Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO Rozprávkovú púť španielskeho trpaslíka ukončil v pohárovej Európe až zlatý vlastenec

BRATISLAVA - Baskický klub Deportivo Alavés dokázal v sezóne 2000/2001 senzačne postúpiť až do finále UEFA Cup-u, v ktorom podľahol favorizovanému Liverpoolu až v predĺžení.
Zdroj: TASR, archív
Zdieľajte:

Tímy, od ktorých sa veľké úspechy neočakávajú, dokážu aj prekvapiť. Minulú sezónu sa to podarilo anglickému Leicestru a v minulosti sa to viackrát podarilo aj ďalším tímom. Jedným z nich je i španielsky celok Deportivo Alavés.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Očarujúci príbeh anglického celku: Z druhej ligy až na vrchol Európy

Mužstvo, ktoré v sezóne 1999/2000 skončilo v španielskej La Lige na šiestej priečke, dostalo šancu zabojovať v Pohári UEFA. A neviedlo si vôbec zle. Baskický klub sa prebojoval až do finále tejto druhej najprestížnejšej klubovej súťaže. Spoločne sa spätne pozrieme na ich spanilú cestu až do dortmundského finále.

Mužstvo trénera José Manuela Esnala nedisponovalo hviezdnymi hráčmi. V tíme sa ale napríklad nachádzal syn holandskej futbalovej legendy Johanna Cruyffa - Jordi Cruyff.

V prvom kole Pohára UEFA narazili hráči Alavés na turecký Gaziantepspor. Po domácej prestrelke, v ktorej zvíťazili Španieli v pomere 4:3, prišla bezgólová remíza na tureckej pôde a tá znamenala postup baskického klubu.

Prečítajte si aj: VIDEO Moment, ktorý šokoval futbalový svet: Tichý džentlmen knokautoval súpera, čo stálo za skratom Zidana?

Nasledovala dvojica súperov z Nórska. Deportivo Alavés najprv vyradilo Lillestrøm po výsledkoch 3:1 vonku a 2:2 doma a následne i Rosenborg Trondheim (1:1 doma, 3:1 vonku)

V štvrtom kole ale už prišiel tvrdší oriešok. Španielsky celok dostal za súpera milánsky Inter. Ani hviezdy ako Ronaldo, Zanetti, Seedorf, Pirlo, Vieri či Slovák Vratislav Greško nedokázali vyradiť ambiciózne prekvapenie celej sezóny. Po remíze 2:2 v Španielsku prišla prehra milánskeho Interu na domácej pôde. O senzačnú výhru Deportiva (2:0) sa v Miláne postarali Cruyff a Tomič.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Trnava medzi európskymi gigantmi: Po najlepšom zápase histórie vzdal Spartaku hold slávny Ajax!

Štvrťfinále prinieslo súboj dvoch španielskych tímov. Alavés vyzvalo Rayo Vallecano. O postupujúcom bolo rozhodnuté už po prvom zápase. Deportivo doma zvíťazilo 3:0 a aj napriek prehre 1:2 v odvete sa mohli zverenci José Manuela Esnalu radovať z postupu do semifinále.

V ňom sa Španielom postavil do cesty nemecký Kaiserslautern. Ten ale v ceste dlho nestál. Deportivo Alavés rozstrieľalo nemeckého súpera už na domácej pôde. Pri výhre 5:1 sa do streleckej listiny zapísali Contra 2x (oba z pokutového kopu), Cruyff, Alonso (pokutový kop) a Mocelin. Za hostí sa presadil iba Koch. V odvete sa už iba dohrávalo, no Nemci zápas opäť nezvládli. Po góloch Alonsa, Vučka (2x) a Gañána prehrali 1:4.

Dovtedy neznámy španielsky trpaslík bol tak razom vo finále Pohára UEFA. V nemeckom Dortmunde naňho čakal anglický Liverpool FC s hráčmi ako Gerrard, Fowler, Berger, Babbel, McAllister či Emile Heskey.

Vstup do finále vyšiel lepšie hráčom anglického celku. Tí po góloch Babbela a Gerrarda viedli už v 16. minúte 2:0. Futbalisti zo Španielska sa ale nevzdávali. V 26. minúte dokázal znížiť skóre zápasu Alonso, no ešte pred prestávkou vrátil Liverpoolu dvojgólový náskok penaltový zásah McAllistera.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Bazilejský zázrak: Keď bratislavský Slovan obral o cennú trofej slávnu Barcelonu!

Kto si ale myslel, že tento moment zrazí Alavés na kolená, bol na omyle. Dva góly Morena v rozmedzí 47-49. minúty priniesli vytúžené vyrovnanie. V 72. minúte ale opäť poslal Liverpool do vedenia Fowler. Ani to však nebolo všetko. Pár minút pred koncom šokoval Angličanov Cruyff, ktorý vyrovnal na 4:4 a poslal tento fantastický zápas do predĺženia.

Predĺženie sa hralo formátom zlatého gólu a práve to sa stalo osudným španielskemu celku. Najprv ale v 98. minúte dostal druhú žltú kartu Magno a baskický celok tak dohrával iba s desiatimi hráčmi. Minútu do konca prvého predĺženia sa z gólu tešil Fowler, no rozhodca odmával postavenie mimo hry. V 115. minúte prišlo ďalšie vylúčenie na strane španielskeho tímu. Pod sprchy odišiel Antonio Karmona. Z následneho priameho kopu si strelil vlastný zlatý gól zápasu Delfí Geli a anglický Liverpool mohol oslavovať triumf v Pohári UEFA.

Aj napriek prehre sa však finále a i celkové počínanie španielskeho celku zapísalo do kroniky futbalu. V domácej súťaži sa Deportivu Alavés podarilo obsadiť iba 10. priečku a v domácom pohári vypadli už v prvých kolách, no aj napriek tomu dokázali bojovať o víťazstvo v druhej najprestížnejšej klubovej súťaže a v podstate im ušlo len o vlások.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články