Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Očarujúci príbeh anglického celku: Z druhej ligy až na vrchol Európy

BRATISLAVA - Dnešný magazín Návrat sa pozrie na úspešné obdobie anglického celku Nottingham Forest FC!
Zdroj: UEFA Champions League
Zdieľajte:

Zatiaľ čo minulú sezónu pobláznil futbalový svet fenomén s názvom Leicester City FC, v rokoch 1977-80 to bol práve klub Nottingham Forest, ktorému sa podarilo čosi nevídané!

Všetko to začalo už v roku 1975, kedy klub angažoval trénera Briana Clougha. Ten mal za úlohu dotiahnuť Nottingham do prvej divízie. To, čo sa mu ale napokon podarilo, nik nečakal.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Trnava medzi európskymi gigantmi: Po najlepšom zápase histórie vzdal Spartaku hold slávny Ajax!

Nottingham Forest sa stal jedným z mála klubov histórie futbalu, ktorému sa hneď po postupe do najvyššej ligovej súťaže podarilo v nej i triumfovať. Sezóna 1977/78 tak priniesla veľký šok na ostrovoch.

To ale nebolo všetko. To, čo nasledovalo, sa navždy zapísalo do histórie futbalu.

Sezóna 1978-79

Zverenci Briana Clougha sa víťazstvom v prvej divízii kvalifikovali aj do EPM (Európsky pohár majstrov). V prvom kole sa stretli taktiež s anglickým celkom. Liverpoolsky FC vyradili po remíze 0:0 vonku a následnom víťazstve 2:0 doma.

Nasledovalo veľké víťazstvo proti gréckemu celku AEK Atény. Na domácej pôde zvalcovali futbalisti Nottinghamu Forest Grékov v pomere 5:1. Vonku ešte pridali víťazstvo 2:1.

Vo štvrťfinále súťaže sa rozbehnutým a ambicióznym anglickým futbalistom postavil do cesty švajčiarsky Grasshopper Zürich. Ani ten však neobstál. Po výhre 4:1 doma a remíze 1:1 vonku boli rázom majstri Anglicka už v semifinále.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Bazilejský zázrak: Keď bratislavský Slovan obral o cennú trofej slávnu Barcelonu!

V ňom narazili na nemecký Kolín, ktorý chcel postúpiť do finále, ktoré v tej sezóne hostil Berlín. Remíza 3:3 na anglickej pôde nahrávala Nemcom. Futbalisti Nottinghamu Forest ale napokon opäť šokovali celý svet a po výhre 1:0 v Nemecku oslavovali postup do finále!

V berlínskom finále na anglický celok čakalo švédske Malmö FF, ktoré dokázalo vyradiť Monaco, Dynamo Kyjev, Wislu Krakow a v semifinále i viedenskú Austriu. Vo finále ale nestačili na senzáciu v podobe Nottinghamu Forest a prehrali 0:1. O jediný presný zásah zápasu sa postaral v nadstavenom čase prvého polčasu Trevor Francis.

Futbalisti anglického Nottinghamu Forest tak dve sezóny po postupe do prvej divízie v Anglicku a sezónu po triumfe v prvej divízii zvíťazili v Európskom pohári majstrov! To ale nebolo všetko!


Na snímke Trevor Francis, jediný úspešný strelec berlínskeho finále.

Sezóna 1979-80

Forest dosiahli fantastický úspech, ktorý už iba ťažko niekto zopakuje. Nikto ale ešte netušil, že Brian Clough dotiahne "Tricky Trees" ešte k jednému triumfu v európskej súťaži. A to hneď ďalší rok!

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Historická eufória v Trnave: Púchovský Matador šokoval superhviezdy z Barcelony!

Po fantastickom víťazstve v EPM a skvelom druhom mieste v prvej divízii sa Nottingham Forest v prvom kole nového ročníka Európskeho pohára majstrov stretol so švédskym Öster. Domáce víťazstvo 2:0 naznačilo, že Forest budú chcieť zopakovať svoj minulosezónny triumf. Remíza 1:1 vo Švédsku tak posunula ďalej Angličanov.

V druhom kole mali Angličania za súpera dnes už neexistujúci rumunský celok FC 2005 SA Arges. Po dvoch víťazstvách, 2:0 doma a 2:1 vonku boli hráči Nottinghamu už vo štvrťfinále súťaže.

V ňom čakal zverencov Briana Clougha nemecký Berlín. Na domácej pôde prišla vôbec prvá prehra v EPM v týchto dvoch sezónach. Tricky Trees nestačili na Berlín a prehrali 0:1. V odvete to už ale bolo o niečom úplne inom. V dejisku predošlého finále zvíťazil anglický celok v pomere 3:1 a bol v semifinále.

Na rade bol holandský Ajax Amsterdam. Na mestskom ihrisku City Ground porazili hráči Forest Ajax v pomere 2:0 a už boli jednou nohou vo finále. V odvete na horúcej holandskej pôde síce prehrali 0:1, no finále im už nik nezobral. Cloughova družina tak opäť pobláznila Európu a bola v druhom finále EPM po sebe!

Prečítajte si aj: VIDEO Moment, ktorý šokoval futbalový svet: Tichý džentlmen knokautoval súpera, čo stálo za skratom Zidana?

Na madridskom štadióne Santiaga Bernabéua sa proti sebe postavili nemecký celok Hamburg na čele s Felixom Magathom či Kevinom Keeganom a odvážna skupina anglických futbalistov z Nottinghamu. Angličania sa dostali do vedenia už v 20. minúte, kedy sa presadil John Robertson. Stav zápasu sa do konca riadnej hracej doby už nezmenil a ďalšia senzácia bola na svete.

Brian Clough dosiahol s Nottinghamom Forest neuveriteľný úspech. Po postupe z druhej divízie získal s tímom okamžite anglický titul a následne dvakrát po sebe triumfoval v EPM!


Na snímke tréner Nottinghamu Forest, Brian Clough, s trofejou pre víťaza EPM.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články