Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Jednoducho Lord

Dnes Vám prinášame magazín z rubriky...do akej rubriky tento magazín vlastne máme zaradiť? Má to byť zaujímavosť, životná cesta hráča, či rovno sieň slávy? Každopádne sa dozviete viac o hráčovi, ktorému pár okolností zmenilo celú kariéru- Nicklas Bendtner !
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

26-ročný rodák z Kodane začínal v klube Tarnby Boldklub, keď mal 10 rokov dostal sa do akadémie FC Kodaň. Mladý hrotový útočník vynikal streleckou chuťou a orientáciou na ihrisku, čoho si všimol tréner, ktorý obľubuje talenty- Arséne Wenger. Keď mal Bendtner 16 rokov prestúpil do Arsenalu, kde sa mala začať jeho životná kariéra, no nie každá hviezda žiary rovnako. Keď sa v A-tíme neuchytil tak ostávalo jediné, skúsiť šťastie na hosťovaní, dánsky forward tak strávil sezónu v Birminghame. Po návrate do Arsenalu podpísal stále perspektívny a ešte len 20 ročný útočník zmluvu na ďalších päť rokov. Wenger si vtedy určite vravel, že z Nicka bude elitný gólostroj, no Bendtner priťahoval pozornosť skôr nemiestnymi kúskami ako gólmi. Prvá väčšia príležitosť mala nastať vtedy, keď sa zranil Robin V.Persie a Wenger vytvoril svoje útočné duo z dvojice Bendtner-Adebayor, lenže títo dvaja boli na smiech, pre niekoho chvalabohu, pre Wengera však bohužiaľ. V zápase proti Tottenhamu sa dvojica na ihrisku pustila do seba ako dvaja kohúti bijúci sa o jednu sliepku. Po incidente sa reprezentant Toga na oficiálnom webe "Gunners" ospravedlnil a požiadal, aby sa s Nickom už nikdy nestretol v jednej formácií. Na začiatok nič moc, však? Aj takéto "maličkosti" začali robiť nádejnej hviezde z kariéry peklo. V sezóne 2008/2009 sa Bendtnerovi začalo ozaj dariť, začal častejšie strieľať góly a objavoval sa aj v základnej zostave Wengerovej družiny. Ale to by nebol povestný Lord, ak by niečo opäť nevyviedol. Konkrétne 5.mája 2009 bol kontroverzný dánsky reprezentant zastihnutý ako v skorých ranných hodinách opúšťa nočný klub. Nič zvláštne, veď každý sa potrebuje baviť, lenže Nick bol značne spoločensky unavený, nohavice mal stiahnuté na úrovni členkov a bonbónik bola večerná porážka 3-1 od Manchestru United. Ale Lord, keby to bola aspoň výhra, nikto ti nič nebude vyčítať. Na celý incident sa Nicklas vyjadril:"Možno som mladý, ale moje činy boli iba úbohé chyby zlého úsudku a veľmi to ľutujem".

Pred sezónou 09/10 sa Dán pokúsil o kariérny reparát. Svoje číslo na drese si zmenil tiež, pýtate sa prečo? Vraj mu "26-tka" počas minulých rokov nepriniesla toľko šťastia koľko čakal a do novej výzvy nastúpil s číslom 52, čo bolo preňho veľmi špecifické a veril, že sa mu v ňom bude dariť. 27.septembra sa stala vec, za ktorú síce nemohol, no médiá označili jeho haváriu na diaľnici za nezodpovednú a všetko zhadzovali na alkohol. Z incidentu nakoniec vzišlo, že futbalista síce na svojom Aston Martine rýchlosť nedodržiaval, no za kolíziu nemohol. Po každom výstrelku sa Nicklasa zastal jediný človek, hádajte kto to bol...predsa Arséne Wenger, ktorý stále videl len jeho potenciál a stále vravel, že Nick je síce kontroverzný človek, ale ako hráč patrí k najlepším v jeho kategórií. No čo je veľa, to je veľa. Bendtnerovi stúpla sláva do hlavy a po pozitívnych časoch ako ocenenie "Hráč mesiaca" či isté miesto v zostave začal Dán zneužívať Wengerovu dobrotu. Veľakrát dokonca prehlásil, že Arsenal je jeho "škola" a o pár rokov sa oň pobijú kluby ako Barca a Real. Ak by tomu aspoň výsledky zodpovedali, pán Bendtner.

Roky bez Wengera prichádzajú

Posledný deň prestupového leta 2011 a Nicklas putuje do Sunderlandu na ročné hosťovanie. To ho však rozčúlilo natoľko, že povedal:"Už nikdy nebudem hrať za Arsenal, pretože odkedy som mal autonehodu nedostávam šance". Počas 42 zápasov strelil v drese Sunderlandu 11 gólov, čím si teda miesto v jedenástke "Gunners" nejak nepýtal.

S Arsenalom prežil celé leto a opäť to bol posledný deň prestupového okna, keď sa rozhodlo o Nickovej budúcnosti. Tentokrát ale úplne iná liga, iný krajina a iný tím, Bendtner sa na rok pripojil k Juventusu. Táto "pôžička" mohla byť trvalá, Juve malo totiž možnosť využiť opciu na kúpu Bendtnera, no po nevýrazných výkonoch sa taliansky velikán nerozhodol pána L.Bendtnera odkúpiť. Len pripomíname pár zaujímavostí o Nicklasovej sezóne 12/13 v Taliansku.

Počas jeho účinkovania v drese Juventusu sa nepredala ani jedna replika dresu s jeho menom.

Deväťkrát sa dostal do základnej 11, no neskóroval ani raz, ani ako striedajúci hráč.

V Turíne rád navštevoval nočné kluby a meškal na tréningy, takto si pravdepodobne chcel znovu naštartovať kariéru.

Sezóna 13/14

Po návrate z Talianska sa Nicklas chcel aktívne podieľať na snahe Arsenalu získať konečne nejakú trofej. No jeho "trable" pokračovali, po viacerých vyjadreniach aký je kvalitný a ako mu nedáva Wenger šancu, sa ocitol medzi hráčmi, ktorý v lete Arsenal opustia. Už v roku 2014 sa mu podaril brilantný kúsok, keď po prehre Arsenalu vychádzal z baru podgurážený a od taxikára na parkovisku pýtal sex. Niežeby bol náš Lord homosexuál, no viete, alkohol robí divy. Dovolím si citovať slová taxikára:"Prišiel k autu, stiahol si nohavice sa pýtal, nech mu urobím dobre. Bolo mi z neho zle." Takéto situácie jeho odchod len urýchľovali a potvrdzovali, keďže ani jeho výkony na ihrisku neboli také, aké by Wenger mohol čakať. Preto jeho šance dostať sa do kádru klesali až na nulu. A kedy prišla tá bodka, ktorá znamenala koniec? Keď si elitný gólostroj zmyslel, že odíde na pár dní do Kodane, vtedy Wenger povedal:"Jeho zmluva skončí toto leto!".

Bendtner podpísal vo Wolfsburgu, Bundesliga tras sa!

Po chvíli bez angažmánu prišla prestupová bomba číslo jedna. Klub, ktorý chcel Bendtnera získať ešte ako 20 ročného talentovaného hráča, ho teraz získal zadarmo a ako bonus mu pribalili status Lorda a nie veľmi silnú perspektívu do budúcna. Wolfsburg si však novú akvizíciu pochvaľuje a verí, že práve v Nemeckom meste sa "Lordovi" podarí nakopnúť svoju kariéru, teraz ale už naozaj. Veď stále len 26 ročný hráč si číslo, ktoré nosia poväčšine obrancovia, vzal len preto, lebo mu ho poradila jeho matka."Číslo 3 som si dal kvôli mame, chcela aby som ho nosil na chrbte pre šťastie a mnoho hetrikov".

Reprezentácia a Bendtner

Presne ako na klubovej, aj na repre.úrovni začínal ako hviezda v mladom veku, ktorá toho veľa dosiahne. No sami viete, ako to všetko skončilo. Po mládežníckych kategóriách sa Nick dostal aj do seniorského tímu Dánska a odohral si zaň 58 zápasov s bilanciou 24 gólov. 14.marca 2013 bol však nepríjemne prekvapený, keď mu prišiel list s oznámením, že na pol roka je z národného výberu suspendovaný kvôli alkoholu za volantom. Nick, Nick..ty sa nepoučíš.

Toto je kariéra hráča, ktorý si ju sám dostal tam, kde je dnes. Dodnes strelil v 255 zápasoch 68 gólov, čo ani z ďaleka nieje štatistika útočníka. Niežeby som si dovolil robiť si z Nicka srandu, to vôbec nie, ale keď sa tak obrátite 10 rokov dozadu, môžte sa opýtať, je to jeden veľký vtip? Každopádne Nicklasovi držíme palce a v novom klube prajeme veľa úspechov.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články