Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

ANALÝZA: 8 TOP vecí, ktoré po van Gaalovi ostali v Manchestri a Mourinho na nich môže stavať

BRATISLAVA - Ako sa Manchester United zotaví z tímového vymývania mozgov pod Louisom van Gaalom? "Ohováračky" holandského lodivoda potopili už beztak zraniteľný klub ešte viac.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Herný štýl slávneho giganta United výrazne utrpel, hviezdy Manchestru zrazu nemali schopnosti, nadšenie a nehrali útočný futbal na silnejšiu nohu. Stali sa monotónnou skupinou prihrávkárov, miesto tímu, ktorý mal ľahko prekonávať súperovu defenzívu. Prichádzajúci nástupca pri kormidle United José Mourinho apeloval na viac trpezlivosti, potom čo dostal šok zo silného štartu sezóny v jeho horúcom kresle.

"Niekedy, keď manažér preberie nový klub, zmeny v prístupe môžu byť značné," povedal Portugalčan po remíze 1:1 v decembri 2016 s Evertonom. "V tom prípade všetko čo je potrebné je iba ľahký posun, iba odtlačok od nového muža v kabíne, a dostanete to, čo v tom tíme malo byť."

Prečítajte si aj: VIDEO Fifa chce na MS 2026 zaviesť veľké novinky: Uvidíme nájazdy či presilovky?

"Snažíme sa spraviť úplne niečo iné," povedal. "Pravdepodobne by sme mali lepšie výsledky, keby sme nechceli ísť do opačného smeru. Teraz nehovorím o taktickom systéme, hovorím o spôsobe, ktorým tento tím chce hrať, a to je najťažšia vec, ktorá sa vo futbale dá zmeniť.‘‘

Potom, čo rýchlo prišla zmena pod Mourinhovým vedením, tím našiel sám seba a aktuálne sa United hrdia sériou 16 zápasov bez prehry - aktuálne najlepší rekord v top 5 súťažiach v Európe, pretože Real Madrid svoju famóznu šnúru ukončil prehrou v Seville.

Herný štýl sa stal znovu vzrušujúcim, pretože formu chytili všetky tri hviezdne letné posily: Paul Pogba, Zlatan Ibrahimovič a Henrikh Mkhitaryan. Pribudli góly, vytváranie šancí sa zlepšilo, dribling tiež a zmysel hry sa vrátil do útočnej roviny.

Možno to vyzerá ako úplné ponižovanie práce jeho predchodcu, ale po správe, že Van Gaal ukončil svoju manažerskú kariéru po 25 rokoch, je dobré vracať sa k pozitívam, ktoré nechal Portugalčanovi, aby mohol začať budovať vlastnú éru.

Nižšie uvádzame osmičku vecí, za ktoré môže byť Mourinho veľmi vďačný, že mu ich Louis van Gaal nechal na slávnom Old Trafforde.

1. Marcus Rashford

Vďaka Van Gaalovi a polovici zraneného kádra Red Devils dnes vieme, kto je mladý útočník United.

2. Anthony Martial

''What a waste of money!'' Fanúšikovia United si určite budú pamätať reakciu, keď klub skompletizoval príchod francúzskeho krídla z Monaca v lete 2015 a určite si budú pamätať aj jeho gól pri debute v zápase proti Liverpoolu.

3. Držanie lopty

United zostali pri štýle vyššieho držania lopty a vyhrávania pomocou použ ívania častých prihrávok. Napriek tomu, že veľmi riskujú, vrátili sa túto sezónu k tomuto štýlu a užívajú si ho.

4. Zatiahnutý Ander Herrera

Keď Španiel prišiel v lete 2014, bol vnímaný ako prestup Davida Moyesa. Mal byť plejmejkrom, ktorého klub hľadal roky. Van Gaal mal však opačný názor. Mal problémy mu v zostave nájsť miesto, kde by naplno využil jeho potenciál. Napokon sa z neho stal zatiahnutý stredný záložník.

5. Daley Blind pokrýva všetky priestory

Ďalší futbalista podpísaný Van Gaalom mal rolu, v ktorej vypĺňa všetky priestory. Bývalý tréner Red Devils s ním mal podobný problém ako s Herrerom, nevedel mu nájsť ideálne miesto v zostave. Blind je schopný hrať ako ľavý bek, stopér, pravý bek, defenzívny záložník. Po príchode Mourinha sa stal pravým stopérom po boku buď Chrisa Smallinga, Erica Baillyho alebo Philla Jonesa.

6. Antonio Valencia ako pravý bek

Ak by sme mali určiť hráča, ktorý najviac vyťažil z Van Gaalovej éry, je to určite Antonio Valencia. Ekvádorčan bol pod Sirom Alexom Fergusonom vnímaný ako tvrdo pracujúce krídlo v defenzíve a keď to bolo potrebné, tak zasahoval razantne. David Moyes sa snažil z Valenciu spraviť útočné krídlo, no to mu nevyšlo. Bol to Holanďanov nápad spraviť z neho pravého beka.

7. Pripraviť Marcosa Roja na odchod

Je fér povedať, že Argentínčan prežíva nočné mory v defenzíve United, po dvoch sezónach strávených v klube. Van Gaal spravil čiastočne chybu podpísaním bývalého hráča Benficy. Mourinho je rád že zostal, ale jeho predchodca si myslel niečo iné.

8. Timothy Fosu-Mensah a zlepšený skauting

Keď United podpísali Daleyho Blinda, spolu s ním prišiel aj talentovaný Timothy Fosu-Mensah. Jeden z najväčších talentov akadémie Ajaxu Amsterdam, ktorý nasledoval kroky svojho bývalého spoluhráča. Bolo nadmieru jasné, že bolo treba modernizovať štruktúru akadémie po odchode Fergusona v roku 2013. Van Gaalovi pripisujú čiastočnú pomoc pri opätovnom vybudovaní štruktúry akadémie a je len na Mourinhovi, akým smerom to všetko pôjde ďalej.

ANKETA: Ktorý tréner vám na lavičke United pasoval viac?

  • José Mourinho

    50%

  • Louis van Gaal

    50%

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, manchesterunited.com, squawka.com

Diskusia

Podobné články