Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Predstavujeme účastníkov EURO 2016: Poľsko

BRATISLAVA - Dnes si predstavíme 38,5 miliónovú krajinu, ktorá v kvalifikácii nastrieľala najviac gólov.
Zdroj: the42.ie
Zdieľajte:

Poliaci museli na prvú účasť na šampionáte čakať až do roku 2008, odvtedy ich však môžeme považovať za stáleho účastníka. V boji o EURO 2008 vyhrali svoju kvalifikačnú skupinu, no v na turnaji už veľa vody nenamútili, uhrali len bod po remíze 1:1 s Rakúskom. O štyri roky mali boj o účasť uľahčený faktom, že s Ukrajinou záverečný turnaj spoluorganizovali. No ani tu veľa radosti nebolo. Poľsko remizovalo s Gréckom a Ruskom zhodne 1:1 a po prehre s Českom sa ich sen o postupe na domácom šampionáte rozplynul.

Poľský výber obsadil v kvalifikačnej skupine D druhé miesto za výberom Nemecka, s ktorým si rovným dielom výhry vo vzájomných zápasoch podelili. Partia okolo hviezdneho útočníka Roberta Lewandowskeho nastrieľala neuveriteľných 33 gólov, najviac v kvalifikácii. V záverečnej príprave na ME preveria poľskú družinu v Gdaňsku Holanďania (1.6.) a v Krakove vyzvú Litvu (6.6.). Turnaj pre nich začne 12. júna v Nice proti Severnému Írsku, nasledovať bude pikantný súboj proti Nemecku (16.6.) a na záver ďalšia zaujímavá bitka so spoluorganizátorom posledného šampionátu Ukrajinou (21.6.).

Poľský tím má silu, ambíciu aj osobnosti. Je len otázkou, či to dokáže tréner Adam Nawalka zladiť s menej skúsenými. Najväčšou hviezdou bude určite útočník Bayernu Mníchov Robert Lewandowski, s trinástimi gólmi najlepší strelec kvalifikácie. Vo výbere je dosť zástupcov poľskej ligy, ktorá sa každým rokom kvalitatívne dvíha, čo pomáha aj reprezentácii.

Najviac štartov si v "bialo-czerwoném" drese pripísal Michal Žewlakow, ktorý je jedným z dvojice hráčov so stovkou štartov za reprezentáciu (má ich 102, pozn.). Z aktívnych hráčov vedú Jakub Blastctykowski (77) a Lewandowski (75). Najlepším strelcom reprezentácie je Wlodzimierz Lubański, ktorý v rokoch 1963-1980 dal v 75 zápasoch 48 gólov. Hviezdny Lewandowski, ktorý kraľuje aktívnym hráčom, má zatiaľ na konte 34 presných zásahov.

Prvý zápas: Budapešť, 18. decembra 1921 Maďarsko 1:0 Poľsko

Najvyššia výhra: Kielce, 1. apríla 2009 Poľsko 10:0 San Maríno

Najvyššia prehra: Kodaň, 26. jún 1948 Dánsko 8:0 Poľsko

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články