Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Bojovníci s dvojkrížom na hrudi trochu inak

Dnes sa pozrieme na našu slovenskú reprezentáciu z trochu iného pohľadu. Predstavíme si ju v číslach a iných zaujímavostiach.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Slovenská reprezentácia má celkovú hodnotu 97,98 mil. eur . Najdrahším hráčom je Marek Hamšík, ktorý ma aktuálne hodnotu 35 mil. eur, čo je žiaľ, za poslednú sezónu, pokles o 5 mil. eur.

Naša terajšia hodnota je ale ďaleko väčšia ako Česka(70,75 mil) či Grécka(80,60 mil.). Cena našej reprezentácie sa môže rovnať s hodnotou Švédska(96,15 mil) alebo s hodnotou Rakúska(95,6 mil) . Celkovo sa ale s lepšími európskymi reprezentáciami nemôžeme rovnať ani z ďaleka. Čo je ale zahanbujúce je to, že cena Cristiana Ronalda je väčšia ako hodnota celej našej reprezentácie.

Vyššiu cenu od nás má aj reprezentácia Walesu(139,30 mil) . Dôvodom je cena Garetha Balea, ktorá je 80 mil eur. Bez neho by bola hodnota Walesu len 59.3 mil. eur a Wales by tak patril k nižšiemu priemeru alebo inak povedané k outsiderom reprezentácie.

Rekordná suma kádra sa ale vyskytovala v minulej sezóne a to neuveriteľných 114,33 mil. eur. Čo je ale zaujímavé, je fakt, že ak by sme z portugalskej reprezentácie odstránili 100 miliónového Ronalda, cena kádra portugalskej reprezentácie by bola 112 mil. eur, čo je menej ako cena našej reprezentácie.

Najmenšiu hodnotu kádra sme zaznamenali v sezóne 06/07, a to 41,15 mil. eur. Ďaleko najdrahším hráčom bol vtedy Marek Mintál, ktorý mal hodnotu 8 mil. eur. Dnešný najdrahší hráč Marek Hamšík, vtedy ešte nemal číselnú hodnotu.

Poďme ale späť k terajšej reprezentácii. V našom tíme nastúpilo v tejto sezóne 24 hráčov z inej ako domácej súťaže, čo tvorí 77,4% našej reprezentácie. Pre zaujímavosť v reprezentácii Španielska je len 8 hráčov hrajúcich v iných ligách, čo tvorí 33,3% celého kádra alebo v českej reprezentácii hráva len 11 legionárov čo tvorí 47,8% celého kádra.

Prejdime k hodnote jednotlivých postov.

Naši brankári tvoria hodnotu 5,10 mil. eur. Najväčšiu cenu ma Dušan Kuciak, a to 2,20 mil. eur.

Naša obrana má hodnotu 33,60 mil. eur. Väčšinu ceny tvorí Martin Škrtel ( 15 mil.) a Tomáš Hubočan ( 10 mil).

Hodnotu zálohy (45,33mil.) a útoku (30,30 mil.) sme sa rozhodli zrátať dokopy nakoľko v našej reprezentácii mnohokrát tieto dva posty tvoria jeden. Výsledná hodnota tak činí 75,63 mil. eur. Hlavným strojcom tejto hodnoty je Marek Hamšík ktorý si berie 35 mil. eur. Nasleduje priemerná trojka a to Miroslav Stoch (8 mil. eur), Juraj Kucka (7 mil. eur) a Filip Hološko (5 mil. eur). Ostatní hráči patria k ,,lacnejším pracovným silám,,.

Najvyšším mužom našej reprezentácie je Dušan Kuciak, ktorý meria 194 cm. Naopak najmenším mužom je Miroslav Stoch, ktorý meria 1,67 m.

V aktuálnej repre máme 19 pravákov a len 4 ľavákov. K obom nohám sa hlási 6 hráčov

Čo je ale smutné je to, že až 17 hráčov z našej aktuálnej reprezentácie zaznamenáva hodnotový pokles. Len 5 hráčov zaznamenáva výkonnostný vzrast. Samozrejme, všetko sa môže zmeniť ak začnú viac hrávať, ich klubom sa začne viac dariť a oni sami sa začnú viac zaznamenávať do štatistík či už zápasovou minutážou alebo gólmi či asistenciami.

Poďme sa ešte v rýchlosti pozrieť na historické štatistiky.

Naša reprezentácia od osamostatnenia (rok 1993) bola v rebríčku FIFA umiestnená až na 150. miesto.

Prvý zápas našej reprezentácie sa odohral v Dubaji proti SAE a to 2. 2. 1994. Prvý gól zaznamenal Vladimír Weiss starší.

Najrýchlejší gól našej reprezentácie zaznamenal Szilárd Németh a to po 17 sekundách zápasu Slovensko 3:1 Azerbajdžan (28.3.2001 Trnava)

Najviac zápasov odohral Miroslav Karhan, ktorý má na konte 107 zápasov. Miro bol rovnako aj najdlhšie v reprezentácii a to presne 17 rokov.

Najkratšie si reprezentáciu užil brankár Juraj Čobej. V zápase národného tímu sa ohrial len 2 minúty. Juraj sa ale stal aj najstarším debutantom, a to vo veku 34 rokov a 286 dní.

Najviac gólov za reprezentáciu strelil Róbert Vittek a to 23 gólov. O gól menej má Szilárd Németh.

Najviac zápasov sme odohrali s Chorvátskom, presne 13. Druhé je Nemecko.

Najvyššiu výhru, v pomere 7:0, sme zaznamenali 3-krát, dvakrát proti San Marínu a raz proti Lichtenštajnsku.

Najväčšiu prehru v novodobej ére(od roku 1993) sme zaznamenali dvakrát a to v pomere 5:0 a to proti Brazílii a Poľsku.

Nech už je hodnota našej reprezentácie akákoľvek a nech sme mali hoc akú minulosť, najdôležitejšie je všetko hodiť za hlavu a do zápasu ísť s čistou hlavou a jednoznačným odhodlaním potvrdiť že máme na viac ako hovoria čísla. Aktuálne je naša reprezentácia vo veľkej eufórii a my veríme, že sa to tak skoro nezmení.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, transfermarket.sk

Diskusia

Podobné články