Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Trnava medzi európskymi gigantmi: Po najlepšom zápase histórie vzdal Spartaku hold slávny Ajax!

BRATISLAVA - Dnešný magazín Návrat sa pozrie na najväčší úspech trnavského futbalu.
Zdroj: TASR, archív
Zdieľajte:

Všetko to začalo už v roku 1968. 9. júna po domácom víťazstve nad Trenčínom sa Spartak stal prvýkrát majstrom Česko-Slovenska a Jozef Adamec s 18-timi gólmi najlepším strelcom. Mužstvo ihneď po sezóne opustil kormidelník Anton Malatinský, ktorý odišiel trénovať do viedenskej Admiry.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Bazilejský zázrak: Keď bratislavský Slovan obral o cennú trofej slávnu Barcelonu!

Klub prebral Ján Hucko. Jeho zverenci začali púť Európou suverénnym spôsobom. V prvom a druhom kole prešli Spartakovci hladko cez svojich súperov. Vo štvrťfinále EPM (Európsky pohár majstrov) ich čakal grécky celok AEK Atény. Po domácej výhre 2:1 a remíze 1:1 na horúcej gréckej pôde v Aténach sa klub prebojoval medzi najlepšie štyri celky v Európe. Klub Spartak Trnava tak svietil vedľa takých velikánov ako AC Miláno, Ajax Amsterdam či Manchester United. V semifinále ho čakal holandský gigant z Amsterdamu.

"Vo štvrťfinále sme narazili na AEK Atény,“ spomína na boje v EPM Ladislav Kuna. "Za postup nám sľúbili päťtisíc korún. Doma sme vyhrali len 2:1. V Aténach nás čakalo búrlivé prostredie, obliehalo nás veľa novinárov a divákov. Keď vtedajší šéf telovýchovnej jednoty pán Volný videl, čo sa deje, na mieste nám zvýšil prémie o dve tisícky… Vybojovali sme remízu 1:1.“

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Historická eufória v Trnave: Púchovský Matador šokoval superhviezdy z Barcelony!

V prvom zápase na holandskej pôde prehral úradujúci majster Československa 0:3 a pred odvetou nemal veľa šancí na postup. V Trnave ale Spartakovci siahali po senzácii!

Popis stretnutia (zdroj: TASR (vtedy.sk))

Holanďania prileteli do Bratislavy dva dni pred zápasom, 22. apríla. Na letisku ich vítali holandskí fanúšikovia, a tak futbalisti začali hneď s rozdávaním autogramov.

Hráči Ajaxu rozdávajú autogramy. Foto: archív TASR, autor Š. Petráš/22. apríla 1969

Hráči Ajaxu Amsterdam boli ubytovaní v piešťanskom hoteli Thermia. V druhý deň svojho pobytu si prezreli trnavský štadión Spartaka, na ktorom mali odohrať odvetné stretnutie v semifinále Pohára majstrov európskych krajín. O treťom zápase v prípade remízy ani neuvažovali. Dopredu sa však so Slovákmi dohodli, že by ho odohrali na neutrálnej pôde vo Viedni.

Prečítajte si aj: VIDEO Trnavský Spartak mal titul na dosah, pripravili ho oň vlastní hráči?!

Futbalový ošiaľ vyvrcholil vo štvrtok 24. apríla 1969. Na trnavskom futbalovom štadióne sa aj v narýchlo dobudovaných provizórnych tribúnach tlačilo 28 tisíc divákov. Aj tak to nestačilo. Do Trnavy prišla požiadavka na 100 tisíc lístkov.

Ľahký tréning na štadióne Spartaka Trnava. Foto: archív TASR, autor J. Valko/23. apríla 1969

Zápas pískal rakúsky rozhodca Ferdinand Marschall. Televízia vysielala futbalový zápas až v 11 krajinách. Na štadióne boli približne tri tisícky holandských fanúšikov. V 27. minúte sa dostal Spartak Trnava po góle Ladislava Kunu do vedenia. Autorom druhého gólu bol opäť Kuna. Po ňom mal niekoľko vyložených šancí aj Jozef Adamec. Trnava tlačila na súpera, hralo sa prevažne pred bránkou Ajaxu Amsterdam. „Trnava do teho!“ kričali tisícky domácich fanúšikov.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Žilinská senzácia v Lige majstrov, alebo ako Šošoni privítali európskych gigantov
Situácia po prvom góle z kopačky Ladislav Kunu. Brankár Ajaxu Gerrit Bals vstáva zo zeme. Foto: archív TASR, autor Š. Petráš/24. apríla 1969

Trnavčania zápas vyhrali 2:0, avšak na postup do finále to nestačilo. Nakoniec sa radovali Holanďania, ktorých vo finále Pohára majstrov európskych krajín zdolalo AC Miláno. "Prehrali sme si ho už v prvom zápase. Ajax bol kúsok pred nami, mal viac skúseností z medzinárodných stretnutí. Prejavovalo sa to najmä v defenzíve, v nej bol pevnejší, my sme boli zvyknutí viac na útočenie," približoval Jozef Adamec, vtedajšia najväčšia trnavská hviezda. V odvete sa ale nepresadil. Spálil viacero veľkých šancí. "V najväčšej som pravačkou netrafil bránku. Chcel som loptu umiestniť, ale letela tesne vedľa žrde. Nik mi to nevyčítal, mal som v zápase aj trochu smoly. Podobne ako celý tím," dodáva trnavská legenda s vychýrenou ľavačkou.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Ani Wenger neveril vlastným očiam: 12-gólová prestrelka priniesla najväčší obrat futbalovej histórie!

Hráči ako Dobiáš, Adamec, Kuna, Kabát, Jarábek dosiahli úspech, aký zrejme najbližšiu dobu nie len v Trnave nezažijeme. Tím bez megahviezd sa stal európskym pojmom. Podľa mnohých išlo o najlepší zápas trnavského Spartaka v celej histórii tradičného slovenského klubu. I holandské médiá na druhý deň hlásali o skvelej hre Trnavčanov: "Spartak mal byť finalistom EPM, nie Ajax!" alebo "Ajax dosiahol finále, ale nepýtajte sa ako."

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, TASR, vtedy.sk, pravda.sk

Diskusia

Podobné články