Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Predstavujeme účastníkov EURO 2016: Chorvátsko

BRATISLAVA - Dnes sa pozrieme na mužstvo, ktoré môže byť čiernym koňom turnaja.
Zdroj: sbs.com-au
Zdieľajte:

Až do roku 1992 bolo súčasťou Juhoslávie, no hneď v prvom turnaji, na ktorý sa ako samostatná krajina Chorváti dostali, prešli až do štvrťfinále. Šampionát v roku 2000 bol bez ich účastni, no odvtedy na ME nechýbali. V Portugalsku 2004 aj pred štyrmi rokmi skončili už v základnej skupine. Na turnaji v roku 2008 vyhrali suverénne svoju skupinu, porazili dokonca aj Nemecko. Vo štvrťfinále ich na penalty vyradili Turci, súper, s ktorým sa stretnú aj vo Francúzsku.

Kvalifikáciu začali na lavičke bratia Kovačovi a v úvodných šiestich zápasoch stratili body len po remízach s favorizovaným Talianskom. Následne ale remizovali v Azerbajdžane a prehrali v Nórsku, čo znamenalo ich koniec. Na lavičku sa posadil Ante Čačič a vyhupol mužstvo na druhé, postupové miesto. Chorváti si na generálku pozvali, prekvapivo, trpaslíka zo San Marína. Na turnaji ich čakajú Turecko (12.6.), Česko (17.6.) a na záver obhajcovia zo Španielska (21.6.).

nominácii na ME chýba spoluhráč Martina Škrtela z FC Liverpool Dejan Lovren, ktorý má nezhody s trénerom Čačičom. Naopak, chýbať by nemali hviezdy španielskej ligy Luka Modrič a Mateo Kovačič z Realu a barcelonský Ivan Rakitič. Na hrote sa môžu spoliehať na ostrieľaného kanoniera Maria Mandžukiča. Problémom pre trénera môže byť fakt, že mu chýbajú vyložene rýchlostné typy hráčov.

Najviac zápasov v červeno-bielom šachovnicovo drese odohral, stále aktívny obranca Darijo Srna, ktorý od roku 2002 odohral 129 zápasov. Najlepším strelcom je legendárny útočník Davor Šuker so 45 gólmi. Z aktívnych hráčov kraľujú Mandžukič a prekvapivo obranca Srna (21 gólov).

Prvý zápas: Bratislava, 8. septembra 1941 Slovensko 1:1 Chorvátsko

Najvyššia výhra: Záhreb, 6. júna 1998 Chorvátsko 7:0 Austrália; Záhreb, 7. októbra 2006 Chorvátsko 7:0 Andorra

Najvyššia prehra: Londýn, 9. septembra 2009 Anglicko 5:1 Chorvátsko

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články