Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Ten, ktorý sa aj v krutých mrazoch vyzliekol do pol tela

Top
Mnohí ho považovali za šialenca. So svojim milovaným klubom Olympique de Marseille jazdil po celom svete. Oddanosť mu mimo iné preukazoval tým, že v krutých mrazoch fandil vyzlečený do pol tela.
Zdroj: SouthWinners1987
Zdieľajte:

Patrice de Peretti, alebo Depé, sa narodil 11. marca 1972. Rovnako ako každý obyvateľ mesta na juhu Francúzska - Marseille, mal jednu veľkú lásku a to Olympique.

Už od útleho detstva chodieval na Stade Vélodrome a povzbudzoval svoje idoly. O pár rokov neskôr sa zoznámil s talianskym štýlom fandenia, ktorý ho natoľko upútal, že netrvalo dlho a pridal sa k jednej z ultras skupín v Marseille - South Winners.

Začal ako obyčajný, radový fanúšik. Svojim fanatizmom a obrovskou láskou ku klubu si však veľmi rýchlo získal náklonnosť a rešpekt ostatných fanúšikov. Jeho láska ku klubu bola snáď nekonečná. Vraví sa, že sa úplne sám vydal na finále Interkontinentálneho poháru. Cez Transsibírsku magistrálu šiel takmer cez pol sveta. Aj vďaka tomu sa stal jedným z vodcov na južnej tribúne, v origináli Virage Sud.

V roku 1989 sa však stalo niečo, čo ho úplne zmenilo. Na Vélodrome pricestoval AEK Atény a Depého uchvátilo, že aténsky fanúšikovia boli celý zápas vyzlečení do pol tela. Tento štýl si zamiloval a taktiež osvojil. Napríklad v Berlíne, kde teplota klesla až na -12°C, fandil celý zápas polonahý. To isté urobil aj v Moskve, kde neúnavne, len so šálom okolo krku fandil a hecoval ostatných fanúšikov, ktorí sa k nemu nakoniec pridali a vyzliekli svoje tričká. Traduje sa, že 10 rokov nechýbal na jedinom zápase.

Sezóna 1992/1993 bola v histórii klubu najžiarivejšia, Olympique sa stal, ako prvý a doposiaľ ako posledný tím z Francúzska, víťazom Ligy majstrov. Depému sa dostalo veľkej pocty. Hráči ho pozvali na ihrisko a dovolili mu zdvihnúť nad hlavu najcennejšiu európsku trofej. Tento prejav úcty ukazuje, ako veľmi bol významný nielen pre marseillských ultras, ale aj pre klub.

V ďalšej sezóne bol Olympique kvôli korupčnému škandálu poslaný do druhej ligy. Čakalo by sa, že fanúšikovská scéna upadne, ale opak bol pravdou. Depé sa rozhodol, že opustí South Winners a pozdvihne úroveň aj na protiľahlej tribúne - Virage Nord. Neodišiel v zlom, založil tu skupinu Marseille Trop Puissant (Najmocnejšie Marseille). V súčasnosti má tato skupina okolo 3000 členov.

Potom ale prišiel 28. júl 2000, deň keď sa celé Marseille a celý Stade Vélodrome ponorili do čiernej smútočnej farby. Patrice de Peretti totiž náhle zomrel. V ten deň začínala nová sezóna, Olympique do nej vstúpil víťazne, ale nakoniec takmer vypadol.

Krátko po jeho smrti vedenie na jeho počesť premenovalo severnú tribúnu Virage Nord na Virage de Peretti, skrátene Virage Depé. Pri každom strelenom góle sa následne z tejto tribúny ozýva chorál: „Tribúna Depé povstáva v sláve marseillského ľudu.” Depé sa zapísal do dejín klubu a navždy tam, aj v srdciach mnohých fanúšikov zostane. Vraví sa, že za svoj milovaný klub položil život.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články