Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Ten, ktorý vždy skóroval včas

Náš seriál legiend pokračuje a v dnešnom dieli si zaspomíname na jedného z najlepších futbalistov nielen Holandska, ale aj Bayernu Mníchov- Roy Makaay.
Zdroj: screen
Zdieľajte:

Siedmy marec rok 2007, osemfinále Ligy majstrov, Bayern Mníchov-Real Madrid. Po úvodnom výkope Roberta Carlosa zlyhala kombinácia hostí a Hasan Salihamidžić po chybe posúva loptu Makaayovi, ktorý strieľa zatiaľ najrýchlejší gól v histórií LM. Trvalo 10,12 sekundy, kým sa Bayern ujal vedenia.

Áno, presne takto si možno väčšina z vás pamätá tohto strelca z krajiny tulipánov. Celým menom Rudolphus Antonius Makaay sa narodil 9.3.1975 v holandskom mestečku Wijchen. Všetko to začalo v klube Vitesse, ktorý dodnes produkuje do sveta výborne talenty a niekedy sa tomuto klubu vraví aj "Chelsea B". Ešte sa písalo 20.stročie, keď Roy fascinoval celú futbalovú Európu svojimi výkonmi v drese Vitesse, kde pôsobil do roku 1997. Ako 22-ročný sa pobral do sveta, zlákalo ho Tenerife no táto akvizícia nepatrila medzi jeho naj-vydarenejšie v kariére, počas 72 zápasov strelil len 21 gólov a tak prišiel čas posunúť sa vpred, pretože keď boli veci, ktoré Royovi nikdy nechýbali, tak to boli talent, odhodlanie, potenciál. Dnes skoro už zabudnutý klub, ktorý sa v sezóne 14/15 opäť predstaví v La Lige mal na prelome tisícročí brilantnú formu a len pamätníci si spomenú na tento niekedy slávny klub, ktorý dnes vlastní jeden z najbohatších mužov sveta. Už viete o koho ide ? Je to Deportivo La Coruňa. Práve tento celok zlákal Holanďana prezývaného aj "Goal Machine" alebo "Phantom". V Coruňi sa mu darilo pomerne lepšie ako v Tenerife a mnohí označujú jeho pôsobenie v tomto klube za najúspešnejšie v jeho kariére. S Deportivom vyhral za 4 sezóny titul z La Ligy, Copa del Rey a dvakrát aj Španielsky superpohár. Ako to zvykom býva, hviezdičku či hviezdu si uloví väčšia ryba, aj keď v tej dobe bola Coruňa na vrchole, Roy zvolil cestu za večnou slávou.

Prijal výzvu menom Bayern Mníchov. Bavoráci to ale s jeho príchodom nemali vôbec ľahké. Vtedajší tréner, Ottmar Hitzfeld, si 27-ročného Makaaya všimol v zápase Ligy majstrov, kde práve na Olympijský štadión v Mníchove pricestovala La Coruňa. Deportivo nad Bayernom vyhralo 3:2 a skúste uhádnuť, kto sa postaral o všetky góly hostí. Samozrejme, že Roy Makaay. Po tomto duely mal Hitzfeld o istej posile jasno. "Tohto hráča musíme priviesť !", spomínal na slová Ottmara Hitzfelda Karl-Heinz Rummenige. Vtedy sa však do boja o tohto elitného zabijaka vložili aj kluby z Anglicka, konkrétne Chelsea a Manchester United. Bayern však ponukou vo výške 18,75 milióna € prekonal konkurenciu a zabezpečil si tak služby ostrostrelca Roya. Počas účinkovania v Bavorsku, ktoré trvalo štyri sezóny sa Makaay stal nepochybne miláčik fanúšikov a niet divu, že dnes patrí do siene slávy legiend, ktoré kedy obliekali dres Bayernu Mníchov. V Nemecku sa začala pravá gólová radosť, veď okrem jeho bleskového gólu v Lige majstrov sa prezentoval aj inými kúskami. Napríklad jeho gól z 21.augusta 2006 mal bundesligové číslo 3000! Za Bayern Roy strelil viac než sto gólov, z toho 78 v Bundeslige a 17 v Lige majstrov. S Bayernom vyhral za spomínané štyri sezóny päť trofejí, proste sen. Bavorský klub aj holandský futbalista nepochybne zažívali krásne časy, no všetko pekné raz musí skončiť. Keď Bayern urobil nútenú výmenu na lavičke, menila sa postupne aj zostava. Aj keď Felix Magath nepredal každého, časom si skladal vlastnú elitnú jedenástku, pravda je aj to, že Makaay mal tej doby už 32 rokov. Mníchovčania vtedy podpísali dvoch elitných útočníkov a to Luca Toniho a Mira Kloseho. To ale znamenalo koniec pre Makaaya, jedna skvelá etapa sa skončila. Ako 32-ročná už vtedy hrajúca legenda sa Roy vrátil domov, v lete 2007 podpísal kontrakt s Feyenoordom. "V Holandsku som začínal, v Holandsku aj skončím". Tieto slová Roy nepochybne dodržal a za Rotterdam odohral počas troch sezón 83 zápasov, v ktorých už možno nešlo o tu pozíciu strelca, ale skôr lídra.

Makaay sa nenechal zahanbiť ani v národnom drese, no Holandsko v tej dobe malo na góly iné mená. Cez konkurenciu ako Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp či Ruud van Nistelrooy sa Roy na pozíciu hviezdy nedostal. Počas desaťročnej kariéry v drese "Oranjes" si zahral na Eure 2000 a 2004. A čo je s Royom v súčastnosti ? Makaay sa v 35 rokoch rozhodol zavesiť kopačky na klinec a odsťahoval sa do dažďového pralesa v Guieni, kde zbiera bylinky a antioxydanty. Ale nie, Makaay by sa možno uživil aj ako herbalista, no Feyenoord mu ponúkol miesto vo vedení a tak trénuje U13 v klube z Rotterdamu.

Tak toto bol príbeh legendy, ktorá vždy vedela, kedy skórovať.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články