Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Budete prekvapení: Takáto bola hráčska kariéra najznámejších trénerov v Premier League!

Top
BRATISLAVA - Zo všetkých kormidelníkov Premier League sme vybrali tých najlepších. To, že sú úspešní tréneri ešte neznamená, že boli aj úspešnými hráčmi. Presvedčte sa sami.
Zdroj: koláž/fs
Zdieľajte:

8. José Mourinho (Manchester United)

Legendárny manažér sa umiestnil na poslednom mieste tohto rebríčka, čo hovorí samo za seba. Jeho kariéra nebola vôbec úspešná. Priemerný obranca, ktorý hrával v portugalskom Rio Ave, Beleneses, Sesimbra a Comercia e Industriou, ukončil kariéru už ako dvadsaťštyriročný. Sám sa nikdy netajil tým, že jeho hráčska kariéra nestála za veľa.

Prečítajte si aj: VIDEO Najhoršia jedenástka všetkých čias v Premier League

Má vysokoškolské vzdelanie v odbore Telesná výchova. Vyhral Ligu majstrov ako tréner FC Porta, Interu Miláno a aj ako asistent trénera Barcelony. Je veľmi dobrý priateľ Sira Alexa Fergusona. Pravidelne žuje žuvačku, ktorá mu pomáha sústrediť sa.

7. Rafael Benitez (Newcastle United)

Benitez začal svoju kariéru ako stredopoliar v roku 1978 v rezervnom tíme Real Madrid Castilla, tam strávil prvých sedem rokov svojej hráčskej kariéry. Zároveň sa zapísal ako študent na športovú fakultu, kde v roku 1982 získal titul v oblasti telesnej výchovy. Reprezentoval Španielsko do 19 rokov na Svetových študentských hrách, kde sa mu prihodilo vážne zranenie. Práve to mu zabránilo sa ďalej rozvíjať a hráčsku kariéru ukončil ako 26 - ročný. Vyhral jedinú trofej v tom čase vo štvrtej španielskej lige.

Svoju trénerskú kariéru začal v doraste Realu Madrid. Zatiaľ čo jeho otec podporoval Atlético Madrid, jeho matka je veľký fanúšik Realu Madrid. V roku 2006 vyhral s FC Liverpool FA Cup.

6. Arséne Wenger (Arsenal)

Ani Wenger nepatril medzi hráčov svetovej extratriedy. Väčšinu svojej hráčskej kariéry strávil v nizších francúzskych súťažiach. V roku 1969 bol prijatý do francúzskeho klubu tretej divízie Mutzig. V roku 1975 hrával za amatérsky klub ASPV Štrasburg. Keď získal Štrasburg francúzsky titul, súčasný manažér Gunners si pripísal v jeho drese tri štarty.

V súčasnej dobe je druhým najdlhšie slúžiacim manažérom v anglickej Premier League po Sirovi Alexovi Fergusonovi. V roku 2002 a 2004 mu bola udelená cena Tréner roka.

5. Jürgen Klopp (FC Liverpool)

Klopp strávil celú svoju profesionálnu hráčsku kariéru v klube 1. FSV Mainz 05 (1989 – 2001). Pôvodne hral na poste útočníka, v roku 1995 sa presunul na pozíciu pravého obrancu.

Prečítajte si aj: VIDEO Keď Slovan zavítal do Anglicka a Košičania vzdorovali horkokrvným Turkom

4. Mauricio Pochettino (Tottenham)

Strávil 18 rokov ako profesionálny hráč, z ktorých desať bolo v La Lige za Espanyol, kde zaznamenal 13 gólov v 275 zápasoch. Manažér Spurs má za sebou peknú kariéru v Južnej Amerike aj v Európe, kde obliekal dresy Old Boys, Bordeaux aj Paris Saint-Germain. Za argentínsku reprezentáciu nastúpil na dvadsať zápasov a pre anglických fanúšikov je najpamätnejší ten z MS 2002, keď fauloval Michaela Owena a David Beckham z nariadenej jedenástky rozhodol o anglickej výhre 1:0.

Frank de Boer (Crystal Palace)

Mimo Holandska pôsobil ako hráč na klubovej úrovni v Španielsku, Turecku, Škótsku a Katari. Svoju kariéru začal na pozícii ľavého beka v Ajaxe. Postupne však prešiel na post stredného obrancu, na tom istom poste potom reprezentoval holandský národný futbalový tím. S Ajaxom dokázal vyhrať Pohár UEFA aj Ligu majstrov UEFA.

3. Antonio Conte (Chelsea)

Hrával ako stredopoliar, svoju kariéru začal v miestnom klube Lecce. Neskôr sa stal jedným z najviac vplyvných hráčov v histórii Juventusu. Ako kapitán tímu  získal okrem iného aj titul v Lige majstrov UEFA ako aj päť titulov Serie A.  Hral tiež v talianskom národnom tíme a bol účastníkom Svetového pohára FIFA v roku 1994 a Euro 2000 , kde sa v oboch prípadoch dostalo Taliansko do finále.

2. Pep Guardiola (Manchester City)

Je považovaný za jedného z najlepších hráčov svojej generácie, Guardiola bol kreatívny a technicky nadaný stredopoliar. Väčšinu svojej kariéry odohral v drese katalánskeho veľkoklubu FC Barcelona, ktorého trénerom bol od roku 2008 do roku 2012. Hráčom Barcelony sa stal v roku 1984 , do prvého tímu sa prebojoval o sedem rokov neskôr. V roku 2001 prestúpil do talianskej Brescie, hral aj v Al-Ahli v Katare a v klube  Dorados de Sinaloa v Mexiku.

1. Ronald Koeman (Everton)

Svoju kariéru odštartoval v roku 1980 v klube FC Groningen, potom hral postupne za Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven, FC Barcelonu a kariéru zakončil v Feyenoordu Rotterdam. Koeman sa do histórie futbalu zapísal veru nezmazateľne a len ťažko prekonateľne. Stal sa najlepšie strieľajúcim obrancom v dejinách. Posúďte sami: za svoju kariéru nastrieľal neskutočných 252 gólov. Na obrancu slušná bilancia, čo poviete?

Prečítajte si aj: VIDEO Prekvapujúca správa: Deväťnásobný slovenský reprezentant bude trénerom vo štvrtej lige!

Jeho priame kopy boli atrakciou pre divákov. "Pri jeho kopoch sa nikomu nechcelo postaviť do steny, to bolo na zabitie a každý sa tomu vyhýbal. Na druhú stranu, keď loptu nezblokoval múr, nemal brankár proti rane šancu," spomína Jozef Chovanec. Koeman skončil v hodnotení na prvom mieste zo všetkých trénerov. Myslíme si, že zaslúžene. Veď sa pozrite na tie priame kopy. Messi s Ronaldom by mali konkurenta.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: wikipedia.org, youtube.com

Diskusia

Podobné články