Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Fakty, ktoré ste o Zlatej lopte (ne)vedeli

Pre futbalového nadšenca moment skoro ako Vianoce. Raz za rok putuje primát Zlatej lopty do rúk najlepšiemu futbalistovi planéty za uplynulý rok. Dnes si povieme viac o tomto skvoste a možno sa dozviete veci, ktoré ste nevedeli.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

História Zlatej lopty, alebo ak chcete Ballon dOr, siaha do roku 1956, kedy sa prvýkrát udeľovala. Ako sa vlastne taká lopta dostala na svet? Vo francúzskych dielňach klenotníkov Melleriovcov, ktorí v 17.storočí vyrábali šperky pre kráľovsky dvor, vznikla aj táto lopta. Rod klenotníkov sa zachoval a vytvoril pre futbalový svet tento skvost. Ako vravel vtedajší riaditeľ klenotníctva, výroba dala zabrať desiatky hodín práce a skladala sa s rôznych zložitých postupov.A kto si ju ako prvý na rok privlastnil? Už v spomínanom roku 1965 to bol Alfrédo di Stefano, už zosnulá legenda Realu Madrid.

Do roku 2010 sa oceneniu vravelo FIFA World Player of the Year a od toho roku dodnes, je známi názov Ballon dOr. Samostatné ocenenie Ballon d Or získal 3 krát Lionel Messi a raz Cristiano Ronaldo. Portugalská stár je aktuálny držiteľ Zlatej lopty, keď ju po 4 rokoch uchmatol Messimu.

Rekordérom v zisku Zlatej lopty je Lionel Messi, ktorý ju nikomu nepožičal po dobu 4 rokov! Od roku 2010 až do 2013 bol vyhlásený za najlepšieho hráča stále Messi a tak prišiel čas na zmenu. Za vynikajúce hlavne individuálne výsledky a výkony si Zlatú loptu za rok 2013 prevzal Cristiano Ronaldo, ktorý sa po Luisovi Figovi stal druhým Portugalcom v histórií, ktorý si prevzal toto vzácne ocenenie. Ktorá národnosť ale drží rekord?

Brazílčania držia rekord

Možno prekvapivo, možno nie, ale najviac krát boli Zlatou loptou ocenení práve kanárici. Bolo to až 7 sedemkrát. 3 krát pomohol ziskom Ronaldo, dvakrát ešte aktívny Ronaldinho a raz sa tešili aj Romário, Rivaldo a Kaká. Druhá krajina s najvyšším počtom získaných Zlatých lôpt je Argentína, ktorú však zastupuje len jeden hráč- Messi. Slušné zastúpenie majú aj Francúzi, ktorí vďaka Zidanovi a ostatným majú tri zlaté lopty a dokopy boli hráči Francúzska nominovaní 8 krát, zbierku mohol rozšíriť Franck Ribéry, ten však v čase životnej formy zaostal za Ronaldom a Messim.

Kto vedie štatistiku medzi jednotlivcami?

Už asi viete, že v skoro 60 ročnej tradícií vedie terajšia hviezda Lionel Messi, ktorý je tak jediný Argentínčan čo získal Zlatú loptu. Druhý frajer v ziskoch je samozrejme Zinedine Zidane, ktorý sa ujal vedenia 3krát. Trojnásobný držiteľ je aj Ronaldo, ktorého sme už spomínali.

A čo kluby?

V rebríčku klubov, ktorých hráči získali toto ocenenie vedie suverénne katalánska FC Barcelona. Jej hráči boli nominovaní 21 krát,z čoho je 10 prvých miest! A to nemusíme isť do hlbokej minulosti, stačí ísť po rok 1990. Hráči Barci prešli neskutočným progresom a vzostupom. Druhý rekordér Real Madrid, ktorý vďaka obom Ronaldom a ostatným majú 14 účastí a 5 ziskov. Tretí je Juventus, ktorý okrem najlepšiemu miestu v tabuľke drží ďalší skvelý primát a to ten, že len raz vyhral Zlatú loptu obranca...a bol to Fabio Cannavaro v drese práve Juventusu. Na štvrtom a piatok mieste sú AC Miláno a Inter Miláno.

Malá zaujímavosť je to, že hráči klubov ako Bayern, Chelsea, Liverpool či Arsenal nikdy zlatú loptu nezískali.

Tak toto boli pre vás možno nové fakty o najprestížnejšom individuálnom ocenení vo futbalovom svete.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: fifa.com, futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články