Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Slovenský futbal prišiel o jeden z najúspešnejších tímov: Takýto bol klub z metropoly východu!

KOŠICE - FC VSS Košice dňa 27.7.2017 oficiálne oznámili koniec športovej činnosti. Futbalový klub z metropoly východu tak na nejaký čas zmizne z futbalovej mapy Slovenska.
Zdroj: fcvsskosice.sk
Zdieľajte:

Hráči FC VSS Košice si vybojovali postup z druhej ligy naspäť medzi slovenskú futbalovú elitu. Radosť ale trvala iba krátko. Klub pre finančné problémy nemohol postúpiť do Fortuna ligy a v najvyššej slovenskej súťaži tak Košičanov nahradila Nitra.

Prečítajte si aj: Košice ukončili činnosť: Veľmi nás to mrzí, ale inú možnosť sme nemali

Vedenie futbalového klubu v Košiciach ale naďalej bojovalo s nepriaznivou situáciou a podalo prihlášku opäť do druhej futbalovej ligy. Štyri dni pred začiatkom súťaže ale prišla od vedenia smutná správa. Klub z metropole východu ukončil športovú činnosť vo všetkých vekových kategóriách a prenechal tak miesto v druhej lige Novému Mestu nad Váhom. FC VSS Košice tak na neurčitý čas opustili futbalovú mapu Slovenska.

Slovenský futbal sa tak rozlúčil s jedným z najúspešnejších klubov, ktorý viackrát reprezentoval Slovensko aj v európskych súťažiach. Už v roku 1971 sa Košičania predstavili ako vicemajster Československa v prvom kole Pohára UEFA, no na moskovský Spartak nestačili a po výsledkoch 2:1 doma a 0:2 vonku vypadli. V sezóne 1973/74 sa Košice znovu dostali do futbalovej Európy ako víťaz Slovenského pohára, no opäť skončili už v prvom kole, tentokrát na kopačkách hráčov maďarského Honvédu Budapešť (1:0 doma, 2:5 vonku).

Víťazstvo v Slovenskom pohári zopakovali Košičania v roku 1980 a neskôr i v roku 1993. V tom istom roku sa tešili aj z výhry v historicky poslednom finále Československého pohára.

V nasledujúcej sezóne sa tak futbalisti z východu Slovenska opäť predstavili v Európe. Tentokrát si zahrali v Pohári víťazov pohárov a v prvom kole po dvoch výhrach (2:1 a 1:0) vyradili FK Žalgiris Vilnius z Litvy. V ďalšom kole ale tesne nestačili na turecký Besitkas, keď v konečnom zúčtovaní prehrali 2:3.

V roku 1995 sa Východniari ocitli v skupinovej fáze už neexistujúceho UEFA Intertoto poháru v spoločnosti Wimbledonu FC, Beitaru Jeruzalem, RSC Charleroi a Bursasporu. Po remíze na domácej pôde s anglickým Wimbledonom (1:1) prišla bláznivá výhra v Jeruzaleme v pomere 5:3. Následne prišlo ďalšie víťazstvo proti belgickému RSC Charleroi (3:2). V poslednom zápase na horúcej tureckej pôde hrali Košičania o postup zo skupiny, no potrebovali zvíťaziť. Po remíze 1:1 sa z postupu do vyraďovacej fázy tešili Turci.

V slovenskej najvyššej súťaži Košičania obsadili druhé miesto a zaistili si tak ďalšiu účasť v európskych súťažiach. Tá ale opäť netrvala dlho, pretože po domácej prehre s Újpestom prišla prehra aj na maďarskej pôde. Jediný gól slovenského tímu v prvom kole Pohára UEFA strelil Vladimír Weiss starší, keď v druhom zápase korigoval skóre zápasu na 1:2 z pohľadu Košíc.

Druhé miesto sa opakovalo i ďalšiu sezónu. Tentokrát avšak pobudli Košice v Pohári UEFA trochu dlhšie. V prvom kole si hladko poradili s albánskym Teuta Dures po výsledkoch 2:1 doma a 4:1 vonku. V ďalšom kole sa ale postavili Celticu Glasgow. V dvojzápase so škótskym klubom padol jediný gól. Ten strelil na škótskej pôde v 88. minúte Jorge Cadete a ukončil pôsobenie Košičanov v Pohári UEFA v druhom predkole.

Prečítajte si aj: Košice nebudú hrať ani druhú ligu, nenastúpia do súťaže

Majstrovský titul a skvelý úspech v Lige majstrov!

Najväčší úspech košického futbalu prišiel v po sezóne 1996/97. Futbalisti z východu Slovenska sa tešili zo zisku majstrovského titulu a takisto aj z účasti v kvalifikácii Ligy majstrov. V prvom predkole sa Košičania stretli s islandským celkom Íþróttabandalag Akraness a po výhrach 3:0 a 1:0 sa tešili z postupu. Pred bránami skupinovej fázy na nich ale čakal silný súper, moskovský Spartak. 1. FC Košice dokázal doma zdolať ruský celok a ako prvý klub v histórii slovenského futbalu oslavoval účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov.

V tej začínali futbalisti Košíc na domácej pôde. Vo Všešportovom areály pri oficiálne jedenásťtisícovej kulise prehrali s anglickým Manchestrom City 0:3 po góloch Irwina, Berga a Colea.

1. októbra 1997 odohrali Košice svoj druhý duel v skupine Ligy majstrov. Na holandskej pôde prehrali s Feyenoordom 0:2 po presných zásahoch Van Gastela a Cruza.

Už o dvadsaťjedna dní pricestovala na Slovensko futbalová družina Starej dámy z talianskeho Turína. Tá si do Košíc prišla po ľahké tri body, no tie sa na východe nezískavajú veľmi ľahko. Dramatický zápas rozhodol iba jediný presný zásah z kopačky Del Piera v 34. minúte zápasu.

Odveta v Taliansku bola ešte dramatickejšia. Košice síce prehrávali v 60. minúte už 3:0, no dvoma gólmi v rozpätí štyroch minút dokázali znížiť na 2:3.

Nasledoval zápas v Anglicku. Na magickom Old Trafforde si ale Košičania futbalu moc neužili a prehrali rozdielom triedy 3:0. Góly strieľali Cole, Sheringham a vlastný Faktor.

Rozlúčka s Európou a s Ligou majstrov sa konala v Košiciach. Východniari doma privítali Holanďanov z Rotterdamu a dlho siahali na prvý bod. V 81. minúte ich ale schladil Van Bronckhorst a Košice sa tak rozlúčili s Ligou majstrov prehrou 0:1. V skupine obsadili poslednú priečku bez zisku bodu a so skóre 2:13.

Opäť titul a opäť Európa

Po skvelej skúsenosti z Ligy majstrov získali futbalisti Košíc ďalší a posledný slovenský titul majstra. Opäť sa tak predstavili v kvalifikačných kolách Champions League. V tom prvom začali priam fantasticky, keď v Severnom Írsku zvíťazili na pôde Cliftonvillu vysoko 5:1 po dvoch góloch Zvaru a po jednom pridali Németh, Lyubarskyi a Prohászka. V odvete, ktorá bola už len formalitou, nasúkali Košičania svojmu súperovi až osem gólov. Z presných zásahov sa tešili Kozák, Janočko (2x), Németh, Prohászka (2x), Lyubarskyi a Kožlej. Slovenský tím tak zvíťazil s celkovým skóre 13:1!

V ďalšom kole prišli na rad Dáni. Tím Brøndby IF začal fantasticky, keď v prvom zápase vyhral na Slovensku 2:0. Aj napriek výhre Košičanov odvete (1:0) sa z postupu do skupinovej fázy tešili futbalisti z Dánska. 1. FC Košice pokračovali v prvom kole Pohára UEFA. V ňom vyzvali anglického giganta z Liverpoolu. Po domácej prehre 0:3 prišiel päťgólový výprask na Anfield Road a Košičania sa tak na jednu sezónu rozlúčili s futbalovou Európou.

Do nej sa vrátili v sezóne 2000/01 po druhom mieste v slovenskej lige. Táto účasť ale opäť trvala iba dve kolá. Po vyradení FC Ararat Jerevan prišlo vypadnutie s rakúskym GAK Graz.

Finančné problémy a koniec 1.FC Košice

Prečítajte si aj: FOTO Obrovská túžba po zmene: Španielsky futbalista zaplatil vlastnú výkupnú klauzulu vo výške 12 miliónov!

Po veľkých úspechov v Lige majstrov prišlo aj na nemalé problémy pre košický klub. V ročníku 2002/03 prišlo vypadnutie do druhej ligy a následne aj do tretej. To znamenalo koniec klubu 1. FC Košice a nástup mestského futbalového klubu Košice. MFK sa okamžite vrátil do druhej ligy a tú v ďalšej sezóne (2005/06) suverénne vyhral. Spolu so Slovanom Bratislava a FC Senec postúpil do najvyššej futbalovej súťaže.

Na ďalší väčší úspech čakali Košičania až do roku 2009, kedy sa po finálovej výhre 3:1 proti Artmedii Petržalka tešili z víťazstva v Slovenskom pohári. Tento triumf ich zároveň opäť posunul do futbalovej Európy. V nej v prvom kole vyprevadili Slaviju Sarajevo celkovým skóre 5:1 a mohli sa tak tešiť na ďalší futbalový sviatok na východe Slovenska. Do Košíc totiž prišiel slávny AS Rím!

20. augusta 2009 prišlo na štadión Lokomotívy Košice takmer 8500 divákov, ktorí boli svedkami divokej prestrelky. Už v 5. minúte otvoril skóre zápasu Marko Milinkovič. Potom ale trikrát za sebou skórovali Rímania. Dvakrát sa presadil Totti a raz Menéz. Posledných dvadsať minút ale patrilo Jánovi Novákovi, ktorý dvoma gólmi vyrovnal skóre zápasu a potešil fanúšikov po celom Slovensku.

Skvelý výsledok ale už o týždeň neskôr vymenila nočná mora. Na olympijskom štadióne v Ríme totiž prišla gólová nádielka od rímskych vlkov a Košičania tak po góloch Tottiho (2x), Gubertiho, Cerciho, Menéza a Riiseho prehrali 1:7. Jediný gól MFK Košice strelil Ján Novák.

Posledná trofej a postupný koniec

Poslednú trofej získali Košice v sezóne 2013/14, keď sa na štadióne myjavského Spartaka tešili z víťazstva vo finále Slovenského pohára. V ňom dokázali otočiť skóre zápasu proti bratislavskému Slovanu a zvíťazili 2:1. Nasledovala tak i účasť v Európskej lige UEFA. Tam ale Košičania vydržali iba jedno kolo a po dvoch prehrách s českým Slovanom Liberec 0:1 doma a 0:3 vonku rýchlo opustili európsku súťaž.

V slovenskej Fortuna lige skončili futbalisti MFK Košice v ročníku 2014/2015 na solídnom šiestom mieste, no po nesplnení finančných kritérií bol klub z východu preradený do druhej najvyššej futbalovej súťaže.

V tej im, už pod novým názvom FC VSS Košice, najprv ušiel postup až v nadstavbovej časti, kedy sa tešili Prešovčania. No v predošlej sezóne sa už tešili aj Košičania, ktorí najlepšie zvládli nadstavbovú časť a skončili pred Nitrou a Skalicou. Postupová radosť ale trvala iba krátko. Klub okamžite po sezóne musel riešiť ťažkú finančnú situáciu. Po tom, ako nezískal licenciu na prvú ligu chcelo vedenie FC VSS nájsť prostriedky aspoň na druhú najvyššiu ligovú súťaž. Pár hodín pred štartom ale prišiel definitívny koniec klubu FC VSS Košice, ktorý bude v druhej lige nahradený mužstvom Nového Mesta nad Váhom.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Najlepšia jedenástka letného prestupového obdobia: Smrtiaca ofenzíva a najdrahší brankár histórie!

Smutný koniec liahne viacerých skvelých futbalistov. V Košiciach hralo množstvo fantastických slovenských futbalistov ako Kamil Čontofalský, Szilárd Németh, Ondrej Duda, Vladimír Janočko, Jozef Kožlej, Ján Novák, Jozef Majoroš, Ladislav Molnár, Ján Pivarník, Marek Sapara, Róbert Semeník, Peter Šinglár, Radoslav Zábavník či Vladislav Zvara. Z tých zahraničných najviac zahviezdil Nemanja Matić, ktorý je aktuálne hráčom londýnskej Chelsea.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články