Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO + FOTO Boli sme na najväčšom českom derby: Slunce, pyro, Slavia

PRAHA - Metropola Českej republiky včera žila najslávnejším derby v krajine. Bitku o vládcu Prahy sme si samozrejme nenechali ujsť ani my!
Zdroj: futbalovysvet.sk
Zdieľajte:

V hlavnom meste našich západných susedov sa včera popoludní rozhodovalo o tom, ktorý klub sa bude môcť pýšiť honorom "Vládca Prahy". Generali Arena na Letnej bola dejiskom 286. derby medzi Spartou a Slaviou. Na takom prestížnom zápase sme rozhodne nemohli chýbať, využívame príležitosť sledovať duel z pozície diváka. Do dejiska prichádzame okolo obeda a to, že sa blíži najväčšie derby v celom Česku, by neznalí nemali ani šancu spozorovať. V meste totiž vládol relatívny pokoj.

Prečítajte si aj: Oslavoval aj striedajúci Mihalík: Pražské derby na Letnej korisťou Slavie

Fanúšikovia Slavie opäť naplánovali spoločný pochod mestom až na štadión. Pod drobnohľadom početnej skupiny policajtov a ich polohu nám, aspoň približne, určoval vrtuľník, poletujúci nad mestom. Na Letnú sa presúvame zhruba deväťdesiat minút pred výkopom, okolo štadióna je poriadne rušno. Sparťanské sektory boli beznádejne vypredané, celkovo sledovalo zápas takmer 19-tisíc fanúšikov.

Duel bol vysoko rizikový, v celom areáli bol prísny zákaz predaja alkoholických nápojov. Usporiadatelia pri vstupe otáčajú fanúšikov s plechovkami, či PET fľaškami. Jediná možnosť, ako neprísť o zlatistý mok je, vypiť ho ešte pred prechodom turniketmi. Sedíme v bezprostrednej blízkosti sektoru hostí, necelú hodinu pred výkopom dorazila aj skupina fanúšikov Slavie. Červeno-biela vlna sa hrnula k svojmu vstupu, zazneli dva delobuchy a niekoľko nadávok na adresu fanúšikov Sparty. Inak to prebehlo relatívne pokojne, hoci dvaja "tiežfanúšikovia" už končia v rukách polície.

Blíži sa výkop. Na trávnik vychádzajú sparťanskí vlajkonosiči, celá Letná zborovo spieva klubovú hymnu. V zostave domácich opäť chýbal navrátilec Tomáš Rosický. Zápas začína, čo je signál pre divákov na protiľahlej tribúne. Sparťanskí ultras si pripravili "protislavistické" choreo. Vzájomnú nenávisť oboch táborov bolo počuť počas celého duelu. Kým domáci pokrikovali na Slaviu všeobecne, hosťom "padol do oka" najmä kanonier David Lafata.

Prvý polčas sa hral v aktívnom tempe, oba tímy bojovali. Na prvý vážny rozruch však čakáme až do poslednej minúty. Holek zahral v šestnástke rukou a rozhodca nekompromisne ukázal na biely bod - penalta proti Sparte. Slávisti už oslavujú, hrdinom okamihu sa ale stáva domáci gólman Koubek, ktorý vychytal Mešanoviča a oslavné pokriky už skandujú fans Sparty. Prvý polčas končí bez gólov.

Posilnení vychladeným nealkom sa vraciame na svoje miesta, druhý polčas čoskoro začne. Arbiter sotva fúkol do píšťalky a už sa zo sektoru hostí valí dym. Slavisti sa vyúdili, celý štadión zahalili do dymovej clony a duel je prerušený. Po krátkej prestávke sa však pokračuje. Sparta má problém niečo vpredu vymyslieť, naopak Mešanovič po hodine hry napravil zaváhanie pri penalte. Barákovu strelu brankár Koubek podcenil a bosniansky kanonier sa zblízka nemýlil.

Letnou sa ozýva "Ščasný ven!", na hráčov "Bojujte za Spartu!". Ale ani masívne povzbudzovanie nepomáha. V 79. minúte spravil obrovskú chybu pri rozohrávke Holek, k lopte sa dostal Zmrhal, ktorý utiekol obrancom, preletel až do vápna a prestrelil domáceho gólmana. Skandovanie "Ščasný ven!" nabralo na intenzite, malé skupinky to dokonca zabalili a štadión opúšťajú desať minút pred koncom.

Prečítajte si aj: VIDEO Šialené zábery z Česka: Stovka chuligánov vtrhla cez zápas na trávnik!

Tí, čo odišli, už o nič futbalové neprišli. S blížiacim sa koncom zápasu sa však skupina domácich ultras presúva z horného poschodia dole, a my začíname mať tušenie, že na Letnej ešte bude "veselo". A tak aj bolo. Zápas sa skončil, besnenie začalo. Tvrdé jadro "tiežfanúšikov" vtrhlo na hraciu plochu, vyhnať ich museli až ťažkoodenci. Hráči, tréneri a ďalší protagonisti museli vziať nohy na plecia.

Početné policajné a usporiadateľské zložky mali prevahu, chuligánov zahnali späť do sektoru a slavistickí futbalisti sa mohli ísť poďakovať svojim fanúšikom za podporu. Nám však padá pohľad na opačnú stranu štadióna, v rohu ihriska vznikol požiar, horeli reklamné panely a do akcie museli ísť hasiči.

Hlásateľ vyzýva domácich fanúšikov, aby v rámci vlastnej bezpečnosti opustili štadión. Odchádzame aj my, veď už aj tak sa nič neudeje. Večer ešte trávime v turisticky atraktívnom veľkomeste, opäť však bez toho očakávaného pocitu, že sa tu hralo veľké derby. Na Staromestskom námestí vidíme prebehnúť pár fanúšikov v dresoch Slavie či so šálom Sparty. Ráno nás zobúdza aktuálna správa zo sparťanského tábora. Zápasové volanie fanúšikov sa naplnilo, tréner Zděnek Ščasný na poste trénera skončil. Na záver už asi len jediné - vládcom Prahy je ŠK Slavia!

Zdieľajte:
Zdroje informácií: futbalovysvet.sk, video: FS, blesk.cz

Diskusia

Podobné články