Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

EURO U17 2004: Keď hviezdil Fabregas, ale tešil sa Benzema

PARÍŽ - Ako to vyzeralo na Majstrovstvách Európy do 17 rokov v roku 2004?
Zdroj: lanouvellerepublique.fr
Zdieľajte:

Miesto konania: Francúzsko (Châteauroux, Tours, Blois, Avoine, Saint-Cyr-sur-Loire, Romorantin-Lanthenay, Amboise)

Najlepší hráč: Francesc Fabregas (Španielsko)

Najlepší strelci: Karim Benzema (Francúzsko), Bruno Gama (Portugalsko), Shane Paul (Anglicko), Marc Pedraza (Španielsko) 3

Účastníci a ich hviezdy

Domáci Francúzi prišli s veľmi silným výberom a ten nesklamal, ba naopak. Svoju misiu splnil na sto percent keď získal titul. V bráne stál spoľahlivý Benoit Costil a dvojku mu robil Rémy Riou. V defentíve sme okrem iných videli aj ex-Žilinčana Sergeho Akakpa, ktorý už teraz reprezentuje Togo. V záložnej rade to bola veľká sila. Vtedy veľká nádej Barcelony Franck Songo´o, šikovný Samir Nasri, terajší reprezentant Guinei Kévin Constatnt alebo druhú mladosť prežívajúci Hatem Ben Arfa, jedna z najväčších nádejí vtedajšieho francúzskeho futbalu. A to nebolo všetko, v útoku hrozili Jéremy Menéz a hlavne Karim Benzema, s ďalšími tromi hráčmi najlepší strelec turnaja.

Severné Írsko prišlo v roli veľkého favorita s neznámym tímom. Jedinou hviezdou bol útočník Kyle Laffery.

Ďalším obrovským favoritom bolo Španielsko a ako inak, malo veľmi silný tím, ktorý sa opieral na najväčšieho hviezdu a neskoršie najlepšieho hráča šampionátu Cesca Fábregasa. Jednotkou v bránkovisku bol Antonio Adán a defenzívu riadil Gerard Piqué. Defenzívne štíty Javi García a Mario Suaréz taktiež hrali veľmi dobre, nasledovaní Estebanom Granerom alebo trojgólovým Marcom Pedrazom.

Turecko prišlo so zohratým, ale málo známym kádrom. Za zmienku stojí možno brankár Volkan Babacan.

Susedné Rakúsko bolo na tom podobne. Veľký talent Erwin Hoffer sa neuchytil, zatiaľ čo jeho kolega z útoku Rubin Okotie hráva za druholigový 1860 Mníchov. Obranca Markus Suttner nastupuje za bundesligový Ingolstatd, predtým bol oporou Austrie Viedeň.

Anglicko malo asi jeden z najmenej známych kádrov v histórií. Známym sa stal jedine útočník Fraizer Campbell, ale hlavne Mark Noble. Za zmienku možno stoja obranca David Wheater alebo brankár Joe Lewis.

Aj Portugalsko vychádzalo z tímového výkonu. V bráne stál Rui Patrício a góly strieľal Bruno Gama. Známy je aj Hélder Barbosa.

Posledná do partie bola Ukrajina zastúpená hviezdami ako Olexander Jakovenko, Denis Oliynyk, Alexander Gladkyj, alebo brankár Alexander Rybka.

Priebeh turnaja

Skupina A

Domáce Francúzsko bolo so Španielskom najväčším favoritom a podľa toho sa odvíjali aj boje v skupine. Počas celého turnaja neprišla ani jedna prehra. Najprv "galský kohút" porazil Severné Írsko 3:0, Španielsko vďaka vlastnému gólu Mária Suaréza 1:0 a nakoniec Turecko 2:1.

Španielsku bol v tomto turnaji ten domáci tím "čert dlžný." Všetko bolo dobre, kým neprišlo Francúzsko, pretože s ním prehrali najprv v skupine a potom v najdôležitejšom zápase. Okrem toho však vyhrali nad Tureckom 1:0 a Severným Írskom 4:1.

Turecko ešte porazilo Severné Írsko 5:2 a tak bola tabuľka jasná: 1: Francúzsko 9 bodov, 2. Španielsko 6 bodov, 3. Turecko 3 body, 4. Severné Írsko 0 bodov

Skupina B

Angličania prešli skupinou bez prehry. Zaradom si poradili s Ukrajinou 2:0, Portugalskom 3:1 a Rakúskom 1:0. Druhé Portugalsko a tretie Rakúsko mali rovnaký počet bodov a síce štyri. Oba tímy prehrali s Anglickom a vzájomný zápas skončil 0:0.

Krajine z Pyrenejského polostrova však pomohlo skóre a teda zápas proti Ukrajine, keďže tí vyhrali 4:0 a Rakúšania "len" 2:1. To znamená, že Ukrajina nezískala ani bod.

Tabuľka: 1. Anglicko 9 bodov, 2. Portugalsko 4, body, 3. Rakúsko 4 body, 4. Ukrajina 0 bodov

Semifinále

Francúzsko pokračovalo vo víťaznom ťažení a Portugalsku po góloch Nasriho, Meneza a Benzemu nedalo výsledok 3:1 žiadnu šancu. V druhom zápase nevyťažilo Anglicko z lepšieho postavenia a Španielsku po víťaznom góle Fabregasa z penalty podľahlo 1:2.

O tretie miesto

Tento zápas priniesol prestrelku, ktorá skončila 4:4 a v penaltách mali viac šťastia Portugalčania, ktorí ich vyhral 3:2.

Finále

Ako Francúzi začali, tak aj skončili. Už v prvej minúte otvoril skóre Constant a aj keď v druhom polčase vyrovnal Gerad Piqué, Samir Nasri sa stal domácim hrdinom.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: wikipedia.com

Diskusia

Podobné články