Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO 59 rokov od tragédie, ktorá zničila tím, nie však klub!

MANCHESTER - Presne pred 59 rokmi sa v Mníchove odohrala jedna z najväčších leteckých katastrof.
Zdroj: india.com
Zdieľajte:

Jedna z najväčších tragédii sa udiala, keď po medzipristátí na dotankovanie v Mníchove, havarovalo lietadlo, ktoré viezlo tím Manchestru United zo zápasu Európskeho pohára majstrov v Belehrade. Pri mníchovskej leteckej katastrofe 6. februára 1958, prišli o život ôsmi hráči – Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor a Liam Whelan. Okrem hráčov zahynulo ďalších 15 ľudí, z toho kluboví zamestnanci Walter Crickmer, Bert Whalley a Tom Curry.

Prečítajte si aj: VIDEO + FOTO 4 futbalové mýty, o ktorých si ľudia myslia, že sú pravdivé

Piloti sa najprv pokúsili dvakrát neúspešne vzlietnuť. Potom prišiel tretí pokus s fatálnymi následkami. Nehodu zapríčinila kašovitá vrstva snehu na konci dráhy, ktorá spomalila lietadlo na rýchlosť, s ktorej nebolo možné vzlietnuť. Lietadlo sa skĺzlo na konci dráhy a cez plot narazilo do neobývaného domu. Brankár United Harry Gregg nestratil po havárii duchaprítomnosť, a aj napriek strachu z možnej explózii lietadla, vytiahol z trosiek dvojicu Bobby Charlton a Dennis Viollet.

Sedem hráčov United zahynulo priamo v lietadle, zatiaľ čo Duncan Edwards zomrel o 14 dní neskôr v nemocnici. Pravé krídlo Johnny Berry prežil nehodu, no kvôli zraneniam ktoré pri nej utrpel musel predčasne ukončiť hráčsku kariéru. Matt Busby, ktorému nedávali mníchovskí doktori veľkú nádej na prežitie a dokonca dostal od kňaza Sviatosť pomazania chorých, sa vyliečil a po dvoch mesiacoch opustil nemocnicu.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články