Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Atlético čaká skúška ohňom

Je to tu, nová sezóna je v plnom prúde a všetci s nadšením očakávajú ako sa bude dariť ich obľúbeným tímom. A ako sa bude dariť finalistovi Ligy majstrov? Vyjde Simeonemu projekt Atlético 2.0?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Ak by ste takto pred rokom niekomu povedali, že Atlético vyhrá La Ligu a v Lige majstrov sa dostane až do finále, poklopali by vám na čelo a poslali vás do teplých krajín. Síce víťaz Európskej ligy z rokov 2010 a 2012 mal poväčšine vždy slušné ambície, extra sa s ním nepočítalo. Istý progres nastal už v sezóne 12/13, keď Atléti šikovne ponaháňali Real aj Barcelonu, no stačilo im to "len" na tretie miesto.

V tej sezóne Atlético inkasovalo len 31 gólov, čo bola najlepšia defenzíva v La Lige. Vtedy ich ťahal aj Radamel Falcao, ktorý však odišiel do Monaka. Červeno-bieli z Madridu sa tak dostávali do otáznikov, kto bude hlavný kanonier túto sezónu? Veď už tu bol Torres,Aguero,Falcao...čo teraz? Odpoveď mala jediné meno: Diego Costa. Naturalizovaný Španiel sa zhostil role strelca viac než dokonale a keď zapracovala skvelá defenzíva dirigovaná Mirandom a Godínom, Simeoneho zverenci boli k nezastaveniu.

Vyjde Simeonemu projekt Atlético 2.0 a nadviaže na skvelý rok aj bez Costu a spol.?

Vzostup za posledné 4 roky: Od roku 2010 urazili Atléti dlhú cestu za slávou, od sezóny 10/11, keď im patrilo v tabuľke 9.miesto, to už časom išlo iba k lepšiemu, postupne na koncoch sezóny boli 7., 5., 3., a nakoniec prví. Káder nabral mladé talenty ale aj ustálil základnú zostavu. Aj keď strelci väčšinou po skvelej sezóny odišli, ako platí v Atl.Madrid, strelci sú, boli aj budú.

Zmeny v kádri: 9 príchodov a 10 odchodov, takto vyzerajú letné prestupy v číslach. Po trojici mušketierov, ktorí odišli do Londýna(Courtois,Filipe,Costa) odišli aj ďalšie mená ako Diego,Alderweireld, Insua,Manquillo či Asenjo. Keďže Atléti chcú nadviazať na minulý ročník, prázdne miesta v zostave museli opäť zaplniť a vyzerá, že sa im to podarilo. Ofenzívne nákupy stáli Atlético najviac, keď prišli Mandžukić, Griezmann a Alessio Cerci. Obranu posilnili Ansaldi či Siqueira. Fenomenálneho Courtoisa ma v pláne nahradiť Jan Oblak, 19-ročný talent z Benfiky Lisabon.

Osobnosť trénera robí veľa: Asi najväčšia zásluha na úspechoch patrí jednoznačne Diegovi Simeonemu, ktorý z klubu urobil veľkoklub. Telom aj dušou celý oddaný Atléticu Madrid sa Simeone dočkal nevídaného progresu, po 18 rokoch doviedol "Rojiblancos" z zisku titulu v La Lige a z neznámych urobil hviezdy. Veľký vzostup uňho zažila skoro celá jedenástka Atlética z minulého roku. V Lige majstrov neprehrať ani jeden zápas a triumf si nechať ujsť o pár sekúnd...aj toto sa počíta medzi najväčšie úspechy tohto už veľkoklubu.

Nahradí Mandžukić Costu?: Pre fanúšikov a odborníkov asi otázka číslo jedna. Diego Costa bol predsa len kľúč k výhram a ako je známe, dobrého snajpra je ťažko nahradiť. Lenže Atléti si náhradu vybrali veľmi šikovne. V odvete superpoháru si Mario otvoril strelecký účet proti Realu Madrid a tak vystrieľal Atlétom prvú trofej sezóny. Diego Costa si za rok urobil veľké meno a zo žolíka sa stal bombardér, ktorého v Madride neudržali. Všetko ale smeruje k tomu, že Mandžo sa zhostí role kanoniera a tak ako hviezdil v Bayerne, bude hviezdiť aj v Atléticu.

Bude defenzíva opäť spoľahlivá?: Pred rokom sa perfektne zohrala obranná štvorica Filipe-Godin-Miranda-Juanfran. Ak bol v bránke Courtois a pred ním táto títo muži, bolo takmer nemožné sa cez nich dostať. V La Lige inkasoval Thibaut len 26 gólov, čo je samozrejme aj veľká zásluha a vizitka obrancov. Keďže Filipe Luis odišiel do Chelsea, ostalo po ňom prázdne miesto a otázka, kto ho nahradí. Zo Zenitu prišiel Cristian Ansaldi a z Granady Siqueira. Aj keď v podstate obrana až takú zmenu nezažila, Thibaut a Filipe budú určite chýbať.

Má majster vôbec slabiny?: Každý ma slabiny, aj Bayern, Real aj Nicklas Bendtner. Tak ako každý, má ich aj Atlético. Pre nasledujúcu sezónu by to mohla byť hlavne neúčasť Courtoisa s Filipem a z istej časti aj Costu. Ďalší veľký problém môžu byť očakávania, ktoré sú po minulej sezóne samozrejmosťou.

Kľúč k úspechu:Od pradávna bola hra Atlética Madrid postavená na ofenzívnej hre a vždy boli hráči, ktorý sa o góly kvalitne postarali. Simeone na útočnej idei priniesol za 4 roky do Madridu 5 trofejí a doviedol "Rojiblanos" do finále Ligy majstrov. Falcao,Aguero,Torres,Costa- títo snajpri dokázali Atlético potiahnuť stále a preto jediné, od čoho záleží úspech je to, ako sa chytia nové ofenzívne posily(Mandžukić,Cerci,Griezmann).

Aký je rozdiel medzi minulou a touto sezónou? Pred rokom by nikto neočakával kam sa až Atlético dostane a tak neboli očakávania. Teraz však budú Atléti pod drobnohľadom médií a kritikov a Simeoneho čaká ťažký boj s Atléticom Madrid 2.0.

ANKETA: Bude Atlético opäť k nezastaveniu?

  • Áno

    67%

  • Nie

    33%

Zdieľajte:
Zdroje informácií: profootball, futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články