Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO Drámu v Saint-Étienne rozhodol až napínavý rozstrel

SAINT-ÉTIENNE - O prvom štvrťfinalistovi rozhodol až rozstrel zo značky pokutového kopu.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Poľskí futbalisti vyhrali v sobotu v prvom osemfinále ME v St. Etienne nad Švajčiarskom po remíze v riadnom čase 5:4 v jedenástkovom rozstrele a postúpili do ďalšej fázy. Je to historický úspech tejto krajiny na ME. Vo štvrtkovom štvrťfinále v Lens sa Poliaci o 21.00 stretnú s víťazom duelu Chorvátsko - Portugalsko.

Obe mužstvá predviedli na pomery play off ofenzívny futbal, v prvom polčase boli aktívnejší Poliaci, ich súper sa sériou šancí v záverečnej 20-minútovke riadneho času dočkal vyrovnania zásluhou Shaqiriho nádherných "nožničiek". V nadstavenom čase bol jeho tím jasne lepší, ale baliť kufre Švajčiarov poslala nepremenená rozstrelová jedensátka Xhaku.

EURO 2016 - osemfinále, Saint-Étienne:

Švajčiarsko - Poľsko 1:1 pp (0:1), 4:5 na pok. kopy

Góly: 82. Shaqiri - 39. Blaszczykowski. ŽK: Schär, Djourou - Jendrzejczyk, Pazdan. Rozhodoval: Clattenburg (Angl.)

Švajčiarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Ricardo Rodríguez - Behrami (77. Fernandes), Xhaka - Shaqiri, Džemaili (58. Embolo), Mehmedi (70. Derdiyok) - Seferovič

Poľsko: Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (101. Jodlowiec), Grosicki (104. Peszko) - Milik, Lewandowski


Málokto by očakával, že hneď v prvom súboji dvoch defenzívne etablovaných osemfinalistov sa začne zostra. Po švajčiarskom nedorozumení v rozohrávke mohli Poliaci streliť najrýchlejší gól prebiehajúceho šampionátu, ale Milik v prvej minúte Sommera neprekonal a dorážka Lewandovského minula odkrytú bránku. Až potom nastala povinná oťukávacia selanka, ale vyraďovačkové opatrníctvo netrvalo až tak dlho. Švajčiari sa dostali na dostrel súperovej bránky v 10. minúte a po necelej polhodine sa začali rodiť šance. Po rohovom kope sa k zakončeniu hlavou dostal Poliak Krychowiak, ale loptu nasmeroval vedľa bránky. O tri minúty zakončil nebezpečný poľský protiútok Milik a následne odpovedali ofenzívnou aktivitou Švajčiari. Fabianski si však poradil s takmer gólovou hlavičkou Schära a aj s pokusom Džemailiho. V 39. minúte Poliakom vyšiel protiútok do rozhodenej obrany súpera, Grosicki si prienikom zboku smerom do šestnástky aj so šťastím poradil s obrancami a po krásnom centre, vtipne míňanom Lewandowským, úplne nekrytý Blaszczykowski nekompromisne otvoril skóre. Švajčiari sa ešte pokúsili do šatne vyrovnať, ale do veľkých šancí sa dostali až po obrátke.

Z kabín vyšlo ofenzívne dôraznejšie helvétske mužstvo a najmä Shaqiri hýril aktivitou. Lenže po skvelom prieniku k bránkovej čiare si na spätnú prihrávku vybral protihráča namiesto dvoch voľných spoluhráčov a potom mal aj sám sľubnú šancu. Po ňom sa do streleckých pozícií dostali Xhaka i Mehmedi, ale medzitým hrozili aj Poliaci a po jedovkách Lewandowského i Grosického sa Sommer opäť najviac zapotil v šanci Blaszczykowského, tentoraz mikrosúboj vyhral. Plastická poľská zóna fungovala s malými chybičkami a Švajčiari nemali kombinačnú kvalitu na ich využívanie. Dostali však čoraz pasívnejšieho súpera pod tlak a presadzovali sa inými formami. Po dlhom čase ich najväčšia šanca prišla z priameho kopu, ktorý z 20 m individuálne skvele zvládol Rodriguez, lenže Fabianski jeho loptu vyškriabal z vinkla. Následne opäť vzrušila štandardka, keď po nepriamom kope dve strely Poliaci zblokovali a tretia zo Seferovičovej nohy roztriasla brvno. V 82. minúte Švajčiari predsa vyrovnali, keď po zlom odkope poľskej obrany Shaqiri parádnymi nožničkami zatienil stredajšiu Ronaldovu pätičku.

Jeho muži boli aj na prelome do predĺženia aktívnejší a vydržalo im to až do 120 minúty. V druhej časti predĺženia si dokonca vytvorili obrovský tlak na poľskú bránu a zo série šancí vynikli dve tutové striedajúceho Derdiyoka, ktorého na päťke skvel našli Shaqiri a Xakha. Napokon mohlo však dôjsť k futbalovej "nespravodlivosti", keď v 119. minúte sa v úplne náhodnej šanci ocitol Piszczek. V rozstrele Poliaci až na Milika, ktorý Sommera šťastne prestrelil, pôsobili presvedčivo a tešili sa z postupu.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články