Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Príbeh rivality mužstiev od rieky Mersey

The Merseyside derby je názov pre jeden z najväčších derby zápasov v Anglicku, v ktorom sa stretávajú dve mužstva z mesta Beatles, Liverpool FC a Everton.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

V minulosti bolo toto derby skôr priateľského charakteru, pretože mnohé rodiny mali vo svojich radoch podporovateľov Liverpoolu FC, ale taktiež aj Evertonu a je to jedno z mála derby, v ktorom fanúšikovia nie sú tak radikálne rozdeľovaní.

Možno to niekoho prekvapí, ale Everton je historicky starší klub a bol založený v roku 1878 a od roku 1884 hral svoje zápasy na Anfield Road. Vlastníkom klubu bol John Houlding, ktorý bol predstaviteľom konzervatívnej strany. Ako ste si mohli všimnúť, politické záujmy často rozdeľovali futbal a aj pomocou nich vznikali práve tieto derby zápasy. V tomto prípade sa Houlding dostal do konfliktu s niekoľkými liberálnymi členmi bankovej rady Evertonu. Práve to bol dôvod vysťahovania Evertonu z Anfieldu a postavenie ich súčasného stánku, Goodison Parku a založenie nového klubu v Liverpoole, liverpoolskeho FC.

Tieto dve mužstvá nastúpili proti sebe už celkovo 224-krát a vytvorili tak hneď niekoľko zaujímavých rekordov. Hráči FC Liverpool vyhrali 88 zápasov a v 66 prípadoch sa tešili hráči Evertonu. Remízový výsledok svietil na ukazovateli skóre 70-krát. Najdlhšiu sériu bez prehry však drží Everton, ktorý neprehral v 14 zápasoch, avšak tento rekord sa datuje do obdobia rokov 1941 až 1952. Najlepším strelcom tohto derby je bývalý futbalista The Reds, Ian Rush, ktorý strelil Evertonu 25 gólov. Ďalšia legenda LFC, Steven Gerrard, sa nachádza „až“ na štvrtom mieste s 10 gólmi. Medzi ďalšie legendy Merseyside derby patrí Neville Southall, bývalý brankár Evertonu, ktorý sa môže pochváliť najväčším počtom odohraných derby zápasov, keď za Everton chytal 41-krát. Druhým v poradí je spomínaný Ian Rush s 36 zápasmi. Zápasy týchto dvoch mužstiev nie sú vždy gólovo atraktívne, avšak v roku 1932 si diváci sledujúci toto derby prišli na svoje, keď videli celkovo 11 gólov s konečným skóre 7:4 pre Liverpool a bol to zápas s najvyšším počtom presných zásahov v histórii.

Aj keď je Everton historicky starším klubom, Liverpool je naopak tým úspešnejším. Má na konte celkovo 59 trofejí, kým Everton len 24. Samozrejme, väčšina pohárov a ocenení patrí do dôb minulých. Fanúšikovia však majú pred každým ročníkom Premier League len tie najvyššie očakávania a inak tomu nebude ani teraz a derby zápasy medzi Liverpoolom a Evertonom budú určite ozdobou nasledujúceho ročníka.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články