Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

LM: Obhajca začína doma s Bazilejom

Šesťdesiaty ročník boja o európskeho futbalového majstra, resp. 23. ročník prestížnej Ligy majstrov 2014/2015 odštartuje v utorok ôsmimi zápasmi v základných skupinách A až D.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Obhajca titulu Real Madrid, ktorý v minulej sezóne získal jubilejný a rekordný desiaty titul kontinentálneho majstra, začne púť za obhajobou doma proti FC Bazilej v B-skupine.

Finále tohto ročníka sa bude hrať v sobotu 6. júna 2015 na Olympijskom štadióne v Berlíne a "biely balet" má šancu stať sa vôbec prvým mužstvom, ktoré by v novodobej edícii LM obhájilo trofej pre víťazov. Súťaž, ktorá sa začínala v ročníku 1955/1956 so 16 mužstvami a 29 zápasmi (víťaz tiež Real Madrid-pozn.), je dnes svetovým futbalovým fenoménom, jej úradujúci šampión Real si v minulej sezóne len na prémiách vybojoval 57,4 milióna eur a ďalšie obrovské milióny mu natečú po prerozdelením príjmov z televíznych práv. Hoci v aktuálnej sezóne chýbajú v súťaži sedemnásobný európsky šampión AC Miláno aj trojnásobný šampión Manchester United, fanúšikovia na celom svete sa už nevedia dočkať zápasov, v ktorých sa predstavia najväčšie svetové esá ako Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar či Franck Ribery. K topfavoritom tejto sezóny budú iste patriť štyria poslední šampióni Real, Bayern Mníchov, Chelsea Londýn i FC Barcelona, no prekvapiť môžu mnohí iní tak, ako tomu bolo v prípade zdolaného finalistu Atletica Madrid v minulom ročníku. Hoci posledným prekvapujúcim víťazom bolo v roku 2004 FC Porto a až 18 z 19 posledných víťazov má domicil v jednej zo štyroch topligách - Primera División, Bundesliga, Premier League a Serie A.

Slovenský futbal bude v tejto sezóne reprezentovať v LM z hráčov len Martin Škrtel z FC Liverpool. Kapitán slovenskej reprezentácie je momentálne po zranení a jeho štart v drese 5-násobného bývalého európskeho šampióna proti bulharskému nováčikovi Ludogorcu Razgrad v B-skupine je otázny. Škrtel nehral ani cez víkend v lige, keď "The Reds" doma padli s Aston Villou 0:1. Mužstvo trénera Brendana Rodgersa je v LM opäť po 5 rokoch absencie, už mu ale nepomôže Luis Suarez, ktorý prestúpil do FC Barcelona a chýbať bude aj zranený anglický reprezentant Daniel Sturridge. Real Madrid už bez Xabiho Alonsa a Angela Di Mariu, no s Toni Kroosom a Jamesom Rodriguezom začína doma s Bazilejom. V lige je po 3. kole a dvoch prehrách až 12., taliansky tréner Carlo Ancelotti je ale pokojný: "S týmto už mám svoje skúsenosti. Ide o to nájsť súlad medzi kvalitnými hráčmi. Vo futbale to niekedy nejde ľahko, ale musíme konať rýchlo. Pôjde to."

V A-skupine sa na úvod bude hrať súboj úradujúceho talianskeho a švédskeho majstra Juventusu Turín s Malmö FF. Švédi sú síce v skupine LM debutant, ale 17-násobný majster krajiny má bohatú európsku pohárovú históriu. V roku 1979 si dokonca zahral finále PEM, v ktorom v Mníchove prehral s Nottinghamom Forest 0:1. V klube štartoval kariéru aj hviezdny Zlatan Ibrahimovič. "Je to pre nás obrovská výzva. Cieľ je skončiť v skupine tretí a dostať sa do 16-finále Európskej ligy. Skutočne by sme radi ešte na jar budúceho roku odohrali dva zápasy v pohárovej Európe," povedal Age Hareide, 60-ročný nórsky kouč Švédov. "Stará dáma" vyhrala Seriu A trikrát za sebou a aj teraz majú jej hráči dobrý štart do ligy s dvoma výhrami. Kouč Massimiliano Allegri, ktorý nahradil Antonia Conteho, má za cieľ už uspieť aj v pohári. V druhom súboji skupiny španielsky majster Atletico Madrid, ktoré v májovom finále LM v Lisabone prehralo s mestským rivalom 1:4 po predĺžení, nastúpi na štadióne gréckeho šampióna Olympiakos Pireus. Zverenci hosťujúceho lodivoda Diega Simeoneho cez víkend v La Lige v derby pokorili Real Madrid 2:1 na Santiago Bernabeu. Olympiakos vedie bývalý španielsky reprezentant a hráč Realu Michel a v minulej sezóne LM v osemfinále takmer vyradil Manchester United (2:0 d, 0:3 v).

Monaco už bez talianskeho trénera Claudia Ranieriho a hviezdnych Kolumbijčanov Jamesa Rodrigueza a Radamela Falcaa, hostí v C-skupine Bayer Leverkusen. AS v lige v piatok padlo v Lyone 1:2 a tím Leonarda Jardima to bude mať ťažké. Hoci hosťom budú absentovať zranení Julian Brandt, kapitán Simon Rolfes aj stopér Kyriakos Papadopoulos. V druhom súboji skupiny Benfica Lisabon privíta Zenit Petrohrad.

V D-skupine sa bude hrať súboj starých známych, Borussia Dortmund hostí Arsenal Londýn. Obe mužstvá sa stretli v skupine aj pred rokom. Domácemu koučovi Jürgenovi Kloppovi budú chýbať zranení Nuri Sahin, Marco Reus, Jakub Blaszczykowski, Ilkay Gündogan aj kapitán Mats Hummels, pomôcť má navrátilec z Manchestru City Šindži Kagawa. Francúzsky lodivod "gunners" Arsene Wenger nehodlá riskovať nasadenie Mathieua Debuchyho pre zranený členok, oprieť sa ale bude môcť o formu Jacka Wilsherea. V druhom stretnutí skupiny bude hostiť istanbulský Galatasaray bruselský Anderlecht.

program utorňajších zápasov LM 2014/2015 (začiatky stretnutí 20.45 SELČ):

A-skupina:

Olympiakos Pireus - Atletico Madrid /rozhoduje: Pedro Proença (Port.)

Juventus Turín - Malmö FF /Szymon Marciniak (Poľ.)/

B-skupina:

FC Liverpool - Ludogorec Razgrad /Matej Jug (Slov.)/

Real Madrid - FC Bazilej /Damir Skomina (Slov.)/

C-skupina:

Benfica Lisabon - Zenit Petrohrad /Svein Oddvar Moen (Nór.)/

AS Monaco - Bayer 04 Leverkusen /Pavel Královec (ČR)/

D-skupina:

Borussia Dortmund - Arsenal Londýn /Olegário Benquerença (Port.)/

Galatasaray Istanbul - Anderlecht Brusel /István Vad (Maď.)/

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články