Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Osobnosti smútia za Masopustom, Platini: "Bol môj vzor"

Legendárny československý futbalový reprezentant Josef Masopust zomrel v pondelok vo veku 84 rokov. Za skvelým priateľom a vzorom smútia aj osobnosti zo zelených trávnikov.
Zdroj: wikipedia.org
Zdieľajte:

Dlhoročným Masopustovým spoluhráčom v reprezentácii aj Dukle Praha bol aj legendárny československý reprezentant Jozef Adamec. "Na Pepíka si spomínam ako na veľmi dobrého človeka a veľmi dobrého futbalistu. Každému vedel poradiť, keď od neho niekto niečo potreboval. Bol šéfom národného mužstva v Čile, keď sme boli na majstrovstvách sveta. A keď dal vo finále gól, boli sme tuším na desať minút majstrami sveta, pokiaľ sme vyhrávali nad Brazíliou 1:0. Riadil a šéfoval aj v mužstve Dukle Praha, bol mimoriadne obľúbený, múdry a rozumný chlapec. Vedel usmerniť na ihrisku aj mimo ihriska. Ja na neho spomínam veľmi rád a iba v dobrom. Neviem presne, či to sú dva alebo tri roky dozadu, čo som bol s Pepíkom naposledy v Prahe na stretnutí internacionálov. To už bol trošku chorľavý. Stretávali sme sa aj po konci hráčskych kariér na akciách ešte bývalej spoločnej futbalovej asociácie, či neskôr českej. On trénoval aj bývalé Československo. Všetky ocenenia, ktoré získal a vybojoval si na ihrisku, mu patrili právom. Bol veľmi inteligentný futbalista. Populárny bol najmä jeho slalom, ktorý skvele ovládal a viedol loptu ľavou i pravou nohou, vonkajškom i vnútrajškom. Na neho môže byť len samá chvála," povedal pre TASR v reakcii na smrť priateľa bývalý reprezentačný tréner Slovenska.

"Je to nesmierna smutná správa a týmto chcem vyjadriť úprimnú sústrasť celej rodine. Josef Masopust bol jedinečnou osobnosťou na trávniku aj mimo ihriska a jeho skon sa ma osobne nesmierne dotkol. Je to úplne nenahraditeľná strata," citoval oficiálny web Futbalovej asociácie českej republiky (FAČR) jej predsedu Miroslava Peltu.

"Josef Masopust bol skutočnou legendou nielen českého, ale i svetového futbalu, a takých je naozaj málo. Jeho odkaz, vrátane fenomenálnych výkonov a rytierskeho správania by mal byť vzorom pre všetkých hráčov," dodal generálny sekretár FAČR Rudolf Řepka.

Len minulý víkend spolu s Řepkom navštívil Masopusta, ktorý už bol vážne chorý, v jeho pražskom byte aj prezident UEFA Francúz Michel Platini. "Narodil som sa v dobe, keď už bol pán Masopust vynikajúci futbalista. Obdivovali ho moji rodičia, tvoril dejiny, bol môj vzor," povedal prvý muž európskeho futbalu.

"Vďaka svojmu mysleniu bol geniálnym futbalistom na úrovni Pelého či Cruyffa," charakterizoval bývalého spoluhráča slávny československý brankar Ivo Viktor.

"Masopust je Pelé českého futbalu. Hral výborne, strieľal aj góly, bol to jednoducho skvelý hráč. Vedel presne, čo má s loptou urobiť a najmä to vždy urobil správne. Výborný futbalista svetového formátu, ktorého si nesmierne vážim. A skvelý priateľ," povedal Nemec Uwe Seeler.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články