Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Keď Bayern za 3 minúty prišiel o cennú trofej, alebo ako Fergusonova družina ohromila celý svet!

BRATISLAVA - Opäť sa k vám vracia pravidelná utorková rubrika Návrat. Tentokrát sa vrátime do roku 1999 a zaspomíname si na legendárne finále Ligy Majstrov, ktoré sa hralo na slávnom Nou Campe v Barcelone.
Zdroj: FIFA.com
Zdieľajte:

Sir Alex Ferguson bol a navždy bude trénerskou legendou. Svoje schopnosti preukázal počas svojho dlhoročného pôsobenia na Old Trafforde. V legendárnom finále Ligy Majstrov v roku 1999 taktiež ukázal, že vie čo robí. Jeho cit pre správny výber striedajúceho hráča priniesol Red Devils triumf v Lige Majstrov. Ako celé finále v Barcelone medzi Manchestrom United a Bayernom Mníchov prebiehalo? Na to si teraz spoločne zaspomíname...

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Instanbulský zázrak: Zápas, aký sa už nikdy nezopakuje!

Cesta do finále:

MANCHESTER UNITED

Červení diabli začali svoju cestu do finále v kvalifikačnom kole proti poľskému ŁKS Łódź. Domáca výhra 2:0 a bezgólová remíza v Poľsku priniesla United postup do skupinovej fázy.

BAYERN MNÍCHOV

Mníchovčanov v kvalifikačnom kole čakal klub z Juhoslávie, FK Obilič Belehrad. Bayern doma zvíťazil vysoko 4:0 a v Belehrade sa už len dohrávalo. Domáci dokázali uhrať s veľkoklubom z Nemecka cennú remízu 1:1.

Spoločná skupinová fáza

Los rozhodol, že sa budúci finalisti stretli už v skupinovej fáze. Okrem Bayernu Mníchov a Manchestru United boli v skupine D i FC Barcelona a dánske Brøndby. Po prvom kole boli ale oba tímy na spodku tabuľky. Mníchovčania prehrali v Dánsku 1:2, i keď 3 minúty do konca ešte viedli 1:0. Manchestru zase doma nestačilo vedenie 2:0 ani 3:1 a s Barcelonou iba remizoval 3:3. Prvýkrát sa oba celky stretli v druhom hracom kole skupinovej fázy. Na olympíjskom štadióne v Mníchove z toho bola remíza 2:2. Élber poslal Bayern do vedenia, no góly Yorka a Scholesa otočili skóre zápasu. V 89. minúte ale prišla chyba Petra Schmeichela a následne vlastný gól Teddyho Sheringhama - 2:2.

Tretie a štvrté hracie kolo prinieslo rovnaké zápasy. Manchester United najprv doma porazil dánske Brøndby 6:2 a o dva týždne neskôr na dánskej pôde dokonca 5:0. Bayern takisto zaznamenal dve výhry. Proti Barcelone zvíťazili Mníchovčania najprv doma 1:0 a na Nou Campe neskôr 2:1. Následne United cestovali do Barcelony. Na Nou Campe sa zrodila rovnaká remíza ako z prvého vzájomného zápasu - 3:3. Výhra Mníchovčanov 2:0 proti dánskemu celku posunula Bayern na prvé miesto v skupine s desiatimi bodmi.

Priama účasť vo štvrťfinále čakala iba na víťaza skupiny, a tak sa v ďalšom vzájomnom zápase gigantov očakával tuhý boj. Na Old Trafforde poslal United do vedenia Roy Keane, no v 55. minúte vyrovnával Hasan Salihamidžić a zápas tak skončil remízou 1:1. Výsledok posunul do štvrťfinále z prvého miesta nemecký Bayern Mníchov. Manchester United ale získal dostatočný počet bodov a spolu s Realom Madrid postúpili ako najlepšie druhé celky do štvrťfinále.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Zaspomínajme si: Historický úspech Slovenska, alebo ako sme oskalpovali majstrov sveta!

Štvrťfinále

Vo štvrťfinále sa Bayern stretol s nemeckým kolegom a víťazom skupiny F, 1. FC Kaiserslautern, zatiaľ čo United dostali za súpera milánsky Inter. Oba tímy zaznamenali víťazstvo 2:0. V odvete na San Sire síce Nicola Ventola poslal Inter do vedenia, no Scholesov vyrovnávajúci gól poslal do semifinále Manchester United. Mníchovčania v odvete nepripustili ani najmenšiu drámu a Kaiserslautern vyprevadili z Ligy Majstrov s výpraskom 4:0.

Semifinále

V semifinále na zverencov Sira Alexa Fergusona čakal ďalší taliansky celok, ktorým bol slávny Juventus. V prvom zápase na Old Trafford rozjasal talianskych priaznivcov Antonio Conte, no v nadstavenom čase vyrovnával Ryan Giggs. V odvete ale prišli dva rýchle góly od Fillipa Inzaghiho. V 11. minúte už bolo 2:0 pre Juventus. Góly od Keana a Scholesa ešte v prvom polčase priniesli vyrovnanie a výhodu pre United. 7 minút pred koncom zápasu definitívne potvrdil postup Manchestru do finále Andy Cole.


Bavorom sa do cesty v semifinále postavil ukrajinský celok Dynamo Kyjev. Ukrajinci vo štvrťfinále vyradili úradujúceho šampióna Real Madrid. Na horúcej pôde v Kyjeve sa zrodila remíza 3:3. V odvete v Mníchove padol iba jediný gól. Presný zásah Maria Baslera poslal Bayern do finále.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Žilinská senzácia v Lige majstrov, alebo ako Šošoni privítali európskych gigantov

Veľkolepé finále na slávnom Nou Campe

Finále bolo na programe 26.mája 1999 na štadióne Nou Camp v Barcelone. Kapacita štadióna bola na finále znížená z viac ako 100 000 na 92 000 miest. Rozhodcom finále bola rozhodcovská legenda z Talianska Pierluigi Collina.

United sa vo finále museli zaobísť bez vykartovaných opôr. Roy Keane a Paul Scholes vypadli Fergusonovi zo zostavy. Bayern takisto potreboval zaceliť diery v zostave. Tréner Bayernu Ottmar Hitzfeld nemohol počítať so službami dvoch hráčov. Ľavý bek z Francúzska, Bixente Lizarazu a brazílsky zakončovateľ Élber boli zranení.

Prečítajte si aj: VIDEO Historický úspech aký nemá obdobu: Panenkovský dloubák podčiarkol fascinujúci zlatý Belehrad!

Obaja tréneri ale postavili veľmi silné zostavy. V zostave United nechýbali esá ako Beckham, Neville, Schmeichel, Yorke či Giggs. Hitzfeld na ihrisko poslal futbalové legendy ako Kahn, Matthäus, Effenberg či Basler.

Zostava Manchestru United: Schmeichel - Neville, Johnsen, Stam, Irwin - Giggs, Beckham, Butt, Blomqvist - Yorke, Cole
Zostava Bayernu Mníchov: Kahn - Matthäus, Babbel, Linke, Kuffour, Tarnat - Effenberg, Jeremies - Basler, Jancker, Zickler

Už v šiestej minúte finálového zápasu prišiel faul Johnsena na Janckera. Nemecký celok tak mal príležitosť zahrávať priamy kop. Loptu si postavil Mario Basler a prízemnou strelou obstrelil anglický múr a prekonal prekvapeného Schmeichela - 1:0 pre Bayern. Aj napriek zlému štartu United následne prebrali iniciatívu a začali do súpera búšiť. Vyložené šance ale neprichádzali a i vďaka pozornému Oliverovi Kahnovi skončil prvý polčas výsledkom 1:0 pre nemecký tím.

Mario Basler oslavuje otvárací gól finále

Hneď po zmene strán sa opät pripomenuli Mníchovčania. Schmeichela donútil k zákroku Jancker. Angličania sa snažili o vyrovnanie, no z protiútokov stále hrozil Bayern. Neúnavný Basler sa stále snažil o druhý gól Nemcov. V 67. minúte poslal Ferguson na ihrisko Teddyho Sheringhama s úlohou oživiť ofenzívu Red Devils. Vytúžené vyrovnanie ale stále neprichádzalo. Naopak, šancu na skórovanie mal striedajúci Scholl, Schmeichel bol ale pozorný. Desať minút pred koncom vybehol na ihrisko ďalší útočník. Nórska legenda Ole Gunnar Solskjær vystriedal Andyho Colea. Hneď po striedaní prišla najväčšia šanca United na vyrovnanie. Solskjærovu hlavičku skvelým zákrokom z brány vyškriabal Kahn. Na druhej strane sa otriaslo brvno. Janckerove akrobatické zakončenie skončilo iba na konštrukcii Schmeichelovej brány.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Zaspomínajme si: Petržalská jazda Európou, alebo ako Artmedia v Lige majstrov zahanbila gigantov!

Už v nadstavenom čase prišiel rohový kop pre United. Do šestnástky pribehol i brankár United. Yorke poslal hlavou loptu do skrumáže pred bránou, ktorá sa po nevydarenej strele Giggsa dostala až k Sheringhamovi, ktorý ju nekompromisne poslal k žrdi - 1:1. Čas na hodinách ukazoval 90:36. Vyzeralo to tak, že si United po vynaložení obrovského úsilia vynútili predĺženie.

Teddy Sheringham vyrovnáva na 1:1!

To však nebolo všetko! Iba tridsať sekúnd po výkope zahrávali hráči United ďalši rohový kop. Beckhamov center do vápna našiel hlavu Sheringhama, ktorý ju poslal smerom k bráne. Tam stál pripravený nórsky útočník Solskjær a loptu ešte posunul nechytateľne do brány Kahna - 2:1 pre United! Nou Camp bol šokovaný a zároveň očarený nevídaným obratom. Zatiaľ, čo fanúšikovia United oslavovali neuveriteľný comeback svojho tímu, tí z Nemecka neverili vlastným očiam.

Ole Gunnar Solskjær oslavuje víťazný zásah

Po záverečnom hvizde Fergusonova družina oslavovala sladký triumf v Lige Majstrov po strhujúcom finále, ktoré očarilo nie len fanúšikov United, ale aj všetkých fanúšikov futbalu.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, fifa.com

Diskusia

Podobné články