Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Turecké úrady vydali zatykač na legendárneho kanoniera: Je zapletený do terorizmu?

ISTANBUL - Turecké úrady vydali v piatok v súvislosti s pokusom o prevrat z 15. júla zatýkací rozkaz na bývalého futbalového reprezentanta Hakana Süküra.
Zdroj: justgoodvibe.com
Zdieľajte:

Prokurátor obvinil Süküra z "členstva v ozbrojenej teroristickej skupine". Je to narážka na organizáciu v Spojených štátoch pôsobiaceho tureckého kazateľa Fethullaha Gülena, ktorého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje z organizácie júlového prevratu, čo však Gülen odmieta. Hakan Sükür údajne vlani opustil Turecko a usadil sa v Spojených štátoch.

V súvislosti so zatykačom polícia prehľadala dom v Istanbule, ktorý údajne patrí bývalému reprezentačnému kanonierovi, ako aj dom v meste Sakarya, patriaci jeho otcovi.

Po úspešnej futbalovej kariére vstúpil Sükür do politiky a v roku 2011 bol zvolený do parlamentu za vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Erdogana. V roku 2013 však zo strany vystúpil a v parlamente pôsobil ako nezávislý poslanec. Vo februári tohto roku bol Hakan Sükür obvinený, že na Twitteri urazil Erdogana, za čo mu hrozili štyri roky väzenia.

V súvislosti s pokusom o prevrat z 15. júla zatkli turecké úrady celkovo asi 26.000 ľudí, z ktorých bol na polovicu vydaný zatykač. Podľa údajov Ankary bolo zároveň postavených mimo služby takmer 59.000 štátnych zamestnancov. Úrady tiež zrušili takmer 75.000 ľuďom cestovné pasy, aby zamedzili ich úteku do zahraničia.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články