Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Finále EL: Favoritom obhajca, v hre aj miestenka do LM

V stredajšom finále futbalovej Európskej ligy UEFA 2014/2015 sa španielsky obhajca trofeje FC Sevilla stretne s prekvapením tohto ročníka súťaže - ukrajinským klubom Dnepr Dnepropetrovsk.
Zdroj: TASR, koláž futbalovysvet.sk
Zdieľajte:

Na Národnom štadióne vo Varšave si víťazný tím premiérovo vybojuje účasť v nasledujúcej edícii prestížnej Ligy majstrov 2015/2016. Priamym aktérom súboja o druhú najcennejšiu pohárovú trofej starého kontinentu bude vo funkcii delegáta Európskej futbalovej únie (UEFA) aj generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jozef Kliment.

Sevilla má v zbierke tri poháre tejto sorty (2x Pohár UEFA - 2006 a 2007 + vlani triumfovala vo finále Európskej ligy nad Benficou Lisabon 4:2 po jedenástkovom rozstrele - pozn.). V tomto ročníku vyhrala desať zo štrnástich zápasov v súťaži a súperom nastrieľala 26 gólov. Papierové prognózy ju stavajú do role jasného favorita. V tábore Andalúzanov však vládne predštartové napätie, poľavenie z koncentrácie je tabu.

"Finále nemá favorita. Šance vidím 50:50. Dnepr ukázal, že má konsolidovaný tím. Síce nemá žiadne veľké individuality, o to viac ma upútal jeho kolektívny prejav hry, s ktorým si nevedeli poradiť Neapol ani iní súperi v predošlých fázach. Tešíme sa na finále a radi by sme túto úspešnú sezónu zavŕšili ziskom trofeje. Nikto nechce prehrať vo finále. Verím, že hráči na konci náročnej sezóny ešte dokážu v sebe pozbierať zvyšky síl a pokúsia sa nielen o obhajobu trofeje, ale aj o zisk miestenky v Lige majstrov," vyhlásil kormidelník FC Sevilla Unai Emery, ktorého zverenci v skončenej sezóne španielskej Primera Division obsadili 5. priečku. V semifinále El si hladko poradili s Fiorentinou, ktorú zdolali 3:0 a 2:0.

"Hrať finále európskeho pohára je veľká česť. Verím, že sme dobre pripravení čeliť veľkému favoritovi. Chceme potešiť našich fanúšikov a celý ukrajinský národ. Budeme sa o to snažiť zo všetkých síl," uviedol kapitán Dnepropetrovska Ruslan Rotaň. "Bojovníci svetla", ako znie prezývka Dnepra, sa dostali až do finále po náročnej 16-zápasovej púti. Tú začali už v lete minulého roka v play off, v ktorom postúpili cez Hajduk Split. V skupinovej fáze mali namále, do 16-finále ich posunulo až víťazstvo 1:0 nad Saint Etienne v poslednom 6. kole. V tesných výsledkoch pokračovalo mužstvo Mirona Markeviča aj vo vyraďovacej fáze, keď zdolalo Olympiakos Pireus (2:0 d, 2:2 v), Ajax Amsterdam (1:0, 1:2 v), FC Bruggy (0:0 v, 1:0 d) a SSC Neapol s Marekom Hamšíkom (1:1 v, 1:0 d).

Silu rozprávkového príbehu Dnepropetrovska umocňuje aj fakt, že domáce zápasy pre vojenský konflikt s Ruskom musel klub absolvovať na neutrálnej pôde v Kyjeve. "Všetky domáce zápasy sme hrali v Kyjeve pred prakticky prázdnymi tribúnami. Nemali sme pocit, že hráme Európsku ligu. Skôr, že to boli prípravné zápasy. Ale zaťali sme zuby, bojovali a dotiahli to až do finále. Na zápas s Neapolom už bol plný štadión, s fanúšikmi sme si vychutnali oslavy, ale vieme, že posledný a najdôležitejší krok nás ešte len čaká. Mám veľa priateľov, ktorým sa zmenili životy, keď ich naverbovali do armády. Finále budeme hrať aj pre nich," citovala agentúra Reuters obrancu Arťoma Fedeckého. Dnepr má šancu zopakovať úspech iného ukrajinského klubu Šachtaru Doneck, ktorý v roku 2009 vyhral Pohár UEFA po finálovom triumfe 2:1 po predĺžení nad Werderom Brémy.

Dnepr má len jedinú skúsenosť so španielskym futbalom, v sezóne 2004/2005 v skupinovej fáze Pohára UEFA podľahol Realu Zaragoza 1:2. Sevillu v uplynulých štyroch zápasoch ani jeden z ukrajinských klubov nedokázal zdolať, popri troch výhrach zaznamenala jednu remízu. V sezóne 2006/2007 zakončenej ziskom trofeje vyradila v osemfinále Pohára UEFA Šachtar Doneck. Dnepru bude vo varšavskom finále pre zranenie chýbať útočník Roman Zozuľa, otázny je štart Jevhena Šachova. Na druhej strane zdravotné problémy neumožnia nastúpiť brankárovi Betovi a obrancovi Nicolasovi Parejovi.

Zápas má výkop v stredu 27. mája o 20.45 h a povedú ho anglickí rozhodcovia. Hlavným bude Martin Atkinson.

Európska liga UEFA 20014/2015 - finále (streda 27. mája o 20.45 SELČ na Národnom štadióne vo Varšave):

FC Dnepr Dnepropetrovsk - FC Sevilla /rozhodcovia: Martin Atkinson - Michael Mullarkey, Stephen Child (všetci Angl.), delegát UEFA: Jozef KLIMENT (SR)/

predpokladané zostavy:

Dnepr: Bojko - Fedeckij, Douglas, Čeberjačko, Leo Matos - Kankava, Fedorčuk - Lučkevič, Rotaň, Konopľanka - Selezňov

Sevilla: Rico - Aleix Vidal, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas - Mbia, Krychowiak - Reyes, Banega, Vitolo - Bacca

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články