Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Liga rečou čísel: Historický divácky nezáujem a viac debutantov

BRATISLAVA - Práve skončená sezóna Fortuna ligy priniesla historické divácke minimum.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

24. ročník najvyššej slovenskej súťaže suverénne ovládli futbalisti MŠK Žilina. Aj napriek ich jednoznačnej majstrovskej jazde, zostalo po práve skončenej sezóne jedno obrovské negatívum. Ním bolo zimné odstúpenie Spartaka Myjava, kvôli ktorému muselo vedenie súťaže anulovať všetky ich výsledky, individuálne štatistiky ako góly či kartové tresty v platnosti zostali. My sme sa pozreli na sezónu 2016/17 rečou čísel.

Prečítajte si aj: Resumé sezóny - odstúpenie Myjavy, nadvláda Žiliny, dvojica kanonierov

PRÁZDNE TRIBÚNY PRINIESLI NEGATÍVNY REKORD!

184 zápasov navštívilo 363 256 divákov, čo robí priemer 1974 fanúšikov na jedno stretnutie. Oproti minulej sezóne ide o pokles o 449 ľudí, už druhýkrát v histórii sa priemerná návštevnosť najvyššej súťaže dostala pod hranicu dve tisíc divákov. Priemerná návšteva sa dostala na historické minimum, prekonala negatívny rekord zo sezóny 2014/15, kedy sa priemer zastavil na čísle 1978.

Najviac lákala Dunajská Streda, jej zápasy navštívilo celkom 98 306 divákov (priemer 3072), najmenej atraktívnejšie mužstvo bola Senica, na ktorú bolo zvedavých 40 486 divákov. Dunajská Streda bavila fanúšikov najmä doma, na domáce zápasy chodilo v priemere 4123 divákov (celkom 65 969), už tradične najmenej ľudí zavítalo na bratislavské Pasienky. Kým priemerná návšteva na domácich zápasoch Slovana nepresiahla tisícku, na súperových trávnikoch najúspešnejší slovenský klub stále láka. Vonku totiž jeho zápasy videlo 45 169 divákov (priemer 3011), čo je najviac zo všetkých účastníkov. Na druhej strane sú futbalisti Zlatých Moraviec (26 359, priemer 1551).

Najvyššia návšteva bola zvedavá na derby medzi Trnavou a Slovanom, v 7. kole prišlo do City Areny 7637 divákov. Negatívny primát sa ušiel zápasu Michalovce-Ružomberok, ktorý sa hral na neutrálnej pôde v Žiline a prilákal len 150 fanúšikov, čo je najnižšia v histórii ligy. Najviac divákov počas jesene zavítalo práve na siedme kolo (17 769 divákov), na jar najviac lákalo 29. kolo s celkovou návštevou 12 888.

NÁRAST DEBUTANTOV A OMLADENIE SÚŤAŽE

Počas sezóny 2016/17 vybehlo na ligové trávniky 357 futbalistov, najviac ich vystriedali Senica (39), Trenčín (36) a Slovan (34), len s dvadsaťtričlenným kádrom si vystačil MFK Ružomberok. Spolu debutovalo 135 hráčov, čo je nárast o trinásť mien v porovnaní s minulou sezónou. Najväčšiu šancu mladým hráčom dali v Prešove, v drese ktorého vybehlo premiérovo na ligové trávniky až 22 futbalistov.

V kádroch sme zaznamenali až 119 legionárov, najviac v Trenčíne (23), najmenej v Ružomberku, kde stavili na domácich hráčov a "legionárčili" jedine českí futbalisti Erik Daniel a Jakub Mareš. Štrnásť futbalistov nastúpilo počas sezóny za dva kluby. Kvarteto Jakubech, Kuciak, Kružliak a Pillár absolvovali kompletnú zápasovú minutáž.

GÓLOVÝ NÁRAST A DVAJA KANONIERI

Celkovo v 184 zápasoch padlo 495 gólov, čo je priemer 2,69 gólu na zápas (v minulej sezóne to bolo 2,65). Najlepší priemer mali hráči v 21. a 33. kole, kedy padlo 18 gólov (priemer 3,6), najhorší sme zaznamenali v 20. kole, keď padlo len osem gólov s priemerom 1,6 gólu na stretnutie. Počas celej sezóny sa len dvom hráčom podarilo rozvlniť sieť v jednom zápase trikrát. Slovanista Tamás Priskin a Trnavčan Erik Jirka to zvládli, zhodne, v zápasoch proti Trenčínu. Obaja sa hetrikom presadili v jarnej časti.

Až osem gólov videli diváci v zápase 19. kola medzi Žilinou a Michalovcami, "šošoni" v gólovo najbohatšom dueli sezóny zvíťazili 7:1. Novému majstrovi patrí aj primát najvyššej výhry, ktorú si pripísali v 15. kole, keď na domácom trávniku zničili Trnavu 7:0. Žilinský klub má svojho zástupcu aj medzi najlepšími kanoniermi. Filip Hlohovský sa o korunu Kráľa strelcov delí so slovanistom Seydouba Soumahom, obaja sa presadili dvadsaťkrát.

MENEJ VYLÚČENÍ AJ NARIADENÝCH PENÁLT

Rozhodcovia vylúčili 27 hráčov, o desať menej ako v minulej sezóne. Najprísnejším arbitrom bol Glova, ktorý poslal predčasne pod sprchy kvarteto hráčov, trom futbalistom ukázal červenú kartu Očenáš. Najviac vylúčení nazbierala Trnava (5), najmenej Žilina, Ružomberok a Dunajská Streda s jedným vylúčením. Rozhodcovia ukázali 734 žltých kariet (priemer 3,99), najviac ich hráči nazbierali v 16. kole (34). V tejto štatistike "dominovali" futbalisti Dunajskej Stredy s 81 žltými kartami, na druhej strane sú Žilina a Michalovce s päťdesiatimi žltými trestami. Celkovo kopali hráči 44 pokutových kopov (v minulej sezóne 49), s ktorých exekútori 36 premenili. Najviac možností mali hráči Slovana Bratislava, s jedenástich pokusov dali deväť gólov. Jediným tímom, ktorý v tejto sezóne nedal gól z pokutového kopu bol Trenčín, k dispozícii však mal jedinú príležitosť.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, sport.sk

Diskusia

Podobné články