Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Predstavujeme účastníkov EURO 2016: Slovensko

BRATISLAVA - Dnes si predstavíme mužstvo, ktorého výsledky nás vo Francúzsku budú zaujímať najviac. Pozrieme sa na družinu okolo Jána Kozáka.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Ako súčasť Československa sa hneď niekoľko slovenských futbalistov tešilo z triumfu v zlatom Belehrade 1976. Po rozdelení republík v roku 1993, sa začalo aj naše čakanie na účasť na kontinentálnom šampionáte. Vyšlo to na šiesty pokus a reprezentácia spod Tatier môže nadviazať na úspech z Majstrovstiev sveta 2010 v JAR, kde porazili obhajcov trofeje z Talianska a stopku im vystavil až neskorší finalista z Holandska.

Veľký postup sme si vybojovali vďaka druhému miestu v kvalifikačnej skupine C, keď sme zaostali za Španielskom len o päť bodov. Navyše sme hviezdami nabitej zostave uštedrili v Žiline jedinú prehru v celej kvalifikácii. Pred turnajom preveria zverencov trénera Kozáka traja súperi. V piatok 27. mája sa v rámci kempu v Rakúsku stretnú s Gruzínskom, o dva dni neskôr v Augsburgu s majstrami sveta z Nemecka a na záver nás v generálke na trnavskom štadióne preveria Severní Íri. EURO odštartujeme 11. júna o 18:00 v Bordeaux proti Walesu, následne nás v Lille čaká ruská reprezentácia (15.6. o 15:00) a na záver vyzveme v St. Étienne výber Anglicka (20.6., 21:00).

Kouč Ján Kozák pozval na sústredenie v rakúskom Windischgarstene 27 futbalistov, z ktorých bude musieť vyradiť štyroch hráčov. Konečnú nomináciu spoznáme 30. mája. V nej by nemali chýbať najväčšie hviezdy slovenského futbalu Marek Hamšík, Martin Škrtel či Juraj Kucka, jednotkou v bráne by mal byť gólman Plzne Matúš Kozáčik. Momentálne nás trápi aj zdravotný stav niektorých hráčov, najpálčivejšie sú problémy ľavého obrancu Tomáša Hubočana a celkom fit nie je ani útočník Michal Ďuriš.

Najviac zápasov v drese s dvojkrížom na hrudi odohral Miroslav Karhan, v ére samostatnosti jediný "stovkár". Celkovo nastúpil za reprezentáciu v 107 zápasoch. Z aktívnych hráčov ho nasleduje Marek Hamšík (85 zápasov) a Róbert Vittek (82 zápasov), ktorý je zároveň najlepším strelcom nášho tímu. Od roku 2001 nastrieľal 23 gólov, o jeden viac ako legendárny Szilárd Németh.

Prvý zápas: Dubaj, 2. február 1994 SAE 0:1 Slovensko

Najvyššia výhra: Bratislava, 8. september 2004 Slovensko 7:0 Lichtenštajnsko; Dubnica, 13. október 2007 Slovensko 7:0 San Maríno; Bratislava, 6. júna 2009 Slovensko 7:0 San Maríno

Najvyššia prehra: Mendoza, 22. júna 1995 Argentína 6:0 Slovensko

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články