Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO Preživší z lietadla smrti si zahral aj na Slovensku: Veľvyslancovi tragédia pripomína Demitru

TRNAVA - Podľa zvukového záznamu komunikácie medzi riadiacou vežou a posádkou lietadla, ktoré sa s členmi brazílskeho futbalového klubu Chapecoense zrútilo v Kolumbii, chýbalo stroju palivo.
Zdroj: thesun.co.uk
Zdieľajte:

Pásku získalo a zverejnilo niekoľko kolumbijských médií, informoval web BBC. Pri nehode zahynulo 71 zo 77 pasažierov. Letieť mali ďalší štyria ľudia, ale napokon nenastúpili.

Prečítajte si aj: VIDEO + FOTO Chapecoense žije ďalej! Nádherné gesto od súperov, Ronaldo posiela milióny

Pilot sa opakovane dožadoval povolenia na pristátie pre úplné zlyhanie elektroniky a nedostatok paliva, tesne pred koncom záznamu povedal, že letí vo výške 2743 metrov. Jeho slová potvrdzujú predchádzajúce dohady. "Je veľmi podozrivé, že napriek nárazu nedošlo k explózii. Podporuje to teóriu o chýbajúcom palive," uviedli kolumbijské vojenské zdroje pre francúzsku tlačovú agentúru AFP. Vyšetrovatelia zatiaľ neprišli s konkrétnou príčinou havárie, analýzy potrvajú mesiace. Obe čierne skrinky sú už v rukách expertov, pomôžu im kolegovia z Veľkej Británie, keďže stroj British Aerospace 146 vyrobili práve v Spojenom kráľovstve.

Tím Chapecoense cestoval do Medellinu na najväčší zápas svojej histórie - úvodné finálové stretnutie juhoamerického pohára Copa Sudamericana proti miestnemu Atleticu Nacional. Chapecoense prežívalo najúspešnejšie obdobie, keď len v roku 2014 premiérovo postúpilo do najvyššej domácej súťaže. Celý futbalový svet vyjadril zármutok a súcit, v Brazílii vyhlásili tri dni oficiálneho smútku a tisíce ľudí sa v meste Chapeco zúčastnili na vigílii. Atletico Nacional ponúklo, že duel pôvodne naplánovaný na stredu nechá skontumovať v prospech súpera a pozvalo fanúšikov na vigíliu na štadióne.

Účastníci brazílskej Serie A sú ochotní bezplatne požičať Chapecoense hráčov na sezónu 2017 a požiadali vedenie ligy, aby klub uchránilo od zostupu v nasledujúcich troch rokoch.

Rovnaké lietadlo v novembri prepravilo argentínsku reprezentáciu na stretnutie kvalifikácie MS 2018. Člen realizačného tímu Chapecoense Mauro Stumpf iba chvíľu pred osudným letom povedal, že letecká spoločnosť Lamia im snáď prinesie šťastie lebo s ňou cestovali aj na zvládnuté štvrťfinále. Veľkú stratu utrpela tiež brazílska športová žurnalistika, o život prišlo dvadsať novinárov.

Nehodu s určitosťou prežil obranca Alan Ruschel. Ako neskôr informovala agentúra AP, prežil aj brankár Jacskon Follman a fyzioterapeut Rafael Gobbato. Hovorca klubu ale dodatočne potvrdil, že medzi obeťami bol aj ďalší brankár Danilo, ktorého pôvodne našli záchranári nažive a previezli ho do nemocnice. Športový kanál Telemundo Deportes prostredníctvom twitteru informoval, že Ruschel bol v šoku, ale pri vedomí a rozprával, chcel si pri sebe nechať manželskú obrúčku a vidieť rodinu. Sám Ruschel krátko pred tragédiou zavesil na twitter video z paluby lietadla.

Ruschela si možno pamätajú aj slovenskí futbaloví fanúšikovia. Spartak Trnava si na zahajovací zápas otváracieho ceremoniálu Štadióna Antona Malatinského pozval tím Atletico Paranense, v ktorom vtedy Ruschel hosťoval.

Situáciu v Brazílii opísal pre cas.sk aj slovenský veľvyslanec Milan Cigáň. "Smúti každá rodina, Chapecoense symbolizoval zrod novej generácie po neúspechu domácej reprezentácie na MS 2014. V televízii stále dookola bežia zábery zosnulých futbalistov. Pripomína mi to smrť Pavla Demitru, Brazílčania prežívajú túto tragédiu podobne a oplakávajú smrť futbalových miláčikov," povedal Cigáň pre cas.sk.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, thesun.co.uk, mirror.co.uk

Diskusia

Podobné články