Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Dvojitá minca nováčika svetového futbalu: Na jednej strane skvelé gesto, na druhej pokus o zničenie

PRIŠTINA/LAUSANNE - Kým Nemci sa rozhodli pomáhať, Srbi sa obrátili na CAS.
Zdroj: dailysabah.com/ilustračná
Zdieľajte:

Nemecký futbalový zväz podpísal s Kosovom memorandum o spolupráci. Cieľom je pomoc s tréningom členov realizačného tímu. Informovala o tom agentúra AP.

Prečítajte si aj: Návrat hviezd do Kosova: FIFA povolila 6 hráčom zmenu národného tímu

Nemecko pomôže Kosovskému futbalovému zväzu s tréningom členov administrácie, rozhodcov, trénerov a zameria sa tiež na prácu s mladšími hráčmi. Kosovo je členom Európskej futbalovej únie (UEFA) od mája 2016, vo svojom prvom medzinárodnom zápase remizovalo 1:1 s Fínskom v I-skupine kvalifikácie majstrovstiev sveta 2018.

Úplne iná situácia panuje medzi Srbskom a Kosovom. Srbský futbalový zväz sa obrátil na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne so žiadosťou o zrušenie členstva Kosova v Európskej futbalovej únii (UEFA). Sťažnosťou srbskej strany sa bude nezávislý tribunál zaoberať 31. októbra.

Srbsko odmieta uznať nezávislosť a suverenitu Kosova, ktoré sa v roku 2008 vyhlásilo za samostatný štát a v máji tohto roka získalo členstvo v "rodine" UEFA. Kosovský národný tím následne absolvoval oficiálnu premiéru na medzinárodnom fóre, keď v septembrovom zápase kvalifikácie MS 2018 remizoval 1:1 vo Fínsku.

"Je to politická záležitosť a nie návrh, ktorý by pomohol futbalu. Členstvo Kosova v UEFA vyvolalo pobúrenie v balkánskom regióne a otvorilo Pandorinu skrinku v celej Európe," reagoval po májovom hlasovaní prezident Srbského futbalového zväzu Tomislav Karadžič.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články