Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Bazilejský zázrak: Keď bratislavský Slovan obral o cennú trofej slávnu Barcelonu!

BRATISLAVA - Tento utorok sa spolu s našim magazínom Návrat vrátime do roku 1969.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Písal sa rok 1969 a bratislavský Slovan odštartoval svoju víťaznú cestu v dnes už neexistujúcom Pohári víťazov pohárov (PVP) v prvom kole proti niekdajšiemu juhoslovanskému klubu NK Bor. Na Tehelnom poli zvíťazili belasí 3:0 po dvoch góloch Cvetlera a jednom góle Jokla. V odvete Bratislavčania prehrali 2:0, no do druhého kola aj tak postúpili.

V druhom kole narazili zverenci slávneho Michala Vičana na portských Drakov z Portugalska. Po prehre na Pyrenejskom polostrove 1:0 prišla fantastická výhra na Tehelnom poli v pomere 4:0. Belasé góly zaznamenali Ján Čapkovič, Jozef Čapkovič a 2x Karol Jokl.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Historická eufória v Trnave: Púchovský Matador šokoval superhviezdy z Barcelony!

Pred februárovým štvrťfinále proti talianskemu AC Turín si slovanisti stihli vylepšiť formu na latinskoamerickom turné. V argentínskom Mar del Plata vyhral vtedajší Slovan nad držiteľom Svetového pohára Estudiantes de la Plata 2:1, remizoval s domácim FC Mar del Plata 1:1 a s brazílskym Palmeirasom 0:0. V ďalších dueloch v Južnej Amerike belasí remizovali s Rapidom Viedeň 2:2, zdolali MTK Budapešť 2:0 a prehrali len s Bocou Juniors 1:3, pričom obsadili konečné 3. miesto.

Slovanisti tak do Talianska cestovali rozohratí priamo z latinskoamerického turné. Ich kvalitu pocítili Turínčania už v prvom zápase, keď jediným gólom zápasu rozhodol o výhre Slovana Karol Jokl. V bratislavskej odvete zvíťazil opäť Slovan. Pod výhru 2:1 sa gólovo podpísali Horváth s Hlavenkom.

Prečítajte si aj: VIDEO Trnavský Spartak mal titul na dosah, pripravili ho oň vlastní hráči?!

"Odveta na Tehelnom poli bola dramatická. Taliani hrali v Bratislave surovo a navyše rozhodca Schiller z Rakúska vylúčil po pol hodine hry Hrdličku. Slovan aj tak vyhral pred 22.000 divákmi gólmi Horvátha a Hlavenku," spomínal nestor slovenskej športovej žurnalistiky a bývalý šéf športovej redakcie TASR Jozef Kšiňan, ktorý ešte zalovil vo svojich šťastných spomienkach: "V semifinále schladili slovanisti škótsky Dunfermline remízou 1:1 po tvrdom boji a góle Jána Čapkoviča. Ten istý krídelník skóroval aj v Bratislave už v 23. minúte, i keď juhoslovanský rozhodca I. Horvath pripustil miestami až brutálnu hru Škótov. Po výsledku 1:0 bol však Slovan, ako prvé československé mužstvo vôbec, vo finále jednej z troch veľkých európskych súťaží."

Bazilejské finále

Belasí 21. mája 1969 v Bazileji na Štadióne sv. Jakuba vo finále dnes už neexistujúceho Pohára víťazov pohárov (PVP) zvíťazili nad FC Barcelona 3:2 a ako doteraz jediný klub zo Slovenska i z bývalého Československa vyhrali jednu z troch európskych pohárových súťaží.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Ani Wenger neveril vlastným očiam: 12-gólová prestrelka priniesla najväčší obrat futbalovej histórie!

Pod úspech, ktorý v histórii československého futbalu nemá obdobu, sa podpísala sedemnástka hráčov vedená Michalom Vičanom: A. Vencel - bratia Ján a Ľudovít Zlochovci, dvojičky Ján a Jozef Čapkovičovci, V. Hrivnák, J. Fillo, P. Mutkovič, A. Horváth, I. Hrdlička, Ľ. Cvetler, L. Móder, K. Jokl, B. Bizoň, J. Határ, J. Hlavenka i náhradný brankár J. Kontír.

Na archívnej snímke kapitán Slovana Alexander Horváth (vpravo) a kapitán FC Barcelony Ferran Olivella si vymieňajú klubové vlajky pred začiatkom finále PVP na štadióne Sv. Jakuba vo švajčiarskom Bazileji. (zdroj: TASR/archívna snímka)

Slovanisti nastúpili s tým najlepším, čo vtedy mali. V bráne bol samozrejme Alexander Vencel. Obrannú radu tvorili Filo, Hrivňák, kapitán Horváth a Zlocha. Pred nimi operoval Jozef Čapkovič a Hrdlička. Barcelonskú obranu strašila najmä štvorica Cvetler, Jokl, Móder a Ján Čapkovič. Blaugranas mali v bráne Sadurniho. Pred ním stála štvorica Franch, kapitán Olivella, Rife a Silvester. V strede poľa boli Pellicer a Zabalza. Smerom dopredu hrali najmä Zaldua, Castro, Fuste a Rexach.

Prečítajte si aj: VIDEO Najlepší zápas všetkých čias: Trikrát viedli, aj tak to nestačilo, o olympijské finále ich pripravil osudný moment!

Ako padali bazilejské góly (zdroj: sme.sk)

1. minúta: Bez toho, žeby sa Španieli dotkli lopty, pred šestnástkou Ivan Hrdlička narazil Ľudovítovi Cvetlerovi, ktorý po zemi prekonal do ľavého dolného rohu Sadurniho. Ľ. Cvetler: "Hovorili o mne, že zahadzujem šancu za šancou. Na druhej strane, vedel som sa do nej dostať. Tá bazilejská strela mi sadla ideálne. Na začiatku druhého polčasu mi druhú čistú príležitosť zlikvidoval Sadurni." Slovan vedie 1:0.

Na archívnej snímke brankár FC Barcelona Salvador Sadurní inkasuje prvý gól z kopačky futbalistu Slovana Ľudovíta Cvetlera. (zdroj: TASR/archívna snímka)

17. minúta: Zaldua využil zaváhanie dvojice bratislavských stopérov Hrivnák - Horváth, ktorí podcenili vysoký center, a sám pred Vencelom vyrovnal. Stav 1:1.

28. minúta: Vladimír Hrivnák, akoby z pocitu viny za chybu pri vyrovnávajúcom góle Barcelony vyštartoval k nevídanému sólu od vlastnej šestnástky. Na súperovej hranici si krátko naráža opäť s Hrdličkom a po zemi zvyšuje. V. Hrivnák: "Že to bol vlastne môj prvý dôležitý gól? Bol, o to mám naň krajšiu spomienku." Slovan vedie 2:1.

Na archívnej snímke sa slovanisti tešia zo strelenia druhého gólu. (zdroj: TASR/archívna snímka)

41. minúta: Karol Jokl rafinovane hádže aut Jánovi Čapkovičovi, ktorý prehadzuje Sadurniho. J. Čapkovič: "Keď Karol zakričal Jano, bež, vedel som, že dostanem stopercentnú loptu. Nechválim sa, ale lobovanie cez brankára som mal nacvičené takmer stopercentne." Bratislavčania vyhrávajú 3:1.

51. minúta: Barcelonské ľavé krídlo Rexach dáva Vencelovi gól priamo z rohu. Alexander Vencel: "Španiel kopol loptu vysoko, oslepil ma reflektor. Loptu som zbadal až v bráne."

Na archívnej snímke strelci troch gólov Slovana v stretnutí s Barcelonou - zľava - Vladimír Hrivnák , Ľudovít Cvetler a Ján Čapkovič pózujú s víťaznou trofejou v bazilejskom hoteli City, kde boli ubytovaní. (zdroj: TASR/archívna snímka)
Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Keď Bayern za 3 minúty prišiel o cennú trofej, alebo ako Fergusonova družina ohromila celý svet!

V závere zápasu ešte Alexander Vencel vychytal čisté šance Fustého a po hvizde rozhodcu mohli bratislavskí futbalisti oslavovať veľký triumf.

Finále: Slovan - Barcelona 3:2 (3:1)
góly Slovana:
1. Cvetler, 30. Hrivnák, 41. Ján Čapkovič

Zostava Slovana vo finále PVP 1968/1969: Vencel - Fillo, Hrivnák, Horváth, Ján Zlocha - Cvetler, Jozef Čapkovič, Hrdlička - Ladislav Móder (Bizoň), Jokl, Ján Čapkovič

"V samotnom zápase bol futbalový prejav Barcelony elegantnejší, no slovanisti boli oveľa rýchlejší a agresívnejší. Bazilejské finále vtedy značne prevýšilo očakávania nielen európskych expertov, ktorých sedelo na štadióne neúrekom. Najviac sa na stránkach európskej tlače vyzdvihoval fakt, že fináloví súperi hrali otvorene. Milióny divákov pri obrazovkách videli dramatické stretnutie plné zvratov. Bol to skutočne triumf, ktorý neprekonalo doteraz žiadne československé ani slovenské mužstvo. Na tie roky a na to belasé mužstvo nikdy nemožno zabudnúť. O jeho kvalitách svedčí aj fakt, že o rok neskôr pretrhlo úspešnú sériu Trnavy a po troch druhých miestach získalo titul majstra Československa," dodal športový historik J. Kšiňan, ktorý nezabudol ani na slová vtedajšieho šéfa UEFA G. Wiederkehra po finále v Baziliji: "Ďakujem vašim chlapcom za tento krásny zážitok. Na finále Slovan - Barcelona sa bude dlho spomínať. Je to predsa krásne, keď človek aj vo veľkom zápase vidí päť gólov. Pohár patrí Slovanu právom."

Na archívnej snímke slovanisti pózujú s trofejou pre víťaza PVP v bazilejskom hoteli City.(zdroj: TASR/archívna snímka)
Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, TASR

Diskusia

Podobné články