Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Slováci o druhý triumf proti mladým levom, Rusnák: Dá sa s nimi hrať

KIELCE - Slovensko o druhý triumf proti Anglicku, Rusnák:"Dá sa s nimi hrať"
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov sa na víťazstvo nad poľskými rovesníkmi v A-skupine majstrovstiev Európy pokúsia nadviazať proti anglickým. Tí na zverencov Pavla Hapala čakajú v pondelok od 18.00 SELČ v Kolporter Arene v Kielciach, v ďalšom zápase druhého hracieho dňa "áčka" sa v Lubline o 20.45 h stretnú Poliaci so Švédmi.

Do šampionátu vstúpilo spomedzi tohto kvarteta najlepšie práve Slovensko, ktoré zdolalo Poľsko 2:1, zatiaľ čo Švédsko a Anglicko sa rozišli bez gólov. "Každé mužstvo na ME musí mať svoju kvalitu, majú ju Angličania aj Švédi. Príliš sa nepozerám na protihráčov, sústredím sa na vlastný výkon. Koncentrujeme sa na seba, len tak to dokážeme zvládnuť," zdôraznil Albert Rusnák. Ofenzívny stredopoliar bol v Anglicku kmeňovým hráčom Manchestru City a hosťoval v Oldhame Athletic i Birminghame City.

Stredný obranca Ľubomír Šatka na rozdiel od Rusnáka nehral v prvom zápase na záverečnom turnaji, ale z klubovej stránky má k pondelňajšiemu súperovi najbližšie. Na druhú polovicu uplynulej sezóny si ho síce vypožičala fortunaligová Dunajská Streda, no po vypršaní hosťovania sa vráti do Newcastlu United, ktorý postúpil do najvyššej súťaže. Na ostrovoch si vyskúšal tiež krátke pôsobenie v Yorku City. "Väčšinu hráčov poznám, žil som tam, všetci sú medializovaní. Majú kvalitu, hrali v prvej alebo druhej anglickej lige, ale kvalitou disponujeme aj my. Tammy Abraham dal 23 gólov v Championship, James Ward-Prowse nastupuje v Premier League, Nathan Redmond je na svojom treťom šampionáte dvadsaťjednotiek," poukázal Šatka na niektoré zbrane protivníka.

Takisto náhradný brankár Marek Rodák nadobudol skúsenosti v tamojších nižších súťažiach, ako kmeňový futbalista Fulhamu sa zastavil vo Farnborough, Wellingu či Accringtone Stanley. Dres Fulhamu si z tímu pod trénerským vedením Adriana Boothroyda oblieka útočník Cauley Woodrow.

Anglicko má na konte dva tituly majstra Európy tejto vekovej kategórie z rokov 1982 a 1984. Na záverečnom turnaji je šiestykrát za sebou, v minulých troch prípadoch však neprešlo skupinovou fázou. V roku 2009 podľahlo vo finále v Nemecku, o dva roky skôr skončilo v semifinále. Slovensko zažíva svoju druhú účasť medzi elitou, pri jedinej predchádzajúcej v roku 2000 zvíťazilo nad Anglickom 2:0. "Mladým levom" sa, naopak, darilo v kvalifikácii ME 2004, slovenských vrstovníkov zdolali 4:0 v Trnave, resp. 2:0 v Sunderlande.

Prečítajte si aj: VIDEO Favoriti nezaváhali, hviezdny večer Marca Asensia

"Zápas s Angličanmi bude ťažký najmä z fyzickej stránky. Predvádzajú veľmi silový futbal, takže sa na to musíme čo najlepšie pripraviť. Ak by dali prvý gól a my zvíťazíme 2:1, určite by to nebolo zlé. Ťažko sa hodnotí, či by stačilo zopakovať výkon proti Poliakom, v niektorých úsekoch sme mohli byť lepší. Vyskytli sa tam straty lopty, vždy je na čom stavať," povedal Stanislav Lobotka. Defenzívneho záložníka vyhlásila Európska futbalová únia (UEFA) za najlepšieho hráča úvodného súboja. Rusnák očakáva obdobnú konfrontáciu ako s Poľskom: "Postupujú iba víťazi a najlepšie druhé mužstvo, na čo sa nedá spoliehať. Treba zvíťaziť, a ak nie, aspoň získať bod. Angličanov vedú k jednotnému štýlu futbalu, ktorý je rýchly a silový. Pripravia sa na nás lepšie a nepodcenia nás. Aj Poliaci boli siloví, rýchli a hrali na protiútoky, Angličania budú o tom istom. Je to súper, s ktorým sa dá hrať. Naša úloha je zopakovať výkon, potom môžeme pomýšľať na úspech. Tlak by nastal, ak by sme nezvládli prvý zápas a museli by sme zvíťaziť. Máme najlepšiu pozíciu v našej skupine. Myslím si, že každý v nej ešte zaboduje. Pokiaľ získame tri body, bude to super, ani remíza však nebude znamenať koniec sveta."

Tréner Hapal pracuje s kompletným 23-členným kádrom. "Je možné, že na ďalší zápas dôjde k nejakej zmene, z taktického dôvodu vzhľadom na súpera. Vieme, akou hrou sa prezentujú Angličania," uviedol český kouč.

Litovec Gediminas Mažeika bude mať stretnutie v rukách v úlohe hlavného rozhodcu, na čiarach mu pomôžu krajania Vytautas Šimkus a Vytenis Kazlauskas. TV Dajto odvysiela duel v priamom prenose.

ME 2017 futbalistov do 21 rokov - A-skupina - 2. kolo:

Slovensko - Anglicko /pondelok 19. júna, 18.00 h, Kolporter Arena, Kielce, TV Dajto/
rozhodcovia: Gediminas Mažeika - Vytautas Šimkus, Vytenis Kazlauskas (všetci Lit.)

ďalší zápas A-skupiny:
pondelok 19. júna, 20.45, Lublin:
Poľsko - Švédsko

tabuľka A-skupiny:
1. Slovensko 1 1 0 0 2:1 3
2. Anglicko 1 0 1 0 0:0 1
Švédsko 1 0 1 0 0:0 1
4. Poľsko 1 0 0 1 1:2 0

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články