Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO Nezabudnuteľné zápasy slovenských klubov v pohárovej Európe

BRATISLAVA - Hoci sa slovenské tímy v európskych pohárových súťažiach nepredstavujú tak často, v niektorých zápasoch zanechali vo futbalovej histórii svoju stopu.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Slovan Bratislava – FC Barcelona, finále PVP 1969

Pohár víťazov pohárov bol druhou najprestížnejšou pohárovou súťažou v Európe a svoju históriu začal písať v roku 1960. Najčastejším víťazom bola FC Barcelona, ktorá sa z triumfu tešila štyrikrát. V roku 1969 však na víťazstvo nedosiahla, nad jej sily bol bratislavský Slovan. Slovan triumfoval v sezóne 1967/68 v Československom pohári, keď si vo finálovom dvojzápase poradil s Duklou Praha. Slovan postupne prešiel cez FK Bor, FC Porto, AC Turín a Dunfermline. 21. mája večer sa diváci na štadióne Sv. Jakuba v Bazileji ešte ani nestihli usadiť na svoje miesta a „belasí“ už viedli. Brankára Sadurniho prekonal Ľudovít Cvetler. Barcelona odpovedala o štvrťhodinu neskôr, keď loptu za Vencelov chrbát poslal Zaldua. Slovanisti vynikajúco zvládli záverečnú pätnásťminútovku prvého polčasu. Zásluhou gólov Hrivnáka a Jána Čapkoviča šiel Slovan do šatní s dvojgólovým náskokom. V druhom polčase už Slovanisti kontrolovali hru a Barcelone dovolili len znížiť na konečných 3:2. „Jastrabi z Tehelného poľa“, ako ich nazval komentátor Gabo Zelenay tak vybojovali pre slovenský futbal najväčší úspech na klubovej úrovni v histórii.

Prečítajte si aj: VIDEO Blbec vs. herec: Konflikt Vardyho s Nasrim odsúdili experti aj fanúšikovia

Spartak Trnava – Ajax Amsterdam, semifinále EPM 1969

Rok 1969 bol pre slovenský futbal výnimočný. Slovan Bratislava vyhral PVP a futbalisti Spartaka Trnava boli blízko finále v Európskom pohári majstrov (predchodca Ligy majstrov), v semifinále sa im do cesty postavil slávny Ajax Amsterdam. V prvom zápase na holandskej pôde prehrali Trnavčania 0:3 a pred odvetou im veľké šance na postup nedávali. Na odvetný duel v Trnave organizátori rozšírili kapacitu na 28 000 miest a štadión „praskal vo švíkoch“. Samotný zápas sa nezmazateľne zapísal do klubovej histórie Spartaka. Trnava po dvoch góloch Ladislava Kunu viedla 2:0 a svojho súpera doslova drvila. Na rohy vyhral Spartak 13:0, v závere sa sám na brankára rútil Adamec. Ajax „horko-ťažko“ ubránil výsledok a postúpil do finále. Na druhý deň titulky holandských novín hlásali: „Spartak mal byť finalistom PMEZ, nie Ajax!“ S veľkoklubmi ako AC Miláno, Benfica, Real Madrid či Ajax sa Spartak nemohol zrovnávať, no aj napriek tomu okúzlil futbalovú Európu.

Matador Púchov - FC Barcelona, Pohár UEFA 2003

V septembri 2003 sa na trnavskom štadióne, kde bol prechodne doma Púchov, predstavila hviezdna Barcelona. Na Ronaldinha a spol. bolo v zápase 1. kola Pohára UEFA zvedavých 18-tisíc divákov. Víťaz Slovenského pohára sa pred vypredaným štadiónom súpera zvučného mena nezľakol a v úvode sa prezentoval nátlakovým futbalom a vypracoval si niekoľko šancí. Krátko po zmene strán sa po kľučke Ronaldinha dostal k lopte Kluivert, ktorý umlčal divákov v Trnave. Hostia kontrolovali priebeh zápasu, v závere mohli navýšiť náskok Kluivert aj Saviola. V nadstavenom čase však prišiel púchovský trest. Po akcii aktívneho Brešku zariadil senzačnú remízu Jambor. Hoci v katalánskej metropole prehral Púchov vysoko 0:7, výsledok trnavského zápasu sa zapísal do histórie.

Prečítajte si aj: TOP zápasy histórie: Púchov - Barcelona (Pohár UEFA 2003)

FC Porto - Artmedia Bratislava, Liga majstrov 2005

Futbalisti Artmedie sa stali, po 1. FC Košice, druhým slovenským účastníkom skupinovej fázy Ligy majstrov. Pamätné zápasy odohrali zverenci Vladimíra Weissa už v predkolách, keď najprv porazili slávny Celtic Glasgow 5:0 a v Belehrade si vystrieľali postup cez penaltovú drámu s Partizanom. My sme však vybrali druhý zápas skupiny H v portugalskom Porte. Na štadióne Draka viedli domáci zásluhou Lucha Gonzálesa a Diega pred koncom prvého polčasu 2:0. Prvý gól Artmedie strelil v nadstavenom čase Peter Petráš. Po zmene strán zažili domáci fanúšikovia obrovský šok. Portugalčania sa nestačili čudovať, keď Kozák a Borbély otočili zápas. Porto v stretnutí dominovalo, svojho súpera prestrieľalo 28:4, ale vyrovnávajúci gól streliť nedokázalo. Na štadióne Draka sa tak zrodilo vôbec prvé, a zatiaľ jediné, víťazstvo slovenského tímu v histórii Ligy majstrov.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Zaspomínajme si: Petržalská jazda Európou, alebo ako Artmedia v Lige majstrov zahanbila gigantov!

1. FC Košice - Spartak Moskva, predkolo Ligy majstrov 1997

Prvý úspech na futbalovej mape sveta zažilo Slovensko už štyri roky po osamostatnení sa. „Tigre“ z Košíc sa totiž v roku 1997 ako prvý slovenský tím prebojovali do skupinovej fázy Ligy majstrov. Hoci, pre košických fanúšikov je pamätný každý zápas v skupine, my sme vybrali duel predtým. V zápase druhého predkola skrížil nášmu majstrovi cestu ruský Spartak Mokskva. Úvod zápasu sa niesol v znamení obojstranne opatrnej hry, no Košičania sa postupne otriasli, pridali v ofenzíve a po štvrťhodine hry dal úvodný gól zápasu Kožlej. V 38. minúte hostia zásluhou Dmitrijeva vyrovnali, ale dve minúty pred koncom prvého polčasu rozhodol Ivan Kozák. Košice doma vyhrali 2:1, v odvete ustrážili remízu 0:0 a postarali sa o historický zápis do kroniky slovenského futbalu.

Prečítajte si aj: VIDEO Muž, ktorý prepísal históriu: Ako sa z náhradníka stala nezabudnuteľná persóna ligy

Aston Villa - MŠK Žilina, Pohár UEFA 2008

Senzácia! Aj takto hodnotili slovenské médiá vystúpenie MŠK Žilina v poslednom zápase skupiny F Pohára UEFA. Futbalisti Žiliny sa totiž postarali o obrovské prekvapenie, keď porazili účastníka Premier League Aston Villu 2:1. „Šošoni“ ani v jednom zo štyroch zápasov herne nesklamali a triumf v Birminghame bol pre nich čerešničkou na torte, hoci ďalej postúpiť nedokázali. Zverenci Dušana Radolského to v Anglicku vybavili za tri minúty, keď sa v rozmedzí 16. a 19. minúty presadili Leitner a Štyvar. A hoci po polhodine hry znížil Delfouneso, Žilinčania prvotriednym výkonom ubránili najtesnejší rozdiel až do konca, hoci posledných jedenásť minút dohrávali bez vylúčeného Leitnera.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články