Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

FOTO Osudy slávnych štadiónov: Aha, ako skončili Highbury či Delle Alpi!

BRATISLAVA - Čo sa stalo s bývalými domovmi slávnych európskych veľkoklubov?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Highbury, Olympiastadion, Stadio delle Alpi či Parkstadion. Všetko to boli slávne štadióny, ktoré hostili desiatky pamätných zápasov. Bývalé domovy Arsenalu, Bayernu Mníchov, Juventusu a Schalke sú už nejaký čas nahradené modernými a luxusnými arénami. Čo sa však stalo s priestormi bývalých štadiónov európskych veľkoklubov?

Prečítajte si aj: FOTO V TOP 25 aj Hamšík či Ronaldo: Futbalové hviezdy a ich dvojníci zo sveta Hollywoodu

OLYMPIASTADION, Mníchov - Bayern Mníchov

Až do roku 2006 bol domovom mníchovských klubov Bayern a 1860. Otvorený bol v roku 1972 a stal sa dejiskom letných olympijských hier. Neskôr sa na ňom hrali aj zápasy majstrovstiev sveta 1974 a EURO 1988. Pred desiatimi rokmi sa Bayern a Mníchov 1860 presťahovali do modernej Allianz arény, ktorá bola postavená pre potreby svetového šampionátu v roku 2006.

Historický štadión prešiel dôkladnou rekonštrukciou, kapacita bola znížená na súčasných 57 450 divákov. V roku 2010 došlo k jeho znovuotvoreniu, stal sa jadrom nového Olympijského parku v Mníchove. V súčasnosti sa na ňom konajú predovšetkým hudobné koncerty.

Prečítajte si aj: FOTO Futbalisti na Instagrame: Maskovaná hviezda, Podolskeho sladké sny a stretnutia legiend

STADIO DELLE ALPI, Turín - Juventus Turín

V roku 1990 sa na ňom hrali zápasy majstrovstiev sveta, dlhodobo bol domovským stánkom Juventusu a FC Turín. Taliansky veľkoklub tu hrával do roku 2006, o tri roky neskôr bol definitívne zbúraný a na jeho mieste vyrástla nová aréna.

Fanúšikom "starej dámy" sa aj kvôli atletickej dráhe nikdy na starom štadióne nepáčilo, čo sa prejavovalo aj na veľmi nízkej návštevnosti. Klub tak vybudoval nový stánok a od roku 2011 hrá taliansky šampión v novej aréne pre 41-tisíc divákov.

Prečítajte si aj: Hrôzostrašné zistenie: Messi tiež sedel v lietadle smrti, od tragédie ho delilo iba 18 minút!

HIGHBURY, Londýn - Arsenal Londýn

Štadión s neskutočnou atmosférou, akú fanúšikovia nezažili nikde inde na svete. Tribúny sa na legendárnom štadióne týčili strmo nahor a v jeho poslednej ére sa naň vtesnalo takmer 39-tisíc divákov. Arsenal na Highbury hrával od roku 1913, pred deviatimi rokmi však doslúžil. Arsenal sa presťahoval na nový Emirates stadium, supermoderná aréna s kapacitou 60 361 divákov je tretím najväčším štadiónom v Anglicku.

Bývalý stánok "kanonierov" bol prestavaný na obytné apartmány a park, ktorý občanom slúži od roku 2010. V novom rezidenčnom sídle sú stále viditeľné aj kontúry bývalého štadiónu. Na stenách domu zostali symboly Arsenalu, len namiesto ihriska uprostred vyrástol moderný park.

Prečítajte si aj: VIDEO Fortunaligoví legionári a slovenčina: Najťažšie slovo? Zmrzlina a kôň

PARKSTADION, Gelsenkirchen - Schalke 04

Bývalý domov futbalistov Schalke bol postavený v roku 1973, o rok neskôr hostil päť zápasov majstrovstiev sveta. Kapacita bola vyše 62-tisíc miest, z toho 45 067 na sedenie. V roku 2008 bol uzavretý a v súčasnej dobe objekt výrazne chátra.

Futbalisti Schalke sa do svojej modernej arény presťahovali ešte skôr, nádherný štadión otvorili v roku 2001. V roku 2006 sa na ňom hrali zápasy majstrovstiev sveta, kapacita pre medzinárodné zápasy je takmer 54-tisíc divákov. Ide o jeden z najmodernejších futbalových štadiónov na svete, ktorý okrem futbalu už hostil aj zápas hokejových majstrovstiev sveta a pravidelne sa na ňom koná aj biatlonová exhibícia.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články