný, Sylvain Monsoreau, Josemi, Borja Fernández.

Čennaí: Marco Materazzi, Mikael Silvestre, Bernard Mendy.

Dillí Dynamos: Alessandro Del Piero, Marek Čech, Pavel Eliáš, Mads Junker.

Goa: Robert Pirés, Jan Šeda, Miroslav Slepička, tréner Zico.

Kerala Blasters: David James, Michael Chopra, Iain Hume.

Bombaj: Fredrik Ljunberg, Nicolas Anelka, Manuel Friedrich, Pavel Čmovš, Jan Štonhanzl.

NorthEast United: Joan Capdevilla, Tomáš Josl, Alexandros Tzorvas.

Pune: David Trezéguet, Kostas Katsuranis.

Podľa týchto mien vidíte, že organizátori nenechal nič na náhodu a naozaj chcú futbal v Indii dostať na popredné miesto. Pre starších futbalistov je to vynikajúca príležitosť zahrať si na profesionálnej úrovni a popri tom si pekne zarobiť. Dúfajme, že sa ISL v Indii presadí a námaha, ktorú organizátori museli vynaložiť prinesie želané ovocie.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články