Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

TOP 10 najlepších autobiografií futbalistov

Top
Napísať autobiografiu nie je také jednoduché a niekedy sa to proste nemusí vydariť. Trh autobiografií futbalistov je naozaj široký a nie všetky knihy majú čitateľovi čo ponúknuť. My Vám však v tomto magazíne predstavíme 10 takých, ktoré naozaj stoja za prečítanie. Keďže viaceré nemajú slovenský preklad, uvádzame originálne názvy v prípade, že by ste si ich chceli nájsť a prečítať.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

I Am Zlatan Ibrahimovic – Zlatan Ibrahimovič
Zlatan je jedným z najkontroverznejších futbalistov vôbec a jeho svojská povaha je naozaj plná prekvapení. Známy je tým, že si nedáva servítku pred ústa a vždy povie, čo si naozaj myslí. Jeho kniha z roku 2011 hovorí o tom, ako sa chlapec, ktorý kradol bicykle v Malmo prepracoval až na jedného z najlepších futbalistov všetkých čias. Kniha je plná spomínaných kontroverzií a aj nefanúšik Zlatana (ak taký existuje) si určite príde na svoje.

Managing My Life – Sir Alex Ferguson
Možno niektorí z Vás poznajú a dokonca čítali knihu „Môj život“, ktorá vyšla v roku 2013 a je to v poradí druhá kniha od bývalého trénera United. Avšak, kritici sa zhodujú na tom, že jeho prvý pokus o tento žáner z roku 1999 je lepším čítaním. Hovorí viac o živote tohto geniálneho manažéra a o tom, či si to vedel manažovať tak dobre ako na ihrisku, aj v súkromí.

Addicted – Tony Adams
Tony Adams bude navždy legendou Arsenalu. Bývalý kapitán doviedol kanonierov k dvom ligovým titulom a triumfu v FA Cupe. Bol to jeden z najlepších hráčov svojej generácie, avšak známy bol aj svojou negatívnom stránkou, alkoholizmom. Kniha je veľmi emotívnym príbehom, ktorý donúti čitateľa premýšľať aj nad svojim životom.

Only a Game? – Eamon Dunphy

Eamon Dunphy získal viac slávy a uznania v žurnalistike ako vo futbale. Bývalý hráč Millwallu publikoval svoju autobiografiu v roku 1976 a hovorí o tvrdom športe a potulkách v nižších ligách za čias, ktoré sa s dnešným futbalom nedajú ani porovnať.

El Diego – Diego Maradona
V roku 2005 vyšla autobiografia jedného z najlepších futbalistov histórie, pre niekoho práve toho najlepšieho. El Diego je rozprávaním o začiatkoch života mladého chlapca z Buenos Aires, kde sa spoznával so športom, ktorý mu zmenil život. Kniha samozrejme neobchádza ani Maradonovu drogovú závislosť a jeho najlepšie roky strávené v Neapole. Kniha je naozaj pútavým rozprávaním a odkrýva aj temné stránky života božského Diega.

My Manchester United Years – Bobby Charlton
Sir Bobby Charlton je jedným z najlepších hráčov United a taktiež celého Anglicka. Vo svojej knihe z roku 2008 hovorí o začiatkoch na severovýchode Anglicka a taktiež o Busbyho deťoch. O tom, ako začal obnovovací proces po mníchovskej leteckej katastrofe a svoj vlastný pohľad na to, aké to bolo byť v Manchesteri po takejto udalosti.

Keane – Roy Keane
V roku 2002 vyšla kniha, ktorá hovorí o ťažkých časoch v Írsku a prepracovaní sa až na kapitána červených diablov so zárobkom 50 000 libier týždenne. To, aký bol Roy Keane na ihrisku, sa prenieslo aj do jeho autobiografie. Príbeh je priamy, bez nejakých okolkov rozpráva o svojich časoch v Manchesteri a taktiež sa vracia aj k hororovému zákroku na Alfa Inge Haalanda.

Cloughie: Walking on Water – Brian Clough
Možno ste videli alebo poznáte film Prekliaty klub (The Damned United), ktorý hovorí o živote jedného z najlepších anglických trénerov všetkých čias. Avšak tento príbeh sa s touto knihou nedá ani porovnať. Bol to len akýsi výňatok zo života tohto kontroverzného trénera. "Kráčanie po vode" ponúka pohľad nie len na úspechy vo futbale, ale taktiež aj nahliadnutie do jeho súkromného života.

Captain of Hungary – Ferenc Puskás
Ferenc Puskás je známy ako legenda Realu Madrid a jeden z najlepších hráčov svojej doby. Autobiografia však ponúka pohľad aj na maďarské povstanie v roku 1956 a jeho vplyv na Puskasov život a kariéru. Kniha ďalej rozpráva o jeho detstve, začiatkoch vo futbale, úspechu na Olympijských hrách a taktiež sklamaní na Majstrovstvách sveta v roku 1954.

Red – Gary Neville
Jeden z najnepopulárnejších futbalistov v Premier League počas svojich úspešných rokov v drese Manchesteru United. Avšak po odchode do futbalového dôchodku Gary Neville prelomil bariéry a napísal autobiografiu s názvom Červený. Rozpráva o tom, ako ho vlastná cieľavedomosť a odhodlanie dostala až tam, kde bol počas najlepších rokov svojej kariéry.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články